GRIT: De sleutel tot succes
22 november 2015 
in Succes
3 min. leestijd

GRIT: De sleutel tot succes

Grit is een begrip dat door de Amerikaanse onderzoekster Angela Lee Duckworth is uitgewerkt en onderzocht. Het bestaat volgens haar uit passie, volharding en het nastreven van lange termijndoelen. Op grond van haar onderzoek stelt ze dat grit bepalend is voor succes en niet IQ.

grit-de-sleutel-tot-succes

Wat is Grit?

Duckworth omschrijft het begrip grit nader als een stabiele karaktertrek dat uit de volgende aspecten is opgebouwd:

  • passie: sterke innerlijk drang om wat je motiveert te willen bereiken
  • doorzettingsvermogen: vastberaden volhouden wat je begonnen bent, ook bij tegenslagen en weerstand
  • gericht zijn op lange termijn doelen: deze moeten wel realistisch zijn, ze kunnen worden opgedeeld in korte termijn doelen.
ondernemen " target="_blank">Grit is bepalend voor succes en niet IQ #grit #IQ #succes #ondernemen

Wie is Angela Lee Duckworth?

Angela Lee Duckworth studeerde aan Harvard College, heeft een M.Sc. aan de Universiteit van Oxford en een Ph.D. aan de Universiteit of Pennsylvania. Angela Lee Duckworth verliet een prestigieuze consultancybaan om op een openbare school in New York wiskunde te gaan geven. Al snel realiseerde ze zich dat IQ niet het enige was dat het verschil bepaalde tussen haar succesvolle en minder succesvolle leerlingen. Vanaf 2007 ging ze onderzoek doen aan de psychologie faculteit van Pennsylvania. Nu is ze hoogleraar psychologie.

Angela Lee Duckworth bij TEDx

In deze presentatie doet ze haar theorie over vastberadenheid als succesfactor uit de doeken. Angela Lee Duckworth legt haar theorie van “grit” uit als een voorspeller van succes.

Quote: Talent without discipline is like an octopus on roller skates. There’s plenty of movement, but you never know if it’s going to be forward, backwards, or sideways.” — H. Jackson Brown, Jr.

Hoe ontwikkel je Grit?

Is grit te verbeteren? Wetenschappers zijn nog hard op zoek naar manieren om je grit te verbeteren. De onderstaande drie kunnen je grit verder ontwikkelen.

1 Ontwikkel een groei mindset

Carol Dweck deed onderzoek naar mindset. Zij toonde aan dat de manier waarop iemand naar zijn eigen vaardigheden en talenten kijkt (mindset), in hoge mate bepaalt hoe je je zal ontwikkelen. Dit geldt niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen.

Dweck maakt onderscheid tussen een groei en fixed mindset.

Iemand die hoger scoort op de growth mindset gelooft dat hij/ zij de kwaliteiten, vaardigheden en intelligentie kan ontwikkelen.

Lees ook: mindset meer bepalend voor succes dan talent

Carol Dweck

2 Richt je op je doel

Wat is de kracht van doelen stellen? Het geeft je focus, je gaat vooruit, je motivatie gaat omhoog, het is als brandstof voor een auto om in beweging te komen. Het wordt makkelijker om prioriteiten te stellen en om door te zetten.

3 Zie tegenslagen als tijdig en niet persoonlijk

Martin Steligman deed onderzoek naar het tegenovergestelde van grit, aangeleerde hulpeloosheid. Martin Seligman staat bekend als de vader van de positieve psychologie.

Als je tegenslagen ziet als langdurig en persoonlijk, heb je eerder de neiging om op te geven. Aan de andere kant, als je tegenslagen ziet als tijdelijk en niet persoonlijk ben je eerder geneigd om door te zetten.

Ontwikkel grit: zie tegenslagen als tijdig #grit #tegenslag #succes

doorzetten

Voorbeeld Grit

Een voorbeeld van Thomas Edison, de ontdekker van de gloeilamp. Hij werd geconfronteerd met een lastige vraag van een journalist voordat hij zijn ontdekking deed.
“Meneer Edison, u hebt 10000 pogingen gedaan zonder succes. Waarom stopt u er niet mee?”
Edison antwoordde:
“Ik heb 10000 keer succes gehad door te laten zien wat niet werkt.

Thomas Edison

Belangrijk: Ik ben benieuwd wat denk jij wat bepalend is voor succes? Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over grit interessant vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Hilde Peeters
Door

Hilde Peeters

op 23 Nov 2015

prachtig artikel,iets om dagelijks toe te passen, dank je wel Janneke

Ingrid lacroix
Door

Ingrid lacroix

op 23 Nov 2015

Grit ? Ik kende het woord niet zo en wat ik hier zie en lees is interessant. Het gaat bij bereiken van succes vooral over je mindset (als je daar met je hart ook achter kunt staan natuurlijk), over weten wat je wilt, over achter jezelf gaan (en blijven) staan en doorzetten, volhouden. Dat herken ik zeker in mijzelf en in de mensen waar ik mee werk. Mooi dat ik daar nu ook dit woord bij heb, dank

Han Buwalda
Door

Han Buwalda

op 23 Nov 2015

Leuk om te lezen dat deze zij instromer (eerst consultant daarna docent) is gaan kijken naar welke factoren succes bepalen. Diverse invalshoeken helpen bij de analyse van de uitdaging. Janneke bedankt dat je deze onderzoekers en leiders in beeld hebt gebracht.

Reactie plaatsen