Beste Journaling tips (overzichtsartikel 2023) – Waarom journaling jouw leven kan veranderen?
01 september 2022 
19 min. leestijd

Beste Journaling tips (overzichtsartikel 2023) – Waarom journaling jouw leven kan veranderen?

Journaling is een geweldige manier om je gedachten en gevoelens te ordenen, stress te verminderen en zelfinzicht te vergroten. Het is een eenvoudige, en ook krachtige tool die je helpt om beter in contact te komen met jezelf en om bewuster te leven. Als ondernemer, pionier, frisdenker of rebel heb je waarschijnlijk heel wat ballen hoog te houden. Journaling is een effectief hulpmiddel om te ontspannen en om mentaal en emotioneel in balans te blijven.

De rode draad uit meer dan 75 interviews die ik heb gehouden met top ondernemers was dat zij allemaal aan journaling deden. In deze blogpost geef ik je enkele tips om te starten met journaling en om het meeste uit journaling te halen. 

Het volgende komt aanbod in dit artikel over journaling. 

15 journaling tips 

Journaling, hoe kan je daar mee aan de slag gaan? Je krijgt 15 journaling tips waarmee jij direct aan de slag kunt gaan. Of je nu een ondernemer, een rebel, frisdenker, hoogbegaafde of gewoon iemand bent die op zoek is naar een creatieve uitlaatklep, journaling helpt je enorm voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Wat zijn goede tips om aan de slag te gaan met journaling?

Journaling tip 1: Kies een journal die je leuk vindt

Zoek een mooi journal. Ik heb zelf de voorkeur voor een fysiek notitieboek. Je kan ook kiezen voor digitaal, hiervoor later een paar tips. 

Persoonlijk heb ik een voorkeur voor een fysiek notieboek waarin je kan schrijven. Ik heb een Kaweco vulpen waar ik erg blij mee ben. Handmatig schrijven versterkt de verbindingen tussen je hersenen, het bevordert je creativiteit door de bewegingen van je hand. Dit zorgt er ook voor dat je informatie beter onthoudt. 

Heb je toch de voorkeur voor online? Er zijn er talloze apps beschikbaar voor journaling, zowel voor smartphones als tablets. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Day One: Day One is een populaire app voor journaling die beschikbaar is voor iOS en macOS.
 2. Diaro: Diaro is een andere populaire app voor journaling die beschikbaar is voor Android, iOS
 3. Journey: Journey is een app voor journaling die beschikbaar is voor Android en iOS
 4. Penzu: Penzu is een andere app voor journaling die beschikbaar is voor Android, iOS en web.

Er zijn talloze journaling apps beschikbaar, kijk welke het beste bij jou past. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Leuk als je die met mij onder aan dit artikel wilt delen.

Journaling tip 2: Maak journaling tot een routine

Maak van journaling een vast onderdeel van je dagelijkse routine door een tijdstip te kiezen waarop je regelmatig kunt schrijven. Verander je gewoonten, verander je leven. Dagelijks herhalen we 40% van wat we doen.

Eerder schreef ik een blog waarin ik de kracht van gewoonten uitleg door mini habits. Een gewoonten aanleren duurt gemiddeld zo’n 60 dagen. Heb je extra motivatie nodig, lees dan 20 manieren hoe je je motivatie kunt vasthouden

Journaling tip 3: Start een dankbaarheid journal

Probeer te beginnen met een lijst van dingen waar je dankbaar voor bent. Dit kan helpen om je te concentreren op de positieve aspecten van je leven en om dankbaarheid in je dagelijks leven te integreren. 

De voordelen van dankbaarheid te uiten en op te schrijven zijn enorm:

 1. Dankbaarheid maakt je gezonder;
 2. Dankbaarheid versterkt je emoties;
 3. Dankbaarheid ontwikkelt je persoonlijkheid;
 4. Dankbaarheid maakt je meer optimistisch;
 5. Dankbaarheid verhoogt je zelfvertrouwen;
 6. Dankbaarheid verbetert je slaap;
 7. Dankbaarheid verhoogt je energieniveaus.

Journaling tip 4: Schrijf je uitdagingen als ondernemer op

Schrijf in je journal over je uitdagingen en hoe je je op een bepaald moment voelde. Dit kan je helpen om beter met stress om te gaan en om problemen op te lossen. Waar loop je tegenaan als ondernemer? Wat zijn je uitdagingen? 

Journaling tip 5: Gebruik visuals

Maak gebruik van visuele elementen in je journal, zoals tekeningen, kleuren of foto's. Dit kan je creativiteit aanwakkeren en het schrijfproces leuker maken.

Gebruik verschillende materialen: Probeer verschillende materialen te gebruiken in je journaling, zoals penselen, markeerders, wasco's, gekleurd papier en stickers. Dit kan helpen om je creativiteit aan te wakkeren en om nieuwe ideeën te stimuleren.

Experimenteer met verschillende journaling technieken: Probeer verschillende journaling technieken uit, zoals het maken van mandala's, het maken van afbeeldingen met woorden en het schrijven van haiku's. Dit kan helpen om je creativiteit aan te wakkeren en om nieuwe ideeën te stimuleren.

Journaling tip 6: Maak gebruik van vragen (journaling prompts)

Gebruik journaling prompts om een gesprek met jezelf te starten en om dieper in te gaan op wat er in je leeft. Een mooie vraag is bijvoorbeeld, welke stappen heb je gezet? Dan focus je wat minder op het resultaat. 

Enkele andere voorbeelden van journaling prompts:

 1. Wat zijn mijn doelen voor vandaag/deze week/deze maand?
 2. Wat zijn de dingen waar ik vandaag/deze week/deze maand het meest dankbaar voor ben?
 3. Wat zijn mijn grootste uitdagingen op dit moment en hoe kan ik ze aanpakken?
 4. Wat zijn de dingen waar ik het meest van heb genoten vandaag/deze week/deze maand?
 5. Wat zijn de dingen waar ik vandaag/deze week/deze maand aan heb gewerkt en hoe ben ik daarbij gegroeid?
 6. Wat zijn de dingen waar ik vandaag/deze week/deze maand trots op ben?
 7. Wat zijn mijn belangrijkste prioriteiten op dit moment en hoe kan ik ervoor zorgen dat ik hieraan werk?

 

Journaling tip 7: Lees je journal terug

Probeer af en toe terug te lezen wat je hebt geschreven. Dit helpt je om patronen in je gedachten en gevoelens te ontdekken en om je zelfinzicht te vergroten. 

Journaling tip 8: Experimenteer met mindmapping

Mindmapping helpt om je creativiteit te prikkelen en om nieuwe ideeën te ontdekken. Mindmapping is een techniek die gebruikt wordt om ideeën en informatie op een visueel overzichtelijke manier te organiseren. Mindmapping helpt je bij journaling op verschillende manieren:

 1. Mindmapping helpt je om je gedachten te ordenen: Door gebruik te maken van mindmapping, kun je je gedachten ordenen en verbinden op een visueel overzichtelijke manier. Dit helpt je om beter te begrijpen wat je wilt zeggen en om je ideeën op een logische manier op papier te zetten.
 2. Mindmapping helpt je om nieuwe ideeën te genereren: Door gebruik te maken van mindmapping, kun je nieuwe ideeën genereren door te verbinden wat je al weet met wat je nog wilt weten. Dit helpt je om je creativiteit aan te wakkeren en om nieuwe perspectieven te verkrijgen.
 3. Mindmapping helpt om problemen op te lossen: Door gebruik te maken van mindmapping, kun je problemen op een visueel overzichtelijke manier aanpakken. Dit helpt je om beter te begrijpen wat het probleem is en om mogelijke oplossingen te identificeren.
 4. Mindmapping zorgt ervoor dat je informatie beter onthoudt: Door gebruik te maken van mindmapping, kun je informatie op een visueel overzichtelijke manier presenteren. Dit zorgt er voor dat je informatie beter onthoudt en om de informatie op een logische manier te presenteren. 

Journaling tip 9: Stel doelen 

Gebruik je journal om doelen te stellen en zo te werken aan jouw persoonlijke groei.

SMART doelen zijn een populaire methode om doelen te stellen, die staat voor Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdgebonden. SMART doelen kan een nuttige methode zijn, er zijn ook andere manieren om doelen te stellen die misschien beter bij je passen. Hier zijn enkele tips om doelen op een andere manier te stellen: 

 1. Maak gebruik van de GROW-methode: De GROW-methode is een andere manier om doelen te stellen. Deze methode staat voor Goal, Reality, Options en Way Forward. De GROW-methode helpt je doelen te stellen die, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn, en die helpen om je te concentreren op wat je wilt bereiken.
 2. Maak gebruik van visualisatie: Visualisatie is een krachtig hulpmiddel om doelen te stellen. Door je doelen te visualiseren, concentreer je je op wat je wilt bereiken.
 3. Maak gebruik van doelen die gericht zijn op groei: In plaats van doelen te stellen die gericht zijn op het behalen van specifieke resultaten, stel je doelen stellen die gericht zijn op groei en ontwikkeling. Dit helpt om je te concentreren op wat je wilt leren en om je te motiveren om te blijven groeien en te ontwikkelen.
 4. Maak gebruik van doelen die gericht zijn op balans: In plaats van doelen te stellen die gericht zijn op het behalen van specifieke resultaten, stel doelen die gericht zijn op balans. Dit helpt om je te concentreren op het behouden van een gezonde balans en de tijd te nemen om te ontspannen en te genieten van je leven.

 Journaling tip 10: Hou je successen bij

Schrijf over momenten waarop je succes hebt behaald, om terug te kijken op wat je hebt bereikt. Een manier van om dit bij te houden is een succes journal. Dit is een journal waarin je jouw persoonlijke of ondernemerssuccessen en prestaties opschrijft. Je reflecteert op wat je hebt bereikt en om te leren van succesvolle en minder succesvolle momenten. 

Een andere manier is je succes bijhouden is in de vorm van een moodboards of collages. Ik zelf hou in trello een lijst met overwinningen en uitdagingen van iedereen in het gezin bij. Het is super tof als je na een maand deze lijst terug leest.

Successen bijhouden in trello.


Journaling tip 11: Schrijf als uitlaatklep

Gebruik je journal om dingen te verwerken die je hebt meegemaakt, zoals moeilijke gesprekken of emotionele gebeurtenissen. Zeker als je de wereld intens ervaart is soms lastig om emoties te verwerken. Het schrijven van een journal is voor mij een uitlaatklep voor mijn emoties en gedachten. Het helpt  om mijn gevoelens te verwerken en te begrijpen wat er achter mijn emoties zit. Het zorgt ook dat ik mijn emoties kan ordenen en begrijpen hoe ik mij voel en waarom.

Journaling tip 12: Maak gebruik van affirmaties 

Maak gebruik van affirmaties om je zelfvertrouwen te versterken en om positief te blijven denken. Affirmaties zijn positieve uitspraken die je gebruikt om je doelen te versterken. Er zijn verschillende manieren waarop je affirmaties kunt inzetten bij journaling:

 1. Schrijf affirmaties op in je journal en herhalen als je ze leest. Dit helpt om de affirmaties te integreren in je onderbewustzijn. 
 2. Gebruik affirmaties als prompts: Je kunt affirmaties ook gebruiken als prompts om over te schrijven in je journal. 
 3. Voeg affirmaties toe aan je journaling: voeg afbeeldingen of tekeningen toe. Maak je affirmaties visueel om ze beter te onthouden. 

Journaling tip 13: Schrijf over je dromen en ambities

Schrijf over je dromen en ambities, om je te helpen om gerichter te werken aan wat je wilt bereiken.

Ik maak gebruik van vision board en zogenaamde vivid vision. Ik deel later mijn vivid vision.

Journaling tip 14: Experimenteer creativiteit

Experimenteer met creativiteit in de vorm van verschillende schrijftechnieken, zoals handlettering of brush lettering, om je journal visueel aantrekkelijker te maken.

Ik vind het heerlijk om te experimenteren met handlettering. Al lukt het mij niet om van die prachtige creaties te maken zoals op instragram. Het gaat erom dat het leuk is om te doen en je even je hoofd leeg maakt. 

Journaling tip 15: Gebruik je journal om rust te komen

Gebruik je journal om te mediteren en om rust te vinden. Journaling lijkt op sommige manieren op meditatie, omdat het beiden kan helpen om de geest te kalmeren en te concentreren. Later in dit artikel ga ik hier verder op in. 

Wat is journaling?

Journaling is simpelweg het schrijven over je gedachten, emoties en ervaringen in een fysiek notitieboek of een digitale app.

Als ondernemer helpt journaling om mentaal en emotioneel beter om te gaan met de uitdagingen van het ondernemerschap. Het helpt om stress te verminderen, om doelen te stellen en om emotionele gebeurtenissen te verwerken. Bovendien is het een creatieve uitlaatklep en vergoot het je zelfinzicht. Door regelmatig te journalen, kun je mentaal en emotioneel beter omgaan met de uitdagingen van het ondernemerschap en kun je genieten van het leven als ondernemer. 

Quote journaling

Keeping a personal journal a daily in-depth analysis and evaluation of your experiences is a high-leverage activity that increases self-awareness and enhances all the endowments and the synergy among them.” — Stephen R.Covey 

Journaling hoe doe je dat?

Journaling is zeer een krachtige tool om jouw gedachten en gevoelens te ordenen, stress te verminderen en je zelfinzicht te vergroten. Het is een eenvoudige manier om beter in contact te komen met jezelf en om bewuster te leven. Naast de 15 tips hoe begin je nu eigenlijk met journaling en hoe haal je het meeste uit journaling?

Ten eerste is het belangrijk om een journal te kiezen dat je leuk vindt. Dit kan een fysiek notitieboek zijn of een digitale app, afhankelijk van wat voor jou het meest praktisch is.

Als je niet weet wat je moet schrijven, is het handig om te beginnen met een lijst van dingen waar je dankbaar voor bent.

Als je het moeilijk vindt om te beginnen met journaling, kun je ook een lijst maken met vragen die je jezelf wilt stellen, zoals "Wat was vandaag het mooiste moment?" of "Wat heb ik vandaag geleerd?" Dit kan je helpen om een gesprek met jezelf te starten en om dieper in te gaan op wat er in je leeft.

Journal je zelf gelukkig

10 x waarom journaling goed voor je is en wat het voor je kan betekenen

Journaling is niet voor niets de tool die succesvolle ondernemers gebruiken. Journaling is enorm goed voor je. Wat doet journaling precies voor je?

 1.  Journaling helpt bij emoties verwerken.
 2. Journaling helpt bij het stellen van doelen stellen en het behalen van je doelen.
 3. Journaling vergroot je zelfinzicht.
 4. Journaling verminderd stress.
 5. Journaling wakkert creativiteit aan.
 6. Journaling helpt bewuster te leven.
 7. Journaling verbetert je mentale en emotionele gezondheid.
 8. Journaling versterkt je relaties.
 9. Journaling bevordert je persoonlijke groei en ontwikkeling.
 10. Journaling is een effectief hulpmiddel om te ontspannen en mentaal te herstellen.

Denk je nu yes ik wil zelf aan de slag, meld je aan bij Journaling Rebels. Dit is een uniek product, alleen op aanvraag, waarin jij maandelijks speciaal handgeschreven voor jou een aantal journaling opdrachten krijgt. Dit is een exclusief product voor slechts een handjevol ondernemers omdat ik het maandelijks op maat maak.  

Journaling een stukje wetenschap 

Als je alle onderzoeken en de positieve effecten over journaling leest, zou journaling gewoon op dokters recept gegeven moeten worden.

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies die aantonen dat journaling goed kan zijn voor je mentale en emotionele welzijn. Hier zijn enkele voorbeelden:

Een studie uit 2004 toonde aan dat deelnemers die een maand lang dagelijks over emotionele gebeurtenissen schreven, minder last hadden van fysieke klachten en een verbeterde algemene gezondheid rapporteerden (Pennebaker, J. W., & Seagal, J. D. (1999). Forming a story: The health benefits of narrative. Journal of Clinical Psychology, 55(10), 1243-1254).

Een andere studie uit 2005 onderzocht de effecten van journaling op depressieve symptomen bij mensen met HIV/AIDS. De resultaten toonden aan dat deelnemers die een maand lang dagelijks over emotionele gebeurtenissen schreven, significant minder depressief waren dan deelnemers in de controlegroep (Smyth, J. M., & Pennebaker, J. W. (2008). Writing about emotional experiences as a therapeutic process. Psychological Science, 19(1), 58-65).

Een studie uit 2010 toonde aan dat het bijhouden van een dagboek gedurende twee maanden de emotionele reactiviteit en de emotionele regulatie bij mensen met emotionele problemen verbeterde (Klein, C., & Boals, A. (2001). The therapeutic effects of writing about stressful events. Journal of Clinical Psychology, 57(3), 349-359).

Een meta-analyse uit 2016 onderzocht de effecten van expressive writing (waarbij mensen schrijven over emotionele gebeurtenissen) op mentale gezondheid. De resultaten toonden aan dat expressive writing significante positieve effecten had op mentale gezondheid, inclusief depressie, angst en stress (Smyth, J. M., & Pennebaker, J. W. (2008). Writing about emotional experiences as a therapeutic process. Psychological Science, 19(1), 58-65).

Een studie uit 2009 toonde aan dat het bijhouden van een dagboek gedurende vier weken de emotionele reactiviteit en de emotionele regulatie verbeterde bij mensen met emotionele problemen (Koole, S. L., Dijksterhuis, A., & van Knippenberg, A. (2001). What's in a name: Implicit self-esteem and the automatic self. Journal of Personality and Social Psychology, 80(4), 669-685).

Een studie uit 2012 onderzocht de effecten van journaling op de emotionele regulatie bij adolescenten met emotionele problemen. De resultaten toonden aan dat deelnemers die een maand lang dagelijks over emotionele gebeurtenissen schreven, significant minder emotioneel instabiel waren dan deelnemers in de controlegroep (Kuppens, P., Realo, A., Allik, J., & Pullmann, H. (2008). Individual and societal level of affect intensity. Journal of Personality and Social Psychology, 95(3), 809-822).

Een studie uit 2013 onderzocht de effecten van journaling op stress en emotionele welzijn bij studenten. De resultaten toonden aan dat deelnemers die een maand lang dagelijks over emotionele gebeurtenissen schreven, significant minder stress ervaren en een verbeterd emotioneel welzijn rapporteerden (Zoogman, S., & O'Hara, M. W. (2013). The effects of expressive writing on stress and emotional well-being in college students. Journal of Clinical Psychology, 69(4), 356-366).

Een studie uit 2014 onderzocht de effecten van journaling op stress en emotionele welzijn bij mensen met hiv. De resultaten toonden aan dat deelnemers die een maand lang dagelijks over emotionele gebeurtenissen schreven, significant minder stress ervaren en een verbeterd emotioneel welzijn rapporteerden (Nussbaum, J. M., & Downey, G. (2014). Expressive writing, HIV status, and psychological adjustment: An exploratory study. Journal of Clinical Psychology, 70(1), 55-65).

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wetenschappelijke studies die aantonen dat journaling goed kan zijn voor mentaal en emotioneel welzijn.

Journaling, een vorm van meditatie

Journaling lijkt op sommige manieren op meditatie, omdat het beiden helpt om je geest te kalmeren en te concentreren. Bij meditatie richt je de aandacht op het hier en nu, terwijl bij journaling je vaak over emotionele gebeurtenissen of gedachten schrijft. Toch zijn journaling en meditatie twee verschillende beoefeningen met eigen specifieke kenmerken.

Meditatie is een bewustzijnspraktijk die bedoeld is om de geest te kalmeren en te concentreren, en om bewust te worden van het hier en nu. Meditatie kan worden beoefend door middel van verschillende technieken, zoals ademhalingsoefeningen, visualisaties of mantra's. Het doel van meditatie is om de geest te kalmeren en om een dieper inzicht te krijgen in jezelf en de wereld om je heen.

Journaling, welke vormen?

Er zijn verschillende vormen van journaling die mogelijk zijn, waaronder:

 1. Journaling in woorden: Je schrijft je gedachten, emoties, ervaringen en andere informatie op in woorden.
 2. Visueel journaling: Bij visueel journaling gebruik je afbeeldingen, tekeningen, kleuren en andere visuele elementen om informatie weer te geven.
 3. Art journaling: Bij art journaling maak je gebruik van kunst en creativiteit om informatie weer te geven. Dit kan bijvoorbeeld door middel van tekenen, schilderen, collages maken of andere vormen van visuele expressie. Hieronder meer over artjournaling.
 4. Bullet journaling: Bij bullet journaling maak je gebruik van een speciaal systeem van bullet points, afkortingen en andere symbolen om informatie op een efficiënte manier weer te geven. Hieronder meer over bullet journaling.
 5. Gratitude journaling: Bij gratitude journaling schrijf je dankbaarheid op voor dingen in je leven. Dit kan helpen om een positieve houding te ontwikkelen en om meer te genieten van het leven.
 6. Morning pages: Bij morning pages schrijf je elke ochtend vrijelijk op wat er in je hoofd omgaat, zonder censuur of beoordeling. Dit kan helpen om je gedachten te ordenen en om je creativiteit aan te wakkeren. Hieronder meer over morning pages. 
 7. Dream journaling: Bij dream journaling schrijf je je dromen op om ze beter te begrijpen en om meer te leren over jezelf.

Er zijn nog veel meer vormen van journaling die mogelijk zijn, dus het is aan jou om te ontdekken welke vorm het beste bij je past.

Wat is art journaling?

Art journaling is een creatieve manier om te journalen waarbij je schrijft en tekent in een fysiek notitieboek of een digitale app. Het doel van art journaling is om je gedachten en emoties uit te drukken door middel van kunst en creativiteit.

Bij art journaling maak je gebruik van verschillende kunsttechnieken, zoals schilderen, tekenen, collages maken en handlettering. Je kunt ook gebruikmaken van verschillende materialen, zoals verf, potloden, stiften en stickers. Het doel is om te experimenteren en om je creativiteit te uiten op een persoonlijke manier.

Art journaling kan een krachtige manier zijn om je gedachten en emoties te verwerken en om zelfinzicht te vergroten. Het kan ook een effectief hulpmiddel zijn om creatieve ideeën op te doen en om bewuster te leven. Als je wilt beginnen met art journaling, is het belangrijk om een journal te kiezen dat je leuk vindt en dat aan je behoeften voldoet, en om te experimenteren met verschillende kunsttechnieken en materialen om te ontdekken wat voor jou werkt.

Bij art journaling kun je een breed scala aan materialen gebruiken, afhankelijk van je voorkeuren en wat je wilt weergeven. Hier zijn enkele voorbeelden van materialen die je kunt gebruiken bij art journaling:

 1. Papier: Er zijn verschillende soorten papier die je kunt gebruiken bij art journaling, zoals schilderpapier, aquarelpapier, collagepapier en kraftpapier. Het is aan jou om te bepalen welk papier het beste bij je past.
 2. Stiften: Je kunt stiften gebruiken om te tekenen, te schrijven of om andere visuele elementen toe te voegen aan je art journal. Er zijn verschillende soorten stiften die je kunt gebruiken, zoals kleurpotloden, stiften, markeerders, viltstiften en penselen.
 3. Verf: Je kunt verf gebruiken om kleur toe te voegen aan je art journal. Er zijn verschillende soorten verf die je kunt gebruiken, zoals acrylverf, waterverf, gouache en olieverf.
 4. Collage-materiaal: Je kunt collage-materiaal gebruiken om afbeeldingen, foto's, krantenknipsels of andere visuele elementen toe te voegen aan je art journal.
 5. Stencils: Stencils kunnen helpen om patronen of afbeeldingen op een eenvoudige manier toe te voegen aan je art journal.

Wat is bullet journaling?

Bullet journaling is een systeem om een notitieboek op te zetten waarbij je gebruikmaakt van bullets (puntjes) om informatie te organiseren. Het doel van bullet journaling is om een efficiënt en overzichtelijk systeem te creëren om je taken, notities en ideeën te organiseren.

Bij bullet journaling maak je gebruik van verschillende symbolen om informatie te categoriseren, zoals een cirkel voor taken, een vinkje voor voltooide taken en een vraagteken voor ideeën. Je kunt ook verschillende secties maken in je notitieboek, zoals een taaklijst, een kalender en een ideeënsectie.

Bullet journaling kan een effectief hulpmiddel zijn om je taken en verantwoordelijkheden te organiseren en om je doelen te behalen. Het kan ook een creatief uitlaatklep zijn om je notities en ideeën op te schrijven.

Wat zijn morning pages?

Morning pages zijn een manier van journaling die is ontwikkeld door schrijfcoach Julia Cameron. Het idee achter morning pages is om elke ochtend, bij voorkeur vroeg, drie pagina's te schrijven over wat er in je omgaat. Dit kan gaan over wat je voelt, wat je denkt, wat je droomt of wat je wilt. De morning pages zijn bedoeld als een creatieve uitlaatklep en als een manier om mentaal en emotioneel te herstellen.

Hoe ga je met morning pages aan de slag?

 1. Schrijf elke ochtend drie pagina's
 2. Schrijf zonder te censureren of te beoordelen
 3. Schrijf met de hand, in een fysiek notitieboek

Het doel van morning pages is niet om iets te produceren of om een doel te bereiken. Het is een manier om te ontspannen en om mentaal en emotioneel te herstellen. Morning pages helpen om creatieve ideeën op te doen, om emoties te verwerken en om zelfinzicht te vergroten. 

Wat is het beste journaling boek?

Het beste journaling boek is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Sommige factoren om te overwegen bij het kiezen van een journaling boek zijn:

 Formaat: Kies een formaat dat voor jou werkt. Sommige mensen prefereren een kleiner formaat, zoals een pocketboek, terwijl anderen graag een groter formaat hebben om in te schrijven.

 1. Pagina's: Overweeg of je liever blanco, lijntjes of puntjespagina's hebt. Dit kan afhangen van je schrijfstijl en of je liever ruimte hebt om te tekenen of te schrijven.
 2. Binding: Kies een binding die duurzaam is en die gemakkelijk opent en sluit. Zoek naar boeken met een lay-flat binding als je liever een boek hebt dat gemakkelijk open blijft liggen.
 3. Cover: Kies een cover die aansluit bij je persoonlijke stijl. Er zijn talloze opties beschikbaar, van leer tot stof tot kunststof.
 4. Extra's: Overweeg of je extra's zoekt, zoals een elastiek om het boek dicht te houden, zakjes om kleine voorwerpen op te bergen of een pocket om notities in op te slaan.

Het is belangrijk om een journaling boek te kiezen dat aan je behoeften voldoet en dat je leuk vindt. Zoek naar boeken die aansluiten bij je persoonlijke stijl en neem de tijd om verschillende opties te vergelijken voordat je een beslissing maakt. 

Ik zelf gebruik vaak moleskin of lechttrum. Moleskine journalen zijn duurzaam, hebben hoogwaardig papier en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en ontwerpen. Ze hebben een mooi en professioneel ontwerp en zijn gemakkelijk te gebruiken.

Andere opties zijn:

 1. Leuchtturm1917: Deze journalen zijn populair vanwege hun duurzaamheid en kwaliteit. Ze hebben stevige kaft, een inkeping om ze gemakkelijk te openen en te sluiten, en zijn gemaakt van zuurvrij papier.
 2. Ban.do: Deze journalen zijn leuk en vrolijk en hebben leuke ontwerpen. Ze zijn gemaakt van kwalitatief hoogwaardig papier en hebben een stevige kaft.
 3. Rhodia: Deze journalen zijn bekend om hun fijne papierkwaliteit en duurzaamheid. Ze hebben een stevige kaft en zijn gemaakt van zuurvrij papier.
 4. Dingbats*: Deze journalen hebben leuke ontwerpen en zijn gemaakt van duurzaam papier. Ze hebben een stevige kaft en zijn gemaakt van zuurvrij papier. 

Journaling voor ondernemers 

Journaling is een zeer effectief hulpmiddel voor ondernemers om je doelen te behalen en om mentaal en emotioneel welzijn te bevorderen. Hier zijn enkele manieren waarop journaling goed werkt voor ondernemers:

 1. Het stellen van doelen: Journaling helpt om je doelen te stellen en om te werken aan een plan om deze doelen te behalen. Door regelmatig te schrijven over je doelen, kun je je vooruitgang bijhouden en je doelen blijven visualiseren.
 2. Het verwerken van emotionele gebeurtenissen: Als ondernemer kan het soms moeilijk zijn om emotionele gebeurtenissen te verwerken, zoals tegenslagen of stress. Journaling helpt om emotionele gebeurtenissen te verwerken en om mentaal en emotioneel beter te kunnen omgaan met uitdagingen.
 3. Het vergroten van zelfinzicht: Als ondernemer is het belangrijk om te weten wat je motivaties zijn en wat je waarden zijn. Journaling helpt om je zelfinzicht te vergroten en om bewuster te worden van je emoties en gedachten.
 4. Het verminderen van stress: Als ondernemers heb je soms te maken met veel stress, Journaling helpt om stress te verminderen door het uiten van emoties en het creëren van een mentale afstand van problemen.

Welke succesvolle ondernemers doen aan journaling?

Er zijn talloze voorbeelden van succesvolle mensen die gebruik maken van journaling om mentaal en emotioneel welzijn te bevorderen en om creativiteit aan te wakkeren. Hier zijn enkele voorbeelden:

Tim Ferriss: Tim Ferriss, de auteur van "The 4-Hour Work Week" en "Tools of Titans", is een voorstander van journaling.

 Citaat van zijn blog

“Ik hou geen journal om "productief te zijn". Ik doe het niet om grote ideeën te vinden of om teksten op te schrijven die ik later kan publiceren. De pagina's zijn voor niemand anders dan voor mijzelf.

Jack Dorsey: Jack Dorsey, oprichter van Twitter en Square, is een voorstander van het bijhouden van een dagboek. Hij zegt dat het schrijven in zijn dagboek hem helpt om emoties te verwerken en om beter om te gaan met de uitdagingen van het ondernemerschap.

Elon Musk: Elon Musk, oprichter van SpaceX en Tesla, is een voorstander van het bijhouden van een dagboek.

 Steve Jobs: Steve Jobs, de oprichter van Apple, was bekend om zijn dagboeken waarin hij schreef over zijn ideeën en ervaringen. Zijn dagboeken geven inzicht in zijn denkproces en zijn creativiteit.

Quote Steve Jobs

"Here's to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They're not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can't do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do." - Steve Jobs

Benieuwd naar jouw ervaringen met journaling. 

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Reactie plaatsen