Tips om meer uit je brein te halen III
21 november 2013 
2 min. leestijd

Tips om meer uit je brein te halen III

Hoe haal je meer uit je brein? Naast voeding en vaardigheden is er nog een onderdeel dat enorm belangrijk is voor de gezondheid van je brein.

Namelijk, ontspanning! Door echt te kunnen ontspannen, geef je je brein de mogelijkheid om weer scherp te worden en op te laden. Je krijgt acht tips hoe je een brein meester kunt worden.

Word een brein meester tip 1: Mediteer

Klinkt misschien wat zweverig. Maar in de essentie draait meditatie om ontspanning. Sluit daarom je ogen en focus je op je ademhaling. Als je merkt dat je gedachten gaan afdwalen, focus je dan weer op je ademhalen. Door deze oefening gedurende 5 tot 10 minuten te doen, merk je dat je brein weer helder en scherp is om een mentale taak aan te gaan.

Door diep in te ademen, breng je meer zuurstof in je bloed en dus ook meer zuurstof naar je hersenen. Als je door je neus ademt, ben je zelfs in staat om nog dieper adem te halen dan wanneer je door je mond ademt. Probeer je adem zo laag mogelijk te krijgen. Adem vanuit je buik in plaats van hoog in je longen. En merk hoe je hersenen weer in staat zijn om helder te denken.

Word een brein meester tip 2: Zit rechtop!

Je houding is van invloed op je denkproces. Probeer het maar eens. Laat je hoofd hangen, neem een slungelige houding aan en probeer met je mond open eens een rekensom op te lossen. Doe dit vervolgens nog eens, maar ga dan rechtop zitten, met je mond dicht en kijk iets omhoog. Wanneer ging het oplossen van de rekensom makkelijker? Precies! Rechtop zitten dus!

Word een brein meester tip 3: Gebruik je intuïtie

Je intuïtie is een belangrijk onderdeel van je intellect. Kijk maar eens naar Einstein en andere wetenschappers, zij hebben zwaar geleund op hun intuïtieve ingevingen tijdens hun werk.

Word een brein meester tip 4: Slaap voldoende

Zorg ervoor dat je voldoende nachtrust krijgt. Waarbij de kwaliteit belangrijker is dan de kwantiteit! Ook korte dutjes in de middag zijn erg goed voor de vitaliteit van je hersenen.

Lees meer over het belang van slaap>>

Word een brein meester tip 5: Beweeg

Regelmatig sporten houdt je brein gezond. Alles wat je lichamelijke gezondheid bevordert, is ook goed voor je hersenen. Cognitieve functies verbeteren al na 10 minuten aerobics! Wil je op je werk je brein opladen? Loop dan een aantal keer de trap op en af.

Word een brein meester tip 6: Denk helder

De chaos om je heen zegt iets over de chaos in je hoofd. Rommelige kamers of kantoorruimtes dragen bij aan rommelig denken. Opruimen dus! Bereid je je voor op een zware, mentale taak? Haal dan van tevoren diep adem, stretch en zucht een keer diep.

Word een brein meester tip 7: Geniet

Ga op regelmatige basis iets doen wat je echt leuk vind. En dan heb ik het niet over het kijken van televisie. Maar trek erop uit, creëer iets, pak die hobby op etc. Wanneer je namelijk actief bij iets betrokken bent waar je plezier uit haalt, dan maak je je minder zorgen en ben je beter in staat om helder na te denken.

Word een brein meester tip 8: Lach

Door te lachen komt er endorfine vrij. Lachen verlaagt de stress, wat weer goed is voor de lange termijn gezondheid van je brein. Door te lachen, haal je de focus van de negatieve dingen af en sta je meer open voor nieuwe ideeën en gedachten.

Kortom, doe je brein een lol en zorg ervoor dat je voldoende beweegt en ontspant. Voeg daarbij een dosis plezier en een enorme lachbui toe en je bent heel simpel in staat om een enorme boost aan je brein te geven!

Lees ook:

Tips om meer uit je brein te halen deel 1

Tips om meer uit je brein te halen deel 2

Wil jij een echte brein meester worden?

Wil je hiermee echt aan de slag? Ontdek hoe: https://jannekestielstra.nl/1-op-1

Vind jij dit artikel met acht tips om en brein meester te worden interessant help dan mee deze te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van het klikken op de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en creativiteit.
Reactie plaatsen