Van gemeenteambtenaar naar eigen taalschool

Van gemeenteambtenaar naar eigen taalschool

Marleen Rezaie-Delbeek was gemeenteambtenaar. Nu heeft zij een eigen taalschool. Lees haar verhaal hoe zij haar uitdagingen overwon. Ze sprong in het diepe en heeft nog geen seconde spijt.Marleen Rezaie-Delbeek | Sleutels tot succes | 1 - 3 jaar aan het ondernemen | in de 50

Wat motiveerde en inspireerde je om jouw bedrijf te starten?

Voor mij was het de verandering van wetgeving. Ik was gemeenteambtenaar en werkzaam om het gebied van inburgering. Door een wijziging in de wet, werden gemeenten niet langer meer verantwoordelijk voor de inburgering, maar de mensen zelf, dus mijn baan hield op te bestaan. Voor mijn baan had ik de lerarenopleiding Nederlands gedaan en ontdekt dat ik het lesgeven aan volwassene anderstaligen heel erg leuk vond. Ik had al eerder een eigen bedrijf gehad en dat bleef kriebelen. Toen de sprong gewaagd en mijn eigen bedrijf begonnen. Heel spannend, maar nog geen seconde spijt van gehad.

Omschrijf jouw bedrijf, wat doe je?

Sleutels tot Succes geeft Nederlands aan volwassene anderstaligen, Nederlands als tweede taal (NT2). Dat kan van alles zijn. Van inburgering, leren voor het Staatsexamen Nederlands I en/of II,, bijspijkeren spelling/grammatica, leren voor een toelatingstoets tot oefenen deelvaardigheden. Ook geef ik cursussen aan analfabeten en laaggeletterde Nederlanders. Hiernaast kan ik ook als NT2-docent worden ingehuurd door andere taalaanbieders.

Wat wilde je worden toen je een klein meisje was?

Ik had geen idee. Na het afronden van mijn Havo, wilde ik snel aan de slag. Een zo kort mogelijke beroepsopleiding leek mij het beste. Ik heb toen een opleiding tot VVV-informatrice gedaan en ben begonnen met werken in het toerisme. Pas vele jaren later heb ik een bewust keuze gemaakt voor het maatschappelijk werk. De Hbo-opleiding MWD gedaan en bij diverse bedrijven gewerkt, totdat ik bij de gemeente terecht kwam. Hier met ups en downs toch 13 jaar gewerkt, de HBO lerarenopleiding Nederlands gedaan en de kans om voor mijzelf te beginnen gegrepen.

Wat waren de grootste uitdagingen tot nu toe in je bedrijf?

Ik woon ruim, dus had de mogelijkheid van een leslokaal in onze woning. Hier geef ik les. Het aantal cursisten blijft echter beperkt. Dit komt doordat ik veel lessen verzorg bij andere taalaanbieders en hier een goed inkomen uit heb. Dat biedt natuurlijk ook veiligheid en 'gemak'. Ik doe mijn ding en stuur een factuur. Als je wilt groeien, dan wel een hoger inkomen wilt, is tijd echter een beperkende factor. Met 26 uur betaalde uren heb je, plus lessenvoorbereiding en administratie, wel je handen vol. De uitdaging is dan je eigen taalschool beginnen. Dat is uit je comfortzone komen. Je kan het dan niet alleen. Ik wilde daarnaast niet fulltime manager worden, maar ook graag voor de klas blijven staan. Dat is echt mijn ding en dat moet ik dan deels loslaten.

Hoe heb je deze uitdagingen overwonnen?

Inmiddels heb ik een geweldige collega gevonden met wie ik een vof ben begonnen, Taaltijd. Via onze netwerken beginnen we volgend schooljaar aan een grote klus: de inburgering van nieuwe Hagenezen. Hiermee is de doelstelling van de taalschool behaald. Gezien de omvang van de klus, moeten we ook weer eens kijken naar onze rechtsvorm. Voor het eerst in ons leven worden we ook werkgever. De managementtaken zal ik grotendeels op mij nemen, maar ... ik kan dit in onze eigen taalschool goed combineren met het voor de klas staan. Spannende tijden dus.

Wat is jouw diepere why?

Als je mijn cv bekijkt, heb ik altijd dingen gedaan met mensen. Ik ben echt een mensenmens. Ik werk vanuit overeenkomsten, niet vanuit de verschillen. Mensen helpen groeien, zien hoe ze beter in hun vel komen te zitten, meedoen op welke manier dan ook, dat is mijn passie. Iedereen voegt waarde toe aan het grote geheel.

Wat vind je het leukste aan je eigen bedrijf?

Zelf het beleid bepalen.

Waar loop je in je bedrijf tegen aan?

Lastig vind ik acquisitie. Daar heb je tijd en een lange adem voor nodig. Het loopt vaak anders dan je verwacht/hoopt. Als je denkt dat de opdracht binnen is, is dat niet altijd zo. Als je denkt dit wordt 'm niet, komen mensen soms lange tijd nadat je elkaar hebt gesproken toch nog bij je terug. Ik ben benieuwd hoe het loopt als straks de school is gestart. Ik verwacht dat er dan zich via mond-tot-mond reclame en meer organisch cursisten zullen aanmelden.

Wat zijn voor jouw bedrijf de pareltjes van succes?

Iemand die als analfabeet binnen komt en er met een inburgeringsdiploma de deur uit gaat. Dat vind ik zo ontzettend knap! Je moet niet alleen een nieuwe taal leren. Je moet ook op latere leeftijd in een vreemde taal leren lezen en schrijven. Ga er maar aan staan!
Natuurlijk geldt voor iedereen dat je hard moet werken. Of het nu leren lezen en schrijven, beter leren spellen of het inburgeringsdiploma halen is. Je bent een pareltje als je je doelstelling behaald!

Welk advies wil je aan andere ondernemers geven?

Volhouden. Niet bij de pakken neer gaan zitten. Soms moet je uit je comfortzone komen, maar dat is het meer dan waard. Je groeit ervan in meerdere opzichten.

Waar wil je over een jaar staan?

Dan heb ik een bedrijf dat een totaalpakket aanbiedt. Niet alleen meedoen op het gebied van taal, maar ook meedoen in de maatschappij. Mensen wegwijs maken en helpen hun plekje te vinden in Nederland, waar dat ook zijn mag (werk, onderwijs, vrijwilligerswerk, enzovoorts).

Ik ben het meest trots op ...


mijn man en kinderen.

Mijn grootste angst is ...


.... (nog een keer kanker krijgen).

Het beste advies van mijn moeder ...


Volg je passie.

Het beste advies van mijn vader ...


Als iets niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

De grootste les die ik heb geleerd ...


Alles is relatief. Het leven is mooi en niets is belangrijker dan de mensen waar je van houdt.

Ik geloof ...


in mijzelf.

Mijn favoriete tool voor mijn bedrijf is ...


Whatsapp. Ik maak per klas een groep aan. Cursisten gaan dan met elkaar schrijven in het Nederlands. Ook makkelijk voor het delen van informatie.

Mijn favoriete quote is ...


Education is the most powerful weapon which you can use to change the world. Nelson Mandela

deel jouw verhaal
Irmgard Bomers
Door

Irmgard Bomers

op 04 Aug 2016

Dit is Marleen ten voeten uit; een echte smaakmaker!

Reactie plaatsen