Mindset - een overzichtsartikel over mindset
22 juni 2017 
7 min. leestijd

Mindset - een overzichtsartikel over mindset

Mindset, de weg naar een succesvol leven. Carol Dweck heeft tientallen jaren onderzoek gedaan naar prestatie en succes. Niet alleen onze talenten en vaardigheden zorgen voor succes, het hangt ook af van onze mindset, onze denkstijl. Carol Dweck ontdekte de kracht van mindset. In dit artikel over mindset krijg je antwoord op de vraag hoe word je door mindset succesvoller en hoe stimuleer je een growth mindset?

Waarom is het geven van complimenten soms desastreus? Hoe komt het dat als je makkelijk kunt leren later vaak vast loopt? Waarom saboteer je soms jouw eigen succes?

Mindset: Wat komt er aanbod?

– Hoe is mindset?
– Waarom is mindset van belang?
– Carol Dweck: Mindset de weg naar succes
– Fixed mindset – statische mindset
– Growth mindset – groei mindset
– Voorbeelden growth mindset
– Fixed en growth mindset: wat is het verschil?
– Feedback geven
– Hoe verander je je mindset?
– De power of YET
– Carol Dweck bij TEDx
– Carol Dweck bij google talks
– Self-fulfilling prophecy: Pygmalio effect
– Mindset quotes
– Mindset: en nu aan de slag

Waarom het geven van de juiste complimenten essentieel is voor het succes van kinderen #mindset

Wat is mindset?

Mindset is de verzameling van je overtuigingen met betrekking tot jouw eigen vaardigheden. Mindset is de manier waarop je over jezelf en in het bijzonder over je intelligentie en kwaliteiten denkt. Het is je manier van denken. De mindset die iemand heeft zegt dus iets over je overtuigingen over ontwikkelbaarheid.

Waarom is inzicht hebben in jouw eigen mindset van essentieel belang? Lees er alles over in dit overzichtsartikel over mindset

Waarom is mindset van belang?

Carol Dweck ontdekte dat er twee mindsets zijn: de statische mindset (fixed mindset) en de op groei gerichte mindset (growth mindset).

In de onderstaande video legt Carol Dweck het belang van mindset uit.

Carol Dweck: Mindset de weg naar succes

mindset-de-weg-naar-een-succesvol-levenCarol Dweck stelde zichzelf de vraag waarom zijn sommige mensen succesvol en andere niet. Hoe komt het dat sommige mensen zich hulpeloos gedragen bij tegenslag terwijl anders juist doorzetten? Carol Dweck kwam er achter dat al dan niet doorzetten afhankelijk is hoe iemand naar zijn vaardigheden kijkt.

Fixed mindset – statische mindset

Met een fixed mindset, geloof je dat jouw kwaliteiten, net als jouw intelligentie of talent, vast staan. Ga je uitdagingen het liefst uit de weg? Geef je snel op bij tegenslagen of fouten? Voel je je dom wanneer je hard moet werken om iets onder de knie te krijgen? Kan je stiekem niet tegen kritiek en wil je graag de beste zijn?

Wellicht herken je het bij jezelf of bij je kinderen, grote kans dat je wordt belemmerd door een fixed mindset. Gelukkig kan je hier aan doen. Hoe dat lees je hieronder in dit artikel.

Je wilt graag slim overkomen. Status is belangrijk. Je gaat er van uit dat het glas half leeg is. Fouten maken is vervelend. Je denkt dat je bent geboren met een bepaald talent en dit niet te ontwikkelen is, niet slimmer kunt worden of makkelijk nieuwe dingen kunt leren.

Je hebt een bepaalde hoeveelheid talent en dat is het. Je gelooft meer in “nature”.

Waarom je fouten moet maken als je wilt leren?

Growth mindset – groei mindset

Met een groei mindset, geloof je dat je de meest elementaire vaardigheden kunt ontwikkelen door middel van toewijding en hard werken. Het glas is half vol. Deze visie leidt tot een passie voor leren en een veerkracht die essentieel is voor goede prestatie.

Met een growth mindset ga je meer uitdagingen aan en leer je hier ervan. Daarmee groeien je vaardigheden en leerprestaties.

Door veel te oefenen en te leren van fouten wordt je ergens steeds beter in. Met een growth mindset geloof je meer in “nurture”: oefenen, trainen en ontwikkelen.

In de onderstaande video wordt de growth mindset uitgelegd. Wat is een growth mindset, hoe werkt het en waarom is het belangrijk?

Het aanleren van een groei mindset creëert motivatie en productiviteit.

Voorbeelden growth mindset

Er zijn talloze voorbeelden van succesvolle mensen met een growth mindset. Hieronder een video van het verhaal van Messi hoe hij aan de top kwam. Denk je dat Messi meteen goed kon voetballen? Bekijk de video hieronder.

Voorbeeld growth mindset – Messi

De bovenstaande video laat zien dat het Messi 17 jaar duurde voordat hij een prof voetballer werd.

In de video hier onder vertelt Will Smith zijn verhaal. Hoe is hij succesvol geworden?

Voorbeeld Will Smith over growth mindset.

Fixed en growth mindset: wat is het verschil?

Fixed en growth mindset, wat is nu precies het verschil? De afgelopen 20 jaar deed Carol Dweck onderzoek naar leermotivatie. Zij toonde aan dat de manier waarop iemand naar zijn eigen vaardigheden en talenten kijkt (mindset), in hoge mate bepaalt hoe je je zal ontwikkelen.

De manier hoe je naar je eigen vaardigheid kijkt bepaalt hoe je je ontwikkelt

In de onderstaande video wordt het verschil tussen de mindsets verder uitgelegd.

Feedback geven

Feedback geven kan desastreuze gevolgen hebben! Kan je beter prijzen op slimheid of op inspanning. Carol Dweck deed onderzoek naar het effect feedbcak op mindset.

Ze liet kinderen ruimtelijke opgaven oplossen. Na de eerste sessie kregen de kinderen op drie verschillende manier feedback:

  • neutraal: dat is een goede score
  • feedback op inspanning: dat is een goede score. Je hebt vast hard gewerkt
  • feedback op intelligentie: dat is een goede score je moet wel erg slim zijn.

Wat bleek de kinderen die geprezen werden op inspanning waren eerder geneigd om een moeilijke opdracht te kiezen als vervolg dan kinderen die werden gezegd jij moet wel slim zijn.

Hoe vaak zeggen prijzen we kinderen op hoe slim ze zijn en niet op hun inspanning.

Geef feedback door mensen niet aan te geven hoe slim ze zijn maar hoe hard ze werken. Deze feedback stimuleert om je meer in te spannen. Vermijd de opmerking jij bent goed in….

Dit stimuleert een fixed mindset.

Hoe zorg je er nu voor dat je op de juiste manier kinderen en volwassenen feedback geeft. Stimuleer inspanning en prijs als ze zich niet uit het veld laten slaan bij tegenslag. Met andere woorden prijs inspanning.

Hoe verander je je mindset?

Hoe stimuleer je een growth mindset? Een fixed mindset leidt tot het negeren van feedback. Je geeft sneller op bij tegenslagen of fouten, waardoor je jezelf minder de kans geeft om iets te leren. Genoeg reden om je growth mindset te stimuleren. Maar hoe doe je dat?

Hieronder 5 stappen hoe een growth mindset stimuleert.

Stap 1 Ontdek dat je brein plastisch is.

Je brein kan zich blijven ontwikkelen. Er is de afgelopen jaren gigantisch veel onderzoek gedaan naar onze hersenen. Vroeger dacht men dat rond je 25ste je hersenen langzaam afstierven.

We hebben ontdekt dat onze hersenen zichzelf voortdurend aanpassen én vernieuwen. Margriet Sitskoorn, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg doet onderzoek hoe we onze hersenen door de juiste training kunnen beïnvloeden.

Deze video laat zien dat je brein een spier is die je kunt blijven ontwikkelen.

Stap 2: Indien je andere wilt leren over mindset neem dan eerst je eigen mindset onder de loep

Stap 3: Geef voorbeelden van eigen ervaringen in leren.

Enkele voorbeelden van Messi, Will Smith worden hier boven genoemd.

Stap 4: Ga in gesprek over geloof in de ontwikkelbaarheid

Stel vragen als:

  • Wat heb je vandaag geleerd?
  • Van welke fout heb je geleerd?
  • Waar heb je vandaag extra moeite voor gedaan?

power-of-yetStap 5:  Geef feedback op inspanning, doorzetten en aanpak.

Leg de nadruk op het leren en minder op resultaten.

De power of YET

De power of yet. Wat is de kracht van NOG niet. Op een speelse manier geeft deze video aan hoe je gebruik maakt van de power of YET. In een aantal scholen wordt deze video gebruikt om kinderen te leren over de kracht van NOG niet.

Carol Dweck bij TEDx

Carol Dweck gaf een TED talk over mindset.

In deze presentatie geeft ze aan wat de kracht is van jouw overtuigingen en hoe je deze kunt veranderen.

Carol Dweck bij google Talks

Carol Dweck is te gast bij google Talks waar ze uitgebreid praat over Growth mindset.

Self- fulfilling prophecy: Pygmalion effect

Het is belangrijk dat je bewust bent van je eigen mindset. Jouw eigen mindset heeft invloed op hoe je naar anderen kijkt en hoe zij zich gaan gedragen. Dit geldt op scholen maar ook in het bedrijfsleven. Een manager met een fixed mindset creëert bij leden in zijn team ook een fixed mindset.

In de video hieronder ontdek je hoe dit werkt.

Mindset quotes

Michael Jordan – Genieën worden niet geboren ze worden gemaakt

“I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.” Michael Jordan

mindset

‘’Progress is impossible without change, and those who cannot change their minds cannot change anything.’’ – George Bernard Shaw

Mindset: en nu aan de slag

Wat kan je nu gaan doen na het lezen van dit artikel?

  • Wees je bewust van je eigen mindset
  • Vraag feedback over jouw uitspraken: zijn ze meer fixed of groei?

Wil jij aan de slag met je mindset of wil je mij als spreker inhuren over dit onderwerp? Klik op de links hieronder:

workshop janneke stielstra

Als je dit artikel over mindset interessant vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen die je wilt uitdagen om jouw beste jaar ooit te creëren – Janneke

Benieuwd naar jouw grootste inzicht van dit artikel, deel deze hieronder.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en creativiteit.
Norbert
Door

Norbert

op 27 Jun 2017

mooi artikel, dank je wel!

Reactie plaatsen