Acht eigenschappen van succesvolle mensen
31 januari 2016 
in Succes
4 min. leestijd

Acht eigenschappen van succesvolle mensen

8 to be great is het het boek van Richard St. John. In zijn boek deelt hij de 8 eigenschappen die succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben. Wat leidt echt tot succes? Je ontdekt de acht eigenschappen en tot slot deel ik mijn onderzoek naar succes.

Wat zijn de acht eigenschappen voor succes?

Richard St John interviewde meer dan 500 mensen om deze vraag te beantwoorden.

  1. Passie: succesvolle mensen houden van wat ze doen
  2. Werk: Ze werken heel erg hard
  3. Focus: Ze focussen op één ding, niet op alles
  4. Push: Ze blijven zichzelf pushen
  5. Ideeën: Ze bedenken goede ideeën
  6. Verbetering: Ze blijven zichzelf en de dingen die ze doen verbeteren
  7. Dienen: Ze dienen anderen met iets van waarde
  8. Volharding: Ze volharden ondanks tijd, mislukkingen en tegenslagen

1 Passie

De eerste eigenschap die succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben, is dat ze houden van wat ze doen. Onder presteerders veranderen in super presteerders zodra zij hun passie vinden.

Het grote probleem is het vinden van je passie. Strevers weten waar ze van houden en kunnen recht op hun doel af gaan. Zoekers weten niet waar ze van houden en moeten dat eerst ontdekken.

Ik zelf behoor zeker tot de laatste groep. Bij mij de overkoepelende paraplu steeds om uit vinden wat zorgt voor succes bij iemand. Of het nu succes is voor makkelijker te leren, beter met je tijd om te gaan, een succesvolle online business opzetten, persoonlijk groeien. De rode draad is dat ik een soort kennisjunk ben naar hoe kan je zaken beter en succesvoller aanpakken.

Hoe vind je je passie?

Om je passie te vinden moet je veel paden verkennen. Volg je hart en niet je portemonnee

Lawler Lang heeft een boek geschreven “Passion at Work: How to Find Work You Love and Live the Time of Your Life.” Meer lezen: passie op je werk

2 Werk

De tweede eigenschap die succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben, is dat ze heel hard werken. Succesvolle mensen zijn geen workaholics, ze zijn workafrolics.

Het is geen werk, het is super leuk!

3 Focus

De derde eigenschap die succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben is dat ze focussen.

Als draait om toewijding aan één ding. Begin breed en focus daarna. Heel veel mensen focussen hard maar fladderen maar wat rond. Stop met hobbyen en focus.

Focussen bestaat eigenlijk uit twee dingen: focussen en concentreren. Om je te concentreren schakel alle afleidingen uit.

Meer lezen: voorsprong door focus

4 Push

De vierde eigenschap die succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben, is dat zij zichzelf pushen. Push jezelf door je verlegenheid heen. Maar behoud wel de goede dingen die verlegenheid geven. Verlegen mensen besteden meer tijd aan: lezen, leren, focussen, luisteren, observeren en fantaseren.

De afgelopen tijd heb ik twee zaken gedaan waar ik mij zelf echt heb moeten pushen. En ja geloof het ook niet ik ben verlegen. Ik was als kind super verlegen. Ze zeiden tegen mij vaak doe eens een tomaat na. En hopla, ik werd zo rood als een tomaat.

Ik heb mijn tv debuut gehad en voor 180 man mogen presenteren. Mijn hartslag is bij start ook 180. Met klamme handjes ga ik er staan. Daarna geeft het voldoening.

Wat doe jij om jezelf te pushen?

5 Ideeën

De vijfde eigenschap die succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben is dat ze goede ideeën  bedenken.

Iedereen kan goede ideeën bedenken. Zaken zijn net zo creatief als kunst. Om ideeën te krijgen, moet je een probleem krijgen. Dan kan je daarna iets met het probleem gaan doen. Geweldige ideeën komen vaak voort uit dagelijkse problemen. Tip schrijf ideeën op voordat ze je ontglippen.

6 Blijf verbeteren

De zesde eigenschap die succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben, is dat ze zichzelf en wat ze doen voortdurend verbeteren. Word heel goed in wat je doet!

1 Goed worden in wat je doet

2 Beter blijven worden

3 Ernaar streven om BEST te doen

Streef erna je best te doen. Een belangrijke sleutel voor verbetering en beter worden kan worden samengevat in drie woorden: oefenen, oefenen, oefenen. Focus je op je sterke punten en niet op je zwakke punten.

Meer lezen: sterke punten

7 Dienen

De zevende eigenschap die succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben, is dat ze anderen DIENEN met iets van waarde.

De vorige eigenschappen gingen vooral over ik. Succes gaat niet om ik, ik, ik. Klanten hebben een probleem en willen dat graag opgelost zien. Bijvoorbeeld een lekkend dak. Ga in de schoenen van de ander staan.

8 Wees volhardend

De achte eigenschap die succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben, is dat ze volharden. Plotseling succes bestaat niet. Albert Einstein had tien jaar nodig om zijn relativiteitstheorie te publiceren.

David Baldacci een bestseller auteur geeft aan: “Voor mij betekende succes tien jaar in volledige onbekendheid doorbrengen… Ik schreef van tien uur s’avonds tot drie uur in de ochtend. Dat heb ik meer dan tien jaar gedaan.

Maak van je mislukkingen je leerschool. Om te slagen moet je vaak mislukken. Beschouw afwijzing als eremedailles.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb meerdere keren met mijn blog willen stoppen. Ik kreeg hele leuke reacties maar soms ook ronduit vervelende reactie.

Meer lezen: grit de sleutel van succes

Mijn onderzoek naar succes

Ik ben zelf van jongs af aan super geïnteresseerd in de vraag wat hebben succesvolle mensen met elkaar gemeen. Toen ik 23 was had ik een droom om ooit succesvolle mensen te interviewen. Deze droom heb ik steeds terzijde geschoven.

De afgelopen vijf jaar heb ik steeds met het idee rondgelopen om zelf succesvolle mensen te gaan interviewen. En yes deze droom komt nu uit.

Start podcast: Power Talks met Janneke Stielstra

In mijn podcast interview ik inspirerende en succesvolle ondernemers, opinieleiders, bestseller auteurs en andere mensen die een verschil maken in deze wereld.

Inmiddels heb ik tientallen ondernemers geïnterviewd. Tot het einde van het jaar heb ik al wekelijks een interview gepland staan.

Het geeft mij elke week een enorme dosis energie en motivatie. Ik stuiter daarna nog na omdat het gewoon zo leuk is om de verhalen van al die mensen te horen. Mijn doel: de pareltjes van succes ontrafelen.

Op 22 februari gaat mijn podcast LIVE. Nog eventjes geduld.

powertalks-podcast-met-janneke-stielstra

Dus als nog even geduld en dan kan je naar de interviews luisteren waar ik op zoek ga naar de pareltjes van succes.

Belangrijk: Ik ben benieuwd wat zijn voor jou de pareltjes voor succes? Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over succes interessant vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Henk van der Wijk
Door

Henk van der Wijk

op 02 Feb 2016

Hoi Janneke, Helemaal waar, die acht eigenschappen! Mijn reactie komt echter voort uit de ontbrekende negende eigenschap, die ik altijd bij succesvolle mensen in royale mate aanwezig zie: een bijzonder, op persoonlijkheid gebaseerd talent, om andere en vooral de "juiste" mensen te vinden en voor zich in te nemen. Die deuren voor hen openen, er altijd graag voor hen zijn met hun ervaring, loyaliteit, middelen, capaciteiten en advies. Daarmee zorgend voor een leverage die voor geld niet te koop is.

Janneke
Door

Janneke

op 02 Feb 2016

dank voor je mooie toevoeging Henk!

Reactie plaatsen