Tip snellezen | doe lekker
06 november 2012 
0 min. leestijd

Tip snellezen | doe lekker "kinderachtig"!

Top tip om te snellezen. Op dit moment krijg je evenveel informatie tot je als een mens in de Middeleeuwen in zijn hele leven.

Ga jij met pakken leeswerk naar huis? Gaat veel van jouw kostbare tijd op aan lezen. Met deze tip kan je je snelheid qua lezen verdubbelen!

Gemiddeld lezen we zo’n 240 woorden per minuut. Met deze tip ga jij als een speer door je leeswerk en hou je tijd over voor echt belangrijke zaken.

Tip snellezen

Meer lezen over snellezen:

Waarom lezen we zo langzaam?

Vier mythes over snellezen

Test hoe snel je nu leest plus oefeningen om als een speer te gaan

Dertien tips voor snellezen

Wil jij ook leren snellezen? Klik hier om stap voor stap te leren snellezen>>>

Als je dit artikel waardevol vindt help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van het klikken op de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Dirkje
Door

Dirkje

op 09 Nov 2012

Ik paste deze techniek toe toen ik studeerde en gebruikte het als ik voor tentamens veel lesstof door moest nemen. Ik had de stift uit een gewone balpen gehaald (zodat ie niet per ongeluk aan zou zijn) en gebruikte deze pen als geleidestokje. Zo kon ik heel snel door de tekst heen en voorkwam ik dat ik ging pauzeren bij woorden of terug zou gaan met mijn ogen. lezen het ging lekker snel en tóch nam ik alles op!

Fieke Bielars
Door

Fieke Bielars

op 12 Nov 2012

Vraagje; hoe stop ik met de meeleesstem in mijn hoofd? Groetjes Fieke

Janneke
Door

Janneke

op 14 Nov 2012

tempo maken, tempo maken

Wout Plevier
Door

Wout Plevier

op 15 Nov 2012

Hi Janneke, je gaat goed. Even een reactie op hierboven. Subvocaliseren hoort bij lezen. Je kunt deze stem niet geheel kwijtraken omdat dit nu eenmaal de manier is om tekst in je korte termijn geheugen te krijgen. Uit ons onderzoek onder 20.000 mensen gericht op visueel lezen/ snellezen blijkt ook dat dit een deel van je begrip op zich neemt. Wat je wel kunt doen is effectieve technieken inzetten om de focus meer op de tekst te krijgen. Mensen multitasken tijdens lezen en dit maakt iedereen minder effectief. De kunst is dus zorgen dat de focus beter wordt en daar heb je allerlei leestechnieken voor zoals synoptic reading, perifeerlezen, tempolezen, geheugentraining, notatietechnieken, die opgehangen zijn aan de elementaire breinwetten die noodzakelijk zijn om te kunnen snellezen. Beheers je die, dan beheers je ook snellezen. Groetjes Wout Plevier expert snellezen

Janneke
Door

Janneke

op 15 Nov 2012

Het stemmetje kan je inderdaad niet helemaal kwijt raken. Dank voor je toevoeging Wout!

Reactie plaatsen