Mini habits

Mini habits zijn de sleutel tot succes! Herken je dat je allerlei zaken in je leven wilt doen en als puntje bij paaltje komt, gebeurt er niet zo veel. Je zit vol goede voornemens. Maar deze daadwerkelijk doen is toch echt anders. De oplossing hiervoor is mini habits.

In deze blog ontdek je wat niet werkt, wat mini habits zijn, waarom werken mini habits en krijg je enkele voorbeelden van mini habits. Professor BJ Fogg – Tiny Habits  en Stephen Guise – Mini Habits kwamen bijna onafhankelijk van elkaar tot deze methodiek.

Wat werkt niet?

Om te beginnen wat werkt niet? Een bekende quote van Norman Vincent Peale is “Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll land among the starrs.” De boodschap is dat je erg hoog moet streven en zelfs als je te kort schiet, zul je ergens tussen de sterren belanden.

Uit wetenschappelijk onderzoek naar de hoe je hersenen werken, motivatie en wilskracht blijkt deze methode helaas niet te werken. Wil je productief en gezond gedrag bevorderen dien je hele kleine stapjes te zetten. Het streven naar de maan is simpel weg te ver. Als je doel stap voor stap is kan je doorgaan en de maan bereiken.

quote-groot-denken

Wat werkt wel? Mini habits!

Wat zijn mini habits?

Mini habits zijn hele kleine gewoonten. Een mini habit is zo klein dat je jezelf kunt dwingen het elke dag te doen. Maak het zo klein dat het belachelijk klein voelt om te doen.

Mini Habits is een strategie om permanent gezonde gewoonten te creëren . Denk bijvoorbeeld aan: bewegen, schrijven, lezen, positief denken, mediteren, het drinken van water, het eten van gezonde voeding , enz.

Mini habits in de praktijk

Belangrijk is dat je de eerste stap neemt. Voorbeeld: stel je hebt het doel om een x aantal push ups per dag te doen. Je maakt het zo klein dat je eigenlijk denkt dit is te makkelijk om te doen. In het voorbeeld van de push ups doe je dan dus 1 push up per dag.

Mini habits gaan NIET over het afleren van slechte gewoonten. Al kunnen mini habits daarbij helpen.

In de onderstaande TEDx video vertelt Professor BJ Fogg over tiny habits.

Vergeet grote verandering start met tiny habits

Prof Tiny Fogg legt het principe van tiny habits in de onderstaande video uit.

Hoe vindt gedragsverandering plaats?

Tiny Fogg is geobsedeerd hoe gedrag werkt. Hij doet constant onderzoek hoe gedragsverandering plaats vindt.

Volgens Tiny Fogg is gedragsverandering niet zo moeilijk als veel mensen denken.
tiny-habit

Als iets erg veel moeite kost dan heb je ook erg veel motivatie nodig. Wat als het je weinig moeite kost, dan kost het je minder motivatie. Het is makkelijker vol te houden en kan er een verandering in je brein ontstaan.

Voorbeeld je wilt een marathon lopen. Een marathon lopen is veels te groot. Maak het super klein. Je mini habit is bijvoorbeeld loopt naar buiten voor 30 seconden.

En vier ook dit succes. Dit maakt het steeds makkelijker.

habits-quote

Voorbeelden van mini habits

 • Lees 2 bladzijdes per dag
 • Lees 1 nieuw feit
 • Doe 1 push up
 • Drink 1 glas water
 • Floss 1 tand
 • Schrijf één ding op waar je dankbaar voor bent
 • Schrijf 50 woorden per dag
 • Leer één nieuw woord (leren taal)
 • Rij naar de fitness x keer per week
 • Doe je hardloop kleren aan

Beste apps voor habits

Er zijn verschillende apps op de markt om je mini habits bij te houden.

 • Chains
 • Coach.me
 • Goalsontrack

Chains

Chains werkt super eenvoudig. Je zet je mini habit in de app en jij kan afvinken of je de mini habit hebt gedaan. De app houdt bij hoe vaak je de mini habit hebt volgehouden en kan je een reminder sturen.

Coach.me

Coach.me is een mooi ontworpen app om inspiratie op te doen. Je kan mee doen aan allerlei uitdagingen. Valkuil is dat de doelen heel groot worden gesteld. Buig de uitdagingen uit deze app om naar mini habits.

Goals on Track

Dit is een zeer uitgebreide app. Je kunt hiermee je nieuwe habits bijhouden maar ook je doelen, subdoelen inclusief datum en tijd. Goalsontrack synchroniseert zelfs met Google Calendar en Outlook.

goalsontrack

Welke mini habits ga jij starten?

Ik daag jou uit om één mini habit vandaag te starten. Laat hieronder jouw mini habits achter die jij de komende tijd wilt gaan starten. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

habits

Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over mini habits waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Henny Liplijn
Door

Henny Liplijn

op 12 Oct 2015

Een leuk, inspirerend en vooral ook speels verhaal!!

Jacqui
Door

Jacqui

op 12 Oct 2015

Geweldig dit! Deze aanpak maakt het heel overzichtelijk om (nieuwe) gewoontes aan te leren. Ik denk dat ik er veel baat bij zal hebben. Alleen moeten de stapjes niet TE klein zijn denk ik, dan zou het (voor mij) niet geloofwaardig zijn en zou ik ook het 'succes' niet kunnen vieren voor mijn gevoel. Maar goed, dat is ieder voor zich. Blog leest fijn, kort & krachtig en goed geschreven, top! Bedankt Janneke!

Janneke
Door

Janneke

op 14 Oct 2015

Maak het klein het gaat om het aanleggen van een nieuw neuraal pad. Dan pas wordt het een gewoonte.

Carla
Door

Carla

op 12 Oct 2015

Elke keer als ik mijn handen was ga ik 1 keer op ieder been staan met gesloten ogen om mijn evenwicht te oefenen .

Sanku
Door

Sanku

op 14 Oct 2015

Deze is leuk!!En inspirerend dus! Dank

Veron Goemans
Door

Veron Goemans

op 12 Oct 2015

Interessant concept Janneke! Leuk ook dat je de TED-talk erbij hebt gezet. Heel inspirerend. Tegelijkertijd ook lastig om een vertaalslag te maken naar 'gewoontes' die niet elke dag plaatsvinden, maar ook meteen wel een uitdaging om te onderzoeken hoe je zoiets kan koppelen aan een trigger.

Vinolia
Door

Vinolia

op 12 Oct 2015

De mini-habit waar ik vandaag mee ga starten is om 2 bladzijden per dag te lezen. Ik heb altijd veel van lezen gehouden, maar op gegeven moment ben ik ermee gestopt. Dus als je een goeie boekentip hebt, dan hoor ik het graag.

Sanku
Door

Sanku

op 14 Oct 2015

Dik: shantaramDun maar mij rakend: licht ontvlambaar.Van beide boeken schrijver vergeten.Geniet van t lezen!

Myrddin
Door

Myrddin

op 12 Oct 2015

1x per dag 2 sit ups 1 x per dag iets op marktplaats zetten 1 x pw een plankje opruimen/laadje/bakje opruimen

Heleen
Door

Heleen

op 12 Oct 2015

Een positieve opmerking maken naar iemand in mijn omgeving.

Sanku
Door

Sanku

op 14 Oct 2015

Mooi!En ook handig; wat je uitstraalt krijg je terug! 😉Bovendien mooie tegenhanger van menselijke neiging: wel mopperen weinig goeds benoemen

Jolien
Door

Jolien

op 12 Oct 2015

Hoi Janneke, Wat een leuk en leerzaam stukje over de minihabits.

Auke
Door

Auke

op 12 Oct 2015

Eerst Triggers en dan dit ... Wat voegt "mini habits" toe als jet het boek "Triggers" hebt gelezen?

Janneke
Door

Janneke

op 14 Oct 2015

Mini habits gaat uit van het concept dat je het je brien zo makkelijk mogelijk moet maken om een nieuwe "habit" aan te leren. Het gaat niet om de hoeveelheid maar om het aanleggen van een nieuw neuraal pad. Door het heel klein te maken kost het weinig wilskracht en is de kans dat je daadwerkelijk de nieuwe gewoonte gaat toepassen groter.

Sanku
Door

Sanku

op 14 Oct 2015

Goed uitgelegd

Henk
Door

Henk

op 12 Oct 2015

Goed werk Janneke, dank je wel!

Janneke
Door

Janneke

op 14 Oct 2015

Graag gedaan Henk ;-)

Reactie plaatsen