Multipliers

Multipliers, voor managers die 2x meer uit hun team willen halen. Hoe kan het dat sommige leiders hun team alleen maar uitputten, terwijl andere leiders juist meer uit hun mensen halen? Ontdek hoe je het talent van mensen om je heen beter kunt zien en benutten. Hoe je hen uitdaagt en stretcht. Creëer een omgeving waarin jij en de mensen om je heen de ruimte krijgen om te excelleren.

Wie is Liz Wiseman?

Liz Wiseman is de grondlegger van de Multipliers leiderschapsaanpak en schrijfster van de Wall Street Journal bestseller ‘Multipliers’. Ze behoort tot de top 10 ‘thinkers in leadership’ wereldwijd. Ze begeleidt en ontwikkelt ’s werelds grootste leiders, bij o.a. Apple, Dubai Bank, Microsoft, Nike, PayPal, Salesforce.com en Twitter.

Lees ook: leiderschap, 30 meest invloedrijke leiders

liz-wiseman

Trailer multipliers

In de onderstaande video kan je de trailer van het boek multipliers bekijken.

Multipliers van Liz Wiseman & Greg McKeown biedt inzicht over de manier waarop medewerkers worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen.

Dimishers

Diminishers hebben de overtuiging dat hun mensen niet in staat zijn te excelleren zonder hen. Zij gaan helemaal op in hun eigen intelligentie, belemmeren anderen. Diminishers halen maar de helft van de energie, productiviteit, creativiteit en het talent uit hun mensen.

multipliers-diminishers

Veel leiders zijn zonder dat ze het doorhebben of het zo bedoelen, ‘Accidental Diminishers’. Belangrijk daarbij is het om te beseffen dat deze leiders met de beste bedoelingen in hun werk en hun leidinggevende rol staan, maar door hun gedrag een behoorlijk destructieve uitwerking hebben op de productiviteit van hun mensen.

Doe hier de test of jij een “Accidental Diminishers” bent

Ben jij een diminisher of een multiplier? #lizwiseman #multiplier #10november2015

multipliers-boekMultipliers

Multipliers zijn het type manager waar iedereen graag (hard) voor werkt. Ze weten verborgen talenten te ontdekken, geven mensen eigen verantwoordelijkheid en laten hen groeien. Bovendien ontdekken multipliers ook weer andere multipliers die op hun beurt het beste uit anderen halen.

Mutipliers zien intelligentie als iets wat zich voortdurend ontwikkelt. Vegelijkbaar met de growth mindset van Carol Dweck.

Vijf disciplines van een multiplier

 1. De talentmagneet: trekt talent aan en optimaliseert dat
 2. De bevrijder: vraagt het beste denkwerk van mensen
 3. De uitdager: vergroten uitdagingen
 4. De debat-aanjager: discussieert over te nemen beslissingen
 5. De investeerder: zorgt dat mensen zich verantwoordelijk voelen

Toekomstbestendig leiderschap

Multipliers is de oplossing naar nieuw toekomstbestendig leiderschap. Nieuw leiderschap is nodig om succesvol te blijven. Liz Wiseman en Greg McKeown hebben meer dan 150 leiders onder de loep genomen en ontdekten dat multipliers zich in vijf disciplines onderscheiden van dimishers. Het onderzoek laat zien dat de ‘Multiplier’ leiders in staat zijn om meer dan 90% van het talent van mensen en organisaties aan te boren, terwijl dit percentage op 48% ligt bij de zogeheten ‘Diminishers.

Het gaat niet meer om de leider zelf, maar in hoeverre hij of zij in staat is het talent en de capaciteiten van de ander aan te boren. De leiderschapsaanpak Multipliers biedt concrete inzichten en handvatten om de deze transitie te maken.

Imperiumbouwer versus talentmagneet

Imperiumbouwers halen talent binnen, maar onderbenutten het omdat ze arbeidskrachten hamsteren en het alleen gebruiken voor eigen gewin.

Talentmagneten krijgen toegang tot de beste mensen omdat zij in de rij staan om voor hen te werken de wetenschap dat ze optimaal zullen worden ingezet en zich zullen ontwikkelen.

Vier werkwijzen van de talentmagneet

 1. Zoek overal naar talent
 2. Ga op zoek naar de aangeboren talenten van mensen
 3. Benut mensen ten volle
 4. Haal blokkades weg

Tiran versus bevrijder

Tirannen creëren een gespannen omgeving die het denken en de capaciteiten van anderen onderdrukt. Als gevolg hiervan houden mensen zich in, komen ze met veilige ideeën waar de leidinggevende het mee eens is  en zijn ze op hun hoede op het werk.

Bevrijders creëren een bruisende werkomgeving die het beste denkwerk aan mensen vraagt. Als gevolg hiervan geven mensen hun beste en meest gewaagde ideeën en doen wat ze kunnen.

Betweter versus de uitdager

Betweters geven orders waaruit blijkt hoeveel ze weten.

Uitdagers stellen vast waar de kansen liggen die mensen uitdagen om hun grenzen te verleggen.

uitdagers-multipliers

Beslissers versus debat-aanjagers

Beslissers nemen efficiënte beslissingen in kleine kring.

Debat-aanjagers betrekken vanaf het begin mensen bij een debat over het betreffende onderwerp.

Drie werkwijzen van debat-aanjagers

 1. Kader het probleem in
 2. Zwengel het debat aan
 3. Stuur aan op een goede beslissing

Micromanger versus investeerder

Micromanagers managen ieder detail zodanig dat de organisatie afhankelijk wordt van de leider en diens aanwezigheid om te presenteren.

Investeerders geven andere mensen de investering en de verantwoordelijkheid die ze nodig hebben om onafhankelijk van de leider resultaten voort te brengen.

investeerder

Liz Wiseman en Greg McKeown te gast bij google

In de onderstaande video waren Liz Wiseman en Greg McKeown te gast bij google.

Wat wil je zijn een genie of een maker van geniën? #multipliers #lizwiseman

Belangrijk: Ik ben benieuwd wat jij herkent. Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over multipliers interessant vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en creativiteit. 
Reactie plaatsen