Twintig tips om je leven te veranderen
26 september 2011 
7 min. leestijd

Twintig tips om je leven te veranderen

Bijna 63 procent van de Nederlanders zou iets in zijn of haar leven willen veranderen. In de categorie tussen de 18 en 35 jaar is dit zelfs 75 procent. Ik ben op onderzoek gegaan. Ik heb maar liefs twintig tips verzameld om je leven te veranderen.

Leven veranderen tips

Tip 1: 101 in 1001 dagen

Het principe van 101 in 1001 bestaat eruit dat je je voorneemt om 101 dingen te doen in 1001 dagen tijd. Dat maakt je voornemens een stuk concreter en tijdgebonden. Je publiceert je lijst publiekelijk en houdt ook je voortgang bij. Ben je klaar met je lijst (liefst binnen 1001 dagen), dan begin je gewoon aan een nieuwe lijst. Op het net zijn vele voorbeelden beschikbaar. Mijn lijst staat hier>>>.

Tip 2: Doe de televisie de deur uit

Ik kijk zelf bijna geen tv. In Nederland werd er in 2009 gemiddeld 184 minuten televisie gekeken. Dat is per jaar 68.000 minuten en meer dan 1100 uur. Wat zou je niet allemaal kunnen doen als je geen tv meer keek? Meer aan lichaamsbeweging doen, vrienden bezoeken, een eigen bedrijf beginnen of boeken lezen.

Tip 3: Volg alleen nog goed nieuws

Het is crisis hier, crisis daar. Je hoort bijna niks anders meer. Volg alleen nog goed nieuws en sla het journaal over. Je zult je een stuk positiever voelen.

volg alleen nog goed nieuws

Tip 4: Doe iets wat je niet durft

Bang voor honden? Ga naar een hondenasiel en bekijk de honden op je gemak. Misschien durf je het zelfs wel aan om een hond te aaien. Vaak kom je zo van je angst af. Let op doe dit alleen bij ongegronde angsten. Over angsten gesproken. Ik heb al bijna een maand een camera in huis om filmpjes te gaan maken voor deze website. Ik vind het alleen doodeng om achter die camera te kruipen. Ik beloof hier dat ik nu echt binnenkort een video op ga nemen. Tips zijn welkom om goede filmpjes te maken.

doe iets wat je niet durft

Tip 5: Stop met klagen

We klagen heel wat af met zijn allen. De ene keer is het het weer dan over de crisis. Stop met klagen. Doe er iets aan of accepteer het. Meer weten kijk eens op: www.acomplaintfreeworld.org

Tip 6: Omring je met planten

Planten hebben een positief effect op ons. Het maakt je sneller en creatiever. Volgens psychologen zorgen planten voor kalmte. Het groen zou het signaal afgeven dat er voedsel in de buurt is. Dus tip voor werkgevers zet je bedrijf vol met groen en je werknemers worden sneller en creatiever.

omring je met groen

Tip 7: Wees dankbaar

Martin Seligman is de grondlegger van de positieve psychologie. Als je gelukkiger wilt worden dan is één van de dingen waar je zelf invloed op kunt uitoefenen dankbaarheid. Kies een belangrijk persoon uit je verleden die een groot verschil heeft gemaakt in je leven en die je nog nooit bedankt het. Schrijf op een a4 waarom je deze persoon zo dankbaar bent. Verstuur de brief of nog beter geef het persoonlijk af aan deze persoon. Uit onderzoek is gebleken dat zelf als je de dankbaarheidsbrief niet verstuurd of overhandigd aan de persoon die je dankbaar bent, je toch een grote impact op je geluksniveau zult ervaren.

wees dankbaar

Tip 8: Geef licht aan een ander

Maak het verschil voor een ander. Ik kreeg via facebook de tip van dit fantastische idee. In veel sloppenwijken is het overdag aarde donker in de huizen van mensen. Door een super simpele manier hebben deze mensen nu licht in hun huis. Bekijk het filmpje en verander het leven van een ander. Geef een beetje licht.

Tip 9: Verbeter je geheugen

Hoe zorg je ervoor dat je beter kunt onthouden? In mijn boek Bespaar tijd met Brein essentials kan je hier veel meer over lezen. Ik geef je hier drie tips:

verbeter-je-geheugen

Tip 10: Koop een ervaring

Je kan geld uitgeven aan een nieuwe bank, een auto, kleding, schoenen of andere materiële zaken. Maar kies de volgende keer om je geld uit te geven aan een ervaring. Uit onderzoek van de universiteit van Colorado blijkt dat we gelukkiger worden van het kopen van een ervaring dan van materiële zaken. Dus ga een weekendje weg, bezoek een museum, ga skydiven of een etentje met een goed glas wijn. Ben benieuwd wat jouw favoriete ervaring is. Je kan hieronder je reactie achter laten.

Tip 11: Doe iets zinloos

De maatschappij is er erg op gericht dat alles van nut moet zijn. Doe een keer eens iets zinloos. Ga doelloos ergens een eind lopen. Ga in het gras liggen en kijk naar de zon. Neem een dagkaart bij de NS en pak op elk station weer de eerste trein die je tegen komt. Kijken waar je uitkomt.

doe-iets-zinloos

Tip 12: Help een vreemde

Komt iemand net vijf cent tekort bij de kassa. Geef die vijf cent. Zie je dat de parkeerautomaat bijna is afgelopen, koop een kaartje voor een vreemde. Jij hebt de hele dag een goed gevoel en de vreemde zal verbaasd en blij zijn om de hulp. Onderzoek heeft aangetoond dat er dan een sneeuwbal effect ontstaat. Degene die jouw hulp heeft gekregen zal op zijn of haar beurt ook iets goed doen voor een ander, enz.

We moeten er nog even aan wennen aan aardige mensen. SIRE heeft er zelfs een heus filmpje van gemaakt hoe we om moeten gaan met aardige mensen.

Tip 13: Zeg overal ja op

Mijn dochter is op dit moment twee en zegt op alles nee. Sommige mensen lijken wel in deze nee fase te zijn blijven hangen. Zeg eens een dag lang overal ja op. Er is hier zelfs een film over gemaakt, de yes man.

 

Tip 14: Ruil eens van huis

Iedereen moet de broekriem aan halen. Crisis in het land. Wil je toch eens een weekendje weg, ruil eens van huis. Jij een geweldig weekend en vrienden of familie ook. Je kan ook je huis ruilen met vreemden.

Deze website bemiddeld mensen die woningen willen ruilen >>>

Tip 15: Eet meer pure chocolade

Spring op de fiets en haal een reep pure chocolade. In pure chocolade zitten net als bosbessen flavonoïden. Chocola vermindert de neiging tot vorming van stolsels in het bloed en gaat aderverkalking tegen. Dagelijks twee blokjes pure chocolade eten met een hoog cacaogehalte dringt hoge bloeddruk iets terug, doordat het de bloedvaten ontspant. Vermoed wordt dat chocola gunstig is voor de bloedstroom in de hersenen en de kans op dementie verkleint. Chocola werkt volgens sommige onderzoeken goed tegen hoestklachten en helpt diarree voorkomen. Vermoed wordt dat chocola ook een anti-carcinogene werking heeft, maar bewijs is daarvoor nog niet geleverd.

eet meer pure chocolade

Tip 16: Kijk naar komische films

Lachen is gezond. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van lachen op onze gezondheid. Op dit het moment weten we in ieder geval dat lachen op de korte termijn duidelijke psychische en fysieke voordelen heeft. Lachen werkt stressverlagend en heeft direct invloed op de levenskwaliteit en indirect op de lichamelijke gezondheid. Een goed humeur en gevoel voor humor geven je de energie om in een ziekte te berusten of een mogelijke depressie te voorkomen. Wat is jouw top vijf van komische films? Laat een reactie hieronder achter.

Tip 17: Geef een ander een compliment

Geef elkaar wat vaker een compliment. We staan er niet bij stil wat één simpel compliment kan doen. Het geeft een boost aan je zelfvertrouwen

Leuk filmpje van de compliment guys.

Tip 18: Ga eerder naar bed

Gemiddeld gaat de Nederlander om half 12 naar bed en staat om 7 uur weer op. Het duurt gemiddeld ongeveer tien minuten voordat we slapen. We slapen dus 7 uur en twintig minuten. Volgens slaaponderzoekers is dit te weinig. Te weinig slaap tast de werking van je brein aan. Als je te weinig slaapt kan je last krijgen van geheugenproblemen, je krijgt meer zin in vet en zoet eten. Wat weer overgewicht tot gevolg kan zijn. Meer weten over slaap en je brein. 

ga-vroeg-naar-bed

Tip 19: Houd een potlood tussen je tanden

De universiteit van Mannheim heeft onderzoek gedaan naar de plooi waarin je je gezicht houdt en de invloed hiervan op onze stemming. Proefpersonen werd gevraagd om een potlood in hun mond te houden. Wat bleek? Als je een potlood tussen je tanden houd dan staat je gezicht in de lachstand en deze groep bleek vrolijker te zijn. Door hun lachspieren op een kunstmatige manier te activeren maken ze blijkbaar ook de daarbij horende gelukstoffen in hun hersenen aan. De andere groep hield het potlood tussen de lippen, dit zorgt er voor dat je gezicht gefronst wordt. Deze groep was minder vrolijk na afloop van het experiment. Dus stop een potlood tussen je tanden en je gaat vanzelf stralen!!

Tip 20: Geef mij nog meer leuke tips om je leven te veranderen

Ik hoor graag of jij nog meer leuke tips hebt om je leven te veranderen. Hieronder kun je reactie achter laten.

Als je deze tips om je leven te veranderen waardevol vindt help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Reactie plaatsen