Leren mindmapping bij vergaderingen
09 september 2012 
in Leren
3 min. leestijd

Leren mindmapping bij vergaderingen

Wil je efficiënter vergaderen en minder tijd hiermee kwijt zijn? Het blijkt dat meer dan de helft van de aan vergaderingen bestede tijd verspild is. De gemiddelde professional verliest 31 gewerkte uren per maand aan ineffectief vergaderen. Er is hoop…

Mindmapping kan je helpen om een vergadering een stuk gestructureerder te laten verlopen. Allereerst leer je wat mindmapping-toolbox-nu-deal-van-de-dagmindmapping is. Daarna ga ik vertellen hoe je mindmapping kan toepassen bij een vergadering. Altijd al willen leren mindmappen kijk dan snel onderaan dit artikel.

Wat is een mindmap?

Mindmapping is een methode om slimmer, sneller te denken en te plannen. Met mindmapping benut je beide mindmapping-lijkt-op-structuur-hersencelhersenhelften. Een mindmap is een baanbrekende techniek die al door meer dan tweehonderdvijftig miljoen mensen wordt gebruikt.

Mindmapping is een schematische manier van noteren, die aansluit op hoe de hersenen van nature informatie verwerken. Een hersencel kan je met een beetje fantasie vergelijken met mindmapping-is-zwitsers-zakmes-voor-het-breineen boom.

Als je naar een hersencel kijkt en naar het plaatje van een mindmap dan zie je ook weer verdacht veel overeenkomsten. Het is dan ook niet voor niks dat mindmapping ook wel het Zwitsers zakmes van het brein wordt genoemd.

Mindmapping toepassen bij vergaderingen?

Je kan mindmapping gebruiken om vergaderingen voor te bereiden. Dit zorgt voor focus bij de deelnemers en het resultaat is dat we een snel tot een gezamenlijk startpunt kunnen komen van waaruit er veel sneller en effectiever geacteerd kan worden.

Voordelen mindmapping toepassen bij vergaderingen

– je kan je beter focussen op wat het doel van de vergadering is;

– de openstaande vragen blijven helder in beeld;

– ontbrekende onderwerpen zijn direct inzichtelijk;

– het is direct duidelijk wie wat naar aanleiding van de vergadering moet doen;

Hoe maak je een mindmap in vijf stappen?

1.  Gebruik een leeg vel papier zonder lijntjes. Daarnaast heb je potloden of stiften nodig. Zorg dat je papier in de breedte ligt.
2.  Teken in het midden van het papier een plaatje die het belangrijkste onderwerp weergeeft.
3.  Teken een aantal dikke gebogen lijnen vanuit het plaatje in het midden van je vel papier. Op elke lijn zet je de belangrijke ideeën over het onderwerp. Deze lijnen worden de hoofdtakken genoemd. Je kan een mindmap vergelijken met een boom eerst dikke takken en daarna dunnere takken.vijf-stappen-mindmapping
4.  Schrijf op elke tak één woord. Teken er een passend plaatje bij. Het tekenen van een plaatje stimuleert dat je je beide hersenhelften gebruikt.
5.  Vanuit deze hoofdtakken kan je dunnere takken tekenen. Net zoals de zijtakken van een boom. Op deze zijtakken staan de details.

Business mindmapping op de pc

Voor zogenaamde business mindmaps maak ik gebruik van het programma mindmanager.

Voordelen mindmanagervoordelen-mindmanager

Mindmanager is uitermate geschikt voor wie veel met Microsoft Office producten werkt want de interface vormgeving ziet er exact hetzelfde uit als de Office 2007 producten. Mindmanager is waarschijnlijk de meest uitgebreide versie van alle mindmap software producten. De mogelijkheden zijn bijzonder uitgebreid maar toch is de software redelijk eenvoudig te gebruiken.

Nadelen mindmanager

Helaas is het wel één van de duurdere mindmapping software programma’s. De mindmaps uit deze software worden vaak ‘businessmaps’ genoemd. Deze businessmaps zijn niet opgezet zoals Tony Buzan (de uitvinder van mindmaps) mindmaps voor zich zag. In deze businessmaps ontbraken veelal de organische vormen en gekleurde takken en een vrijheid van plaatsing van takken.

Wil jij ook leren mindmapping?

Ik heb een mindmapping toolbox ontwikkeld, hiermee kan je het mindmapping helemaal onder de knie kunt krijgen. Klik hier om direct toegang te krijgen >>>

Belangrijk: Als jij nog aanvullingen hebt dan hoor ik het graag. Laat hieronder je reactie achter.

Als je dit artikel over mindmapping waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen een beetje ondersteuning kan gebruiken om sneller te leren en beter te onthouden – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en creativiteit.
Reactie plaatsen