Mindset meer bepalend voor succes dan talent
25 augustus 2014 
1 min. leestijd

Mindset meer bepalend voor succes dan talent

De afgelopen 20 jaar deed Carol Dweck onderzoek naar mindset. Zij toonde aan dat de manier waarop iemand naar zijn eigen vaardigheden en talenten kijkt (mindset), in hoge mate bepaalt hoe je je zal ontwikkelen. Dit geldt niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen.

growth-en-fixed-mindsetGrowth mindset en fixed mindset

Dweck onderscheidt een growth mindset en een fixed mindset.

Iemand die hoger scoort op de growth mindset gelooft dat hij/ zij de kwaliteiten, vaardigheden en intelligentie kan ontwikkelen.

Mensen met een fixed mindset hebben de overtuiging dat kwaliteiten, vaardigheden en intelligentie min of meer vast staan.

Het goede nieuws is dat je je mindset kan veranderen. De manier van feedback geven heeft invloed of iemand al dan niet een growth dan wel een fixed mindset ontwikkeld.

Als iemand hoort dat hij hard gewerkt heeft dan zal hij eerder een growth mindset ontwikkelen. Daarin tegen als je iemand prijst om zijn intelligentie dan zal iemand eerder een fixed mindset ontwikkelen.

Ik ben benieuwd heb jij een fixed of growth mindset?
Laat hieronder jouw reactie achter.

Maakbaarheid brein

Daarnaast is gebleken als mensen beseffen dat hun brein maakbaar is, zij eerder een growth mindset zullen ontwikkelen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het brein zich kan blijven ontwikkelen, het zogenaamde plastische brein. Mensen beseffen dan dat ze niet “dom” of “slim” zijn maar dat door gerichte inspanning hun vaardigheden kunnen vergroten.

Carol Dweck

In de onderstaande video geeft Carol Dweck uitleg over de mindset.

Ik verzorg workshops over fixed en growth mindset. Bekijk mijn sprekerspagina voor meer informatie.

Mindset meer bepalend voor succes dan talent

Carol Dweck is uitgeroepen tot 30 meest invloedrijke leiders.

Lees meer over leiderschap en 30 invloedrijke leiders>>>

mindset-meer-bepalend-voor-succes-dan-talent

Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Wil jij aan de slag met je mindset of wil je mij als spreker inhuren op dit onderwerp? Klik op de links hieronder:

Als je dit artikel over mindset interessant vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen die je wilt uitdagen om de beste versie van jezelf te worden – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Janneke Breedijk
Door

Janneke Breedijk

op 13 Jun 2016

De vraag is maar: watcus verstaan we onder succes? Want je kunt flink doorzetten en voortdurend uit je comfortzone komen, succesvolle anderen zien als inspiratiebron... en dan nog steeds niet doen waar je passie ligt, waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt (ondanks inspanning) en 'in flow' zijn. Voor mij dus: waar wordt je blij van, vergeet je de tijd als je dat doet en geeft je energie en vleugels? Dan ben je bezig vanuit je talent en passie. Vandaar uit op zoek naar nieuwe situaties, waarin je je takenten kunt inzetten en verder ontwikkeken: een positieve mindset en persoonlijke groei.

Reactie plaatsen