Super IK

Ontdek en versterk je persoonlijke bronnen van geluk. Lex Goos & Lianne Smit – Volkers schreven het boek Super- IK. Ik daag je uit om een positieve bril op te zetten voor een nog gelukkiger leven. Super-IK helpt je om je positieve eigenschappen in kaart te brengen en ze naar een hoger niveau te tillen. Ontdek vier stappen voor (nog) meer geluk.

Focus op wat goed gaat

Al te vaak focussen we op wat we minder goed kunnen, en proberen we dat te verbeteren. Onderzoek toont aan dat het veel effectiever is om te vertrekken van je positieve eigenschappen, en die te versterken.

Als je beter weet wie je bent, als je weet waar je kracht ligt en waar je hart sneller van gaat kloppen, ben je beter in staat een succesvol bedrijf te bouwen.

Super-IK is een verzameling van geriefen. Een gerief is een positieve eigenschap die verband houdt met persoonlijk geluk. Het heeft overeenkomsten met de sterke punten benadering van Marcus Buckingham.

Boek of website

De opbouw van het boek vind ik persoonlijk wat rommelig. Ik zou beginnen met de stappen van een Super-IK en vervolgens als naslag de grieven verder uitwerken. Dan wordt het grote plaatje meer helder.

In het kader van focussen op wat goed is, de website van Super-IK maakt mij op bepaalde onderdelen WEL blij.

Op de website is een overzicht van allerlei goede eigenschappen opgenomen met video’s, quotes en oefeningen.

Misschien sluit dit beter bij mij aan gezien ik een beelddenker ben ;-).

Stappen Super-IK

Voor alle beelddenkers. Hoe wordt je een Super-IK. Deze stappen hielpen mij om inderdaad mijn persoonlijke bronnen van geluk te ontdekken.

Stap 1: Definieer je eigen Super-IK

Ga naar de website van SUPER-IK. Kies 5 a 10 goede eigenschappen uit waar je op wilt focussen. Waar zou je als Super-IK willen staan?

Stap 2: Waar sta je nu?

In stap 1 heb je gekeken waar je graag wilt staan. In deze stap ga je bekijken waar je nu staat. Ik zou het heel makkelijk maken en gewoon een ranking maken van 1 tot 5 in welke mate je deze positieve eigenschap al hebt.

Stap 3: Jouw sprong naar geluk

Op de website van Super-IK vind je mooie voorbeelden wat voor oefeningen je kunt doen om de positieve eigenschappen die je graag verder wilt ontwikkelen kunt versterken. Kies een paar oefeningen uit.

Voorbeeld optimisme

[tweetquote]Bouw aan je super-ik maak een succes dagboek #succes #dagboek[/tweetquote]

Maak een succesdagboek. Het is veel makkelijker om ‘fouten’ of negatieve ervaringen te onthouden. Door het bijhouden van een succesdagboek, bouw je aan positiviteit en zelfvertrouwen.

Noteer bijvoorbeeld de volgende zaken:
– Successen die je hebt behaald
– Wat je gelukt is en waarom dit je gelukt is
– Wat je tot stand hebt gebracht
– Wie je een compliment hebt gegeven
– Welke complimenten je zelf hebt gekregen
– Wanneer je dicipline hebt getoond
– Als je een taak hebt uitgevoerd
– Als je iemand blij of gelukkig hebt gemaakt
– Quotes of mooie gedichten

Stap 4: Hoe nu verder?

Dit is de grootste uitdaging. Hoe zorg je nu voor echte gedragsverandering?

Ik raad je een aantal blogs aan om verder te lezen:

Kortom het boek heeft een mooie belofte: je kennis over geluk neemt toe en je bent beter in staat om je eigen gevoel te begrijpen en waar nodig verder te ontwikkelen. Ik daag jou uit om je positieve eigenschappen in kaart te brengen en ze naar een hoger niveau te tillen. Veel geluk!

Ik ben benieuwd naar jouw positieve eigenschappen? Tof als je jouw 5 positieve eigenschappen wilt delen.

Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over Super-IK waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – Wordt wie je wilt zijn – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
cynthia
Door

cynthia

op 18 Jan 2016

hoi Janneke, weer al zo'n leuke blog over een leuk boek. Ik heb net op de website van super-ik zitten kijken en die is inderdaad heel erg inspirerend. Ik ben benieuwd naar het boek.

Reactie plaatsen