Triggers

Triggers is het nieuwe boek van Marshall Goldsmith. Hoe zorg je dat je gedrag voorgoed verandert en wordt wie je wilt zijn. Triggers is één van de gaafste boeken die ik sinds jaren gelezen heb. Het lag afgelopen vrijdag op mijn mat en heb het niet meer weg kunnen weg leggen.

triggersIedereen wil succesvol worden en iedereen weet dat daar een bepaald gedrag voor nodig is. Maar toch doe je soms de verkeerde dingen en ben je niet wie je zou willen zijn.

In Triggers leert Goldsmith hoe je externe prikkels te baas blijft. Hij laat je zien dat je een keuze hebt in de manier waarop je reageert.

Onveranderlijke waarheden van gedragsverandering

Er zijn twee onveranderlijke waarheden van gedragsverandering.

Waarheid 1: Betekenisvolle gedragsverandering is lastig te realiseren

Gedragsverandering bij volwassenen het aller moeilijkste wat je als mens kan bereiken.

Om je te laten zien dat Marshall Goldsmith dit niet overdrijft, probeer de onderstaande drie vragen maar eens te beantwoorden:

 1. Wat wil je in je leven veranderen?
 2. Hoe lang loop je al met deze gedachten rond?
 3. Hoe heeft het in de praktijk uitgepakt
Gedragsverandering bij volwassenen het aller moeilijkste wat je kan bereiken. Ontdek hoe.

Waarheid 2: Niemand kan ervoor zorgen dat wij veranderen wanneer we dat zelf niet willen.

Triggers

We negeren bewust hoe sterk onze omgeving van invloed is op ons gedrag. De reden dat we zo vaak afwijken van voorgenomen paden is dat we continu gebombardeerd worden door zogeheten triggers: bepaalde prikkels die ons doen en laten beïnvloeden. Dat kan een geluid, een geur, of een foto zijn, maar ook een opmerking of een Facebook-pagina.

Een trigger leidt tot een impuls, die vervolgens ons gedrag bepaalt. Soms duwt een trigger ons de goede richting op, maar meestal juist niet, waardoor we steeds verder afdrijven van wat we eigenlijk van plan waren.

Onze omgeving is feitelijk een meedogenloos mechanisme van triggers dat ons in één ogenblik kan veranderen van heilige in een zondaar, van een optimist in een pessimist.

Belangrijk is om inzicht te krijgen in de triggers, waardoor je bewustzijn van je omgeving groter wordt.

Wiel van verandering

Om een probleem te kunnen begrijpen, moet je niet alleen toegeven dat er een probleem is, je moet ook de opties in kaart brengen.

Als je het hebt over gedragsverandering heb je vier opties:

de positieve elementen veranderen of behouden en de negatieve elementen veranderen of behouden

 1. Creëren
 2. In stand houden
 3. Elimineren
 4. Accepteren

In de onderstaande video wordt het wiel van verandering uitgelegd.

Er zijn een aantal “magische zetten” die Marshall Goldsmith gebruikt tijdens zijn coaching. Het stellen van actieve vragen is één van de magische zetten.

De zes vragen die je jezelf elke dag zou moeten stellen

Marshall Goldsmith leerde van zijn dochter, Kelly Goldsmith (afgestudeerd aan de Universiteit van Yale in gedragsverandering) het belang van actieve vragen stellen.

Tijdens een eerste studie bleken er al grote verschillen te zijn tussen groepen waaraan actieve vragen werden gesteld en welke groepen niet.

Tijdens een tweede langlopende studie onder de deelnemers van de leiderschapsseminars van Marshall Goldsmith werd zes vragen gesteld. Hieronder staan de zes vragen:

 1. Heb ik vandaag mijn best gedaan om duidelijke doelen te stellen?
 2. Heb ik vandaag mijn best gedaan om voortgang te boeken ten aanzien van mijn doelen?
 3. Heb ik vandaag mijn best gedaan om betekenis te vinden?
 4. Heb ik vandaag mijn best gedaan om gelukkig te zijn?
 5. Heb ik vandaag mijn best gedaan om positieve relaties op te bouwen?
 6. Heb ik vandaag mijn beste gedaan om geheel en al betrokken te zijn?
Zes vragen die je jezelf elke dag zou moeten stellen #marshallgoldsmith #triggers

Tot nu toe zijn er 79 studies met 2537 deelnemers gedaan. De resultaten waren bijzonder positief.

 • 37% van de deelnemers rapporteerde op alle zes de gebieden een verbetering
 • 65% verbeterde op ten minste vier gebieden
 • 89% verbeterde op ten minste één gebied
 • 11% vertoonde geen verbetering
 • 0,4% toonde een verslechtering op ten minste een item

De focus ligt hierbij op het ‘je best doen’ om het beoogde gedrag te vertonen. De woorden “heb ik mijn best gedaan om”, maakt het proces van vraag en antwoord heel persoonlijk. Het dwingt je tot het nemen van actie.

zes-vragen-elke-dag-stellen

Je kan deze vragen aanvullen met je eigen actieve vragen.

Ik daag je uit om de komende 10 dagen deze vragen aan jezelf te stellen. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen. Ik waardeer het zeer als je jouw ervaringen hieronder deelt.

Aiwatt

Alles wat je onderneemt gaat gepaard met een belangrijk principe dat je kansen op succes vergroot. Marshall Goldsmith heeft zo’n principe voor “de persoon worden die je wilt zijn”. Als je dit opvolgt, ervaar je elke dag minder stress, conflicten, onplezierige discussies en verspilde tijd.

Marshall Goldsmith heeft het geformuleerd als een vraag die je jezelf moet stellen wanneer je moet kiezen tussen je ergens mee bemoeien of het laten gaan.

In het Engels luidt de vraag:

Am I willing

at this time,

to make the investment required

to make a positive difference

on this topic?

In het Nederlands kan je het vertalen als:

Ben ik bereid,

op dit moment,

om de vereiste investering te doen,

om een positief verschil te maken

bij dit onderwerp?

In de onderstaande video legt Marshall Goldsmith Aiwatt verder uit.

Zonder structuur worden we nooit beter

Het is een vergissing te denken dat als je hebt besloten iets te zullen doen, je het ook daadwerkelijk zult doen. Wij moeten toegeven dat onze zelfdiscipline tekortschiet. In plaats daarvan hebben we structuur nodig. Zonder structuur die ons dwingt in het nieuwe gedrag, zal verandering niet lukken. Het bepalen van de juiste structuur en daaraan vasthouden maakt het verschil tussen falen en succes.

Wij moeten toegeven dat onze zelfdiscipline tekortschiet. Wat werkt wel? #gedrag #motivatie #triggers

Wie is Marshall Goldsmith?

Marshall Goldsmith is wereldberoemd excutive coach en werd in 2011 uitgeroepen tot de nummer 1 thinker van de Thinks50.

Hij helpt topmensen uit het zaken leven om hun soms onbewuste gewoontes te doorbreken en zo nog succesvoller te worden.

Hij schreef onder andere de boeken: Tot hier en nu verder en Mojo.

Beste advies ooit

In de onderstaande video krijg je van Marshall Goldsmith zijn beste advies ooit.

Wat is de opdracht? Stel je voor dat je 95 jaar bent en dat je voordat je overlijd, advies mag geven aan de persoon die je nu bent. Hoe zou je een betere leider kunnen zijn? Hoe zou je een beter leven kunnen leiden? Welke advies zou je als 95 jarige aan jou nu geven? Wat is echt belangrijk en wat niet? Welke advies zou die oude wijze persoon voor jou hebben? Wat het ook is ga dat NU doen.

Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over triggers waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – Wordt wie je wilt zijn – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Sonja
Door

Sonja

op 28 Sep 2015

Boeiend, dankjewel voor het delen!

Sonja
Door

Sonja

op 28 Sep 2015

Bedankt!

Maarten
Door

Maarten

op 28 Sep 2015

Leuk verhaal dit! Het veranderen van je eigen gedrag is ongelooflijk lastig. Er zijn vele boeken over vol geschreven, van de Bijbel, de quotes van Confucsius tot de 1000-den publicaties in de afgelopen decennia. Het aardige van deze benadering is dat het de noodzaak van structuur en herhaling aanstipt. Dank!

Nele
Door

Nele

op 30 Sep 2015

Heel interessant artikel ! Je gedrag veranderen is inderdaad heel erg moeilijk. Voorgoed dan nog... Ik denk dat hier een serieuze tijd zou overgaan en inspanning zou vragen om dit onder de knie te hebben. Niettemin toch het proberen waard !

sjaak
Door

sjaak

op 02 Oct 2015

Boeiend, dank je wel Janneke

Auke
Door

Auke

op 10 Oct 2015

Aardige samenvatting, meteen het boek gekocht EN in een ruk uitgelezen. Dit boek moet IEDEREEN lezen, niet alleen de samenvatting van Janneke, het hele boek! En dan aan de slag, en dat is wellicht het allermoeilijkste. Als je echt wat van je leven wil maken, LEES DIT BOEK!PS Bedankt voor de tip :-)

Evelien
Door

Evelien

op 30 Dec 2016

Mooi, Inspirerende blog. Ik zie nu dat het al een blog van ruim een jaar geleden is. Maar voor mij komt deze op het juiste moment langs. Ik ben er nu klaar voor om de tijd en energie erin te gaan besteden om de veranderingen in mijzelf te realiseren. Want nu pas heb ik een duidelijk beeld wat ik echt wil en moet veranderen aan mijzelf en mijn gedrag om op alle levensgebieden een gewenst leven te kunnen leiden. Ik ga het boek NU kopen :)

Janneke
Door

Janneke

op 31 Dec 2016

Wat gaaf, ik ben benieuwd wat je er van vindt. Veel plezier met lezen

Reactie plaatsen