Prezi - op basis van mindmapping presenteren
25 december 2011 
in Leren
4 min. leestijd

Prezi - op basis van mindmapping presenteren

Ruim een jaar geleden was ik op het Prezievent. Ik was meteen verkocht. Wat ontzettend gaaf, dat wilde ik ook. Prezi is een nieuwe online tool om op basis van mindmapping presentaties te maken. Prezi is een online tool voor het maken en geven van presentaties.

Je krijgt hier een overzicht van alles wat je altijd al over Prezi wilde leren.

Ik ben nog op zoek naar nog meer goede voorbeelden, ken jij ze laat dan een reactie hieronder achter

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aanbod:

Wat is Prezi?

Prezi is een nieuwe online tool voor het maken en geven van presentaties. Prezi wordt steeds populairder op internet. De manier waarop je in Prezi presentaties maakt is totaal anders dan in Powerpoint. Een Prezi-presentatie is vloeiend, dynamisch en geeft veel creatieve mogelijkheden. Het ziet er grafisch erg mooi uit.

Prezi heeft inmiddels al meer dan zeven miljoen gebruikers. In het onderstaande filmpje vertelt de oprichter Adam Somla-Fischer wat Prezi is.

In deze Prezi legt Adam uit wat Prezi is en hoe je een fantastische Prezi kunt maken. Deze Prezi was de Keynote presentatie tijdens een conferentie in Vilnius voor meer dan 3000 toeschouwers.

Wat maakt Prezi zo bijzonder?

Een Prezi-presentatie bestaat in feite uit één ‘groot vel papier’ (canvas) waarop je de presentatie maakt. Je kunt je publiek precies laten zien waar iets past binnen een groter geheel en kunt zowel details aanbieden als een helikopter view. De makers hebben zich laten inspireren door mindmapping. Deze manier sluit beter aan bij de manier waarop onze hersenen onthouden.

Meer lezen over onthouden? Klik hier voor acht tips om beter te onthouden >>>

mindmappingWat is mindmapping?

Mindmapping is een methode om slimmer, sneller te denken en te plannen. Met mindmapping benut je beide hersenhelften. Een mindmap is een baanbrekende techniek die al door meer dan tweehonderdvijftig miljoen mensen wordt gebruikt. Mindmapping is een schematische manier van noteren, die aansluit op hoe de hersenen van nature informatie verwerken.

Zoals al eerder aangegeven kan je een hersencel met een beetje fantasie vergelijken met een boom. Als je nu naar de hersencel kijkt en naar het plaatje van een mindmap dan zie je ook weer verdacht veel overeenkomsten. Het is dan ook niet voor niks dat mindmapping ook wel het Zwitsers zakmes van het brein wordt genoemd.

Wil jij ook sneller leren, je creativiteit stimuleren en beter onthouden? Leer stap voor stap mindmapping, klik hier >>>

Wat zijn de voor- en nadelen van prezi?

Voordelen

Prezi is veel creatiever dan andere presentatie programma’s, je kunt er meer mee doen en je zit niet vast aan sjablonen. De bewegende presentaties die de tool maakt, trekken gegarandeerd ook meer aandacht dan ouderwetse presentaties: iedereen houdt van bewegend beeld en kleurrijke ontwerpen. Het is erg intuïtief om mee te werken: plaatjes en teksten verschuif je bijvoorbeeld simpelweg door erop te klikken en te slepen.

nadelen preziNadelen

Te veel gebruik maken van bewegingen zorgt voor een duizelend effect. Om de plaatjes scherp in beeld te krijgen moet je gebruik maken van hoge resoluties, vectorbestanden of op zijn minst overal pdf’s van maken. Dit is een tijdrovende bezigheid.

Hoe maak je een goede Prezi in 6 stappen?

1 Maak vooraf een mindmap
Om goed overzicht te krijgen van je presentatie maak je vooraf een mindmap. Zo weet je exact welke onderdelen je in je presentatie wilt hebben. Zo wordt het totaaloverzicht duidelijk en wat de belangrijkste onderdelen zijn van je presentatie. Deze onderdelen kunnen je later laten opvallen met gebruik van beeld of tekstgrootte, de kijker krijgt direct overzicht.

2 Zorg voor korte en vloeiende overgangen
Zorg dat gerelateerde onderdelen vlak bij elkaar liggen. Dan zijn de overgangen in je verhaallijn kort en vloeiend. Te veel beweging zorgt voor een duizelig effect en leidt af van de inhoud van je Prezi.

3 Gebruik frames
Gebruik frames om verzamelingen van teksten, afbeeldingen en ander media aan te geven. De frames kunnen gebruikt worden om paden aan te brengen.

4 Maak gebruik van alle functionaliteiten
Naast tekst kan er in Prezi eenvoudig gebruik worden gemaakt van foto’s en video’s. Een YouTube video kan worden toegevoegd door de URL in een tekstvlak te plakken. Prezi maakt hier automatisch een videospeler van.

5 Gebruik afbeeldingen in een hoge resolutie (minimaal 1024 bij 768 pixels) of afbeeldingen in het vector formaat.
Bij het inzoomen worden afbeeldingen dan minder snel blokkerig of vaag.Vector afbeeldingen blijven het mooist in Prezi. Vooral bij het inzoomen. Het omzetten van een afbeelding naar een vector indeling is niet altijd mogelijk. Alternatief: maak van een logo/afbeelding een PDF bestand en importeer deze in jouw Prezi. Een PDF bestand heeft namelijk een vergelijkbare indeling als een vector bestand.

6 Download je presentatie alvorens te presenteren. Je bent dan niet afhankelijk (van de snelheid) van het internet.

Prezi heeft zelf een aantal tutorials gemaakt. Bekijk hier de tutorial starten met Prezi.

Hoe maak je een goede Prezi?

Prezi in 15 minuten

Hoe kan je een Prezi printen?

Klik in de Prezi Editor midden bovenin op print. Klik daarna, kan even duren als je veel paden hebt aangelegd, op “Click to save as PDF”. Nu kan je hem opslaan als pdf bestand. Het pdf bestand kan je eenvoudig printen door links bovenin op het printicoontje te klikken.

Voorbeelden van prezi

Ken jij goede voorbeelden van Prezi. Ik verzamel graag goede voorbeelden van Prezi. In 2011 is de Prezi Pro Award gegaan naar:

Op de tweede plaats staat:

Op de derde plaats staat:


Stuur jij jouw goede voorbeelden, ik verzamel ze en zet ze op mijn website

Mindmapping

De basis van prezi gaat uit van mindmapping. Wil jij ook sneller leren, je creativiteit stimuleren en beter onthouden? Leer stap voor stap mindmapping, klik hier >>>

Belangrijk: Heb jij nog meer inspirerende tips laat hieronder je reactie achter.

Als je dit artikel over prezi waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen die op op basis van mindmapping wil presenteren – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Reactie plaatsen