Acht manieren om je geheugen te verbeteren
11 oktober 2011 
2 min. leestijd

Acht manieren om je geheugen te verbeteren

Je brein is als een spier. Onderzoek in geheugenpsychologie toont aan dat het mogelijk is je geheugen op specifieke gebieden te verbeteren door gebruik te maken van geheugentechnieken.

Wat moet je doen om je geheugen te verbeteren? Ik geef je acht tips om je geheugen te verbeteren.

Acht tips om je geheugen te verbeteren

1 Geheugen verbeteren door te gaan sportenverbeter-je-geheugen-door-te-sporten

Bewegen is niet alleen van belang voor je slanke lijn, maar zeker ook voor de conditie van je brein!’ De meeste mensen weten niet dat je met lichaamsbeweging óók werkt aan je geheugen. Sporten zorgt voor een betere doorbloeding van ons brein.

2 Geheugen verbeteren door te slapen

Slapen helpt je geheugen enorm. Wat er precies gebeurd tijdens onze slaap is op dit moment nog niet bekend. Het effect is spectaculair. Dus duik eens lekker vroeg onder de wol. Je hippocampus heeft diepe slaap nodig om goed zijn werk te kunnen doen. Slapen we wel lang genoeg maar te licht, dan is dit deel van je brein onvoldoende ‘fris’ om de volgende dag goed dingen te onthouden

Meer lezen over het belang van slaap voor jouw brein>>>

3 Geheugen verbeteren door gebruik te maken van je vijf zintuigenverbeter-je-geheugen-door-gebruik-te-maken-van-je-vijf-zintuigen

Als je gebruik maakt van je vijf zintuigen kan je beter onthouden. Als je iets wilt onthouden gebruik dan je ogen, oren, je neus, smaak en je tast.

4 Geheugen verbeteren door er een liedje van te maken

Muziek en ritme zijn evolutionair gezien waarschijnlijk een stuk ouder dan taal. Muziek kan daardoor dieper in onze hersenen binnendringen. Muziek associëren we heel makkelijk met zaken die bij de muziek horen, of lijken te horen. Zo linken we een bepaald liedje of een bepaalde tune heel snel aan een product of aan een televisieprogramma. Ook kunnen we tekst veel makkelijker onthouden wanneer deze verbonden is aan een melodie en/of ritme.

Als voorbeeld bekijk hieronder het zeer bekende alfabet lied.

5 Geheugen verbeteren door gebruik te maken van mindmaps

Mindmapping is efficiënter bij het opslaan, herinneren en achterhalen van informatie dan welke andere manier van informatie vastleggen dan ook. Dat komt omdat mindmapping de samenwerking van onze beide hersenhelften stimuleert en gebruikt. Dit is gebleken na hersenonderzoek op het gebied van het geheugen en versnelde leertechnieken. Met mindmapping benut je je brein beter met een factor 5 à 10.

6 Geheugen verbeteren door te herhalen

Een goede vorm van geheugentraining is herhaling! Door informatie te herhalen sla je deze namelijk op in je lange termijn geheugen in plaats van je korte termijn geheugen. herhalen, herhalen, herhalen

Optimaal herhalen doe je als volgt:

  • 5 min na de bestudering
  • dezelfde dag
  • na één dag
  • volgende week
  • volgende maand
  • 6 maanden

7 Geheugen verbeteren door meditatie

Uit onderzoek blijkt dat meditatie kan bijdragen aan een verbeterd concentratievermogen, geheugen en cognitie.

Mensen die mediteren hebben krachtigere verbindingen tussen hersengebieden. Geen tijd om te mediteren of je weet niet hoe. Bekijk het onderstaande filmpje:

8 Geheugen verbeteren door omega 3

Omega 3 zit in vette vis en noten. Bij verschillende experimenten bleek dat mensen die veel omega 3 aten duidelijk betere leerprestaties hadden dan mensen die dit niet aten.

Op mijn youtube kanaal heb ik een speciale afspeellijst breinessentials waar je nog meer kunt ontdekken over je brein en hoe je geheugen werkt.

Als je dit artikel over het verbeteren van je geheugen waardevol help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere ondernemers. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
petrens lucien
Door

petrens lucien

op 29 Jul 2015

Ik heb al een geheugen minder, want ik weet geen namen meer en mij streken. Ik zou iets willen doen om meer geheugen.

petrens lucien
Door

petrens lucien

op 21 Dec 2015

mijn geheugen verbeteren

Daniël
Door

Daniël

op 13 Dec 2015

Ik vind het bijzonder interessant wat u doet. Werkt u met iemand in België samen?

Janneke
Door

Janneke

op 13 Dec 2015

In België heb ik geen samenwerkingsverbanden. Ik werk voor een groot deel online en heb behoorlijk wat klanten uit België.

Jefimija Zoranovic
Door

Jefimija Zoranovic

op 30 Nov 2016

Ik heb het gevoel als of mijn hoofd vol is deze dagen, alsof ik niet meer kan denken. Hele simpele dingen weet ik niet meer of ik doe er in ieder geval 6x langer over. Bijvoorbeeld bij wiskunde\rekenen. Voor een proef leerde ik 4 dagen van tevoren (heel simpel was, omrekenen van maten, gewoon herhaling) de dag van tevoren ging het perfect, maar tijdens de proef ging alles fout. En nu terwijl ik het opnieuw wil oefenen gaat het opeens niet meer (hetzelfde geld voor alles). Wat zou ik kunnen doen? Het is echt niet leuk. Heb ik mijn hersenen overbelast?

Micha
Door

Micha

op 10 Dec 2018

Dit is angst, of een blackout. Je leert voor een toets bijvoorbeeld maar vergeet alles tijdens die toets, dan heb je teveel spanning. hiervoor zou ik meer gaan sporten heeft mij ook geholpen!

janwillem van dam
Door

janwillem van dam

op 08 Jan 2017

ik slik helaas al bijna 9jaar esitolopram en ik vind het zo erg dat mijn geheugen lijk wel of het helemaal weg begint te raken ik maar maar gestopt weer is ja tis helaas zeeer moeijk om vanaf te komen maar wil het wel want zo wil ik het ook niet langer temee dement zeker daar ben ik o zo bang voor dus wil ik echt als kan een beter geheugen weer krijgen

Mirjam Koornneef
Door

Mirjam Koornneef

op 02 Mar 2020

Hi janneke heb je voor mij de bronnen met daarin het wetenschappelijke bewijs dat je beter onthoud als je je zintuigen gebruikt / stimuleert? Je zou me heel erg erbij helpen

Reactie plaatsen