Tips om meer uit je brein te halen deel II
20 november 2013 
3 min. leestijd

Tips om meer uit je brein te halen deel II

Haal meer uit je brein! De vorige keer heb ik het belang van goede voeding al aangekaart, deze keer wil ik dieper ingaan op welke vaardigheden bijdragen aan een goed en gezond brein.

Je krijgt negen tips hoe je meer uit je brein kunt halen.

Haal meer uit je brein tip 1: juiste denkgewoonte

Maak jezelf eigen om vanuit de probleemoplossende hoek te denken. Het kost wellicht even moeite, maar met een aantal weken wordt dit al een gewoonte voor je. Door probleemoplossend te werk te gaan focus je op de uitkomst en voorkom je dat je bijvoorbeeld blijft hangen in ‘waarom overkomt mij dit nu weer’. En vraag je bij alles af ‘wat kan ik hiervan leren?’

Haal meer uit je brein tip 2: Leer een taal

Het is wetenschappelijk bewezen dat de mensen die twee of meer talen vloeiend spreken een lagere kans hebben op het krijgen van Alzheimer. Het leren van een nieuwe taal vertraagt de leeftijd gerelateerde afname van de hersenfuncties. En het leert je brein aan om op een andere manier naar nieuwe concepten en manieren te kijken. In het Engels ben je bijvoorbeeld ergens ‘bang’ voor, terwijl in het Spaans heb je ergens ‘angst’ voor. Het aanleren van een nieuwe taal is een geweldige oefening voor je brein!

Haal meer uit je brein tip 3: Schrijf

Schrijven is op een aantal manieren heel erg goed voor je brein. Het is een manier om aan je geheugen te vertellen wat belangrijk is, waardoor je deze dingen in de toekomst weer makkelijker herinnert. Het is een manier om je denken te verduidelijken. En het is een manier om je creativiteit te uiten en je analytische vermogen te verbeteren. Ga een dagboek bijhouden, maak notities en schrijf gedichten en verhalen. Allemaal geweldige manieren om je brein te stimuleren!

snellees toolboxHaal meer uit je brein tip 4: Leer snellezen

Doe een cursus ‘Snellezen’ en verhoog de snelheid waarmee je leest. Hierdoor krijg je meer informatie te verwerken in minder tijd, waardoor je hersenen gestimuleerd worden om actief aan de slag te blijven. Meld je NU direct aan om te leren snellezen>>>

Haal meer uit je brein tip 5: Ontwikkel je creativiteit

Creativiteit doet een beroep op je inlevings- en voorstellingsvermogen. Het zet je aan het denken over hoe je bepaalde dingen wilt gaan doen. Creativiteit is een krachtig instrument van de mens. Een computer kan bijna alles overnemen, maar is niet in staat om creatief te denken! Creativiteit vormt je wereld, verbreed je denken en stelt je daarnaast in staat om te ontspannen.

Haal meer uit je brein tip 6: Geloof in jezelf

De kracht van positief denken! Maak notities van je successen en zeg tegen jezelf ‘dat was echt creatief van me’, als je iets creatiefs gedaan hebt. Noteer een goed idee, als deze je te binnen schiet. Verzamel het bewijs van je eigen intelligentie, hierdoor wordt je je bewust van je eigen kennis en kunde en stimuleer je jezelf om net weer even dat stapje verder te gaan.

Haal meer uit je brein tip 7: Speel

Wil je meer uit je brein halen gebruik dan de kracht van spelletjes. Door het stimuleren van je hersenen, veroorzaak je een meetbare verandering in de structuur van je hersenen. Zo worden er nieuwe verbindingen gemaakt en hersencellen gekweekt. Door het spelen van intellectuele spelen en het spelen van hand-oog coördinatie stimuleer je je hersenen.

Of wat dacht je van het maken van puzzels? Breng je hersenen in beweging door het maken van kruiswoordraadsels en puzzels waarbij je lateraal moet denken (Sudoku). Je kunt ze tegenwoordig ook op je smartphone doen, dus maak de wachttijd bij de tandarts korter en train meteen je brein!

Haal meer uit je brein tip 8: Zing

Nee, niet met de radio mee! Maar zing over wat je bezig houdt. Is het je ooit weleens opgevallen dat je makkelijker kunt rijmen als je zingt dan wanneer je spreekt of schrijft? Je hersenen zijn, wanneer je zingt, beter in staat om een patroon te herkennen. Bijkomend voordeel? Door regelmatig een eigen liedje te maken train je de rechter hersenhelft, waardoor je ook effectiever zult zijn in het oplossen van problemen.

Haal meer uit je brein tip 9: Blijf jezelf ontwikkelen

Lager opgeleiden krijgen sneller Alzheimer dan hogeropgeleiden. Onderwijs maakt je hersenen sterker. Niet enkel door het volgen van een studie, maar ook door bijvoorbeeld het stellen van vragen. Maak er een gewoonte van om jezelf dingen af te vragen. Hoe plant een ananas zich voort? Waarom zijn de strepen op de weg wit en niet groen? Denk na over de antwoorden en zoek het op. Lang leve Google, hier ongeveer alles op terug te vinden. Maak er gebruik van!

Geweldig hè? Met een aantal simpele dingen kunnen we ons brein in beweging zetten. Zelfs door te ontspannen met een kruiswoordraadsel stimuleren we ons brein al. Wat de kracht van ontspanning is? Lees meer daarover in mijn volgende blog!

Tips om meer uit je brein te halen III

Vind jij dit artikel over brein tips interessant help dan mee deze te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van het klikken op de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Reactie plaatsen