Het belang van slaap voor jouw brein
15 augustus 2012 
1 min. leestijd

Het belang van slaap voor jouw brein

Slaap is dat niet gewoon zonde van je tijd? In deze blog maak je kennis met Eus van Someren, hij is gespecialiseerd in slaap. Waarom slaap je eigenlijk? En je krijgt zes tips om beter te slapen.

Onderzoek naar slaap

Prof. dr. Eus van Someren is hoofd Slaap & Cognitie aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen en hoogleraar aan de Vrije Universiteit. Zijn specialisatie is slaap-waak ritmes. Hij doet onderzoek naar slaap bij het volwassen brein. Slapeloosheid en het belang van slaap voor hersenfunctie

Hij doet verslag van zijn onderzoek bij TED-x

Belang van slaap

Slaap is belangrijk om dingen te kunnen onthouden. Tijdens je slaap is je brein bezig om zowel dingen te onthouden als dingen te vergeten. Er gebeurt heel veel in het brein ‘s-nachts. Er is jarenlang gedacht dat mensen die slecht slapen dat zijn neuroten en stresskippen. We komen er nu steeds meer achter dat er echt is aan de hand kan zijn in je brein.

Om fit te blijven dien je voldoende te slapen. Als je chronisch te weinig slaapt ga je een beetje lijken op iemand met suikerziekte. Als je te weinig slaapt heb je meer behoefte aan zoet en vet eten.

Kruip vroeg onder de wol. Het is goed voor je brein! #slaap #brein

Wil jij je brain performance nog verder verbeteren? Klik hier>>

Zes tips om beter te slapen:

  1. Drink niet meer dan een of twee glazen alcohol. Als je meer drinkt bestaat de kans dat je na enkele uren wakker wordt en daarna niet meer goed kunt slapen.
  2. Naast koffie bevat ook thee, cola en in mindere mate chocolademelk, cafeïne. Cafeïne is een oppepper. Vermijd daarom 4 tot 6 uur voor het slapen gaan cafeïne.
  3. Zorg overdag voor balans tussen rust en activiteit. Wie regelmatig rustperiodes inbouwt, valt gemakkelijker in slaap en gaat sneller over van de diepe slaap naar de droomslaap.
  4. Rond de dag tijdig af, geestelijke inspanning vlak voor het naar bed gaan verstoort de droomslaap.
  5. Ga sporten of wandelen na het werk. Fysieke inspanning maakt je moe. Ook leegt het je hoofd van de indrukken die je gedurende de dag hebt opgedaan.
  6. Laat op de avond sporten is af te raden, omdat de adrenaline hiervan nog tweeënhalf uur doorwerkt.

Belangrijk: Deel je gedachten en ideeën direct in het reactieveld hier onder.

Als je dit artikel over slaap waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen die graag meer uit zijn brein wil halen. – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Reactie plaatsen