De creatiespiraal

De creatiespiraal is een model dat je kunt gebruiken om van je wensen werkelijkheid te maken. De creatiespiraal is van Martinus Knoope.

Het laat twaalf stappen zien die een mens nodig heeft om al zijn of haar wensen te realiseren. De twaalfde stap sluit weer aan op de eerste stap, waarmee je weer een nieuwe wenscyclus kan starten.

Twaalf stappen van de creatiespiraal

Wensen

Wat heb je nodig om je wensen te kunnen realiseren? Je hebt in ieder geval een wens nodig. Een echte wens is positief geformuleerd en geeft je een boel energie. Die energie heb je ook nodig, want er komen nog elf stappen aan! Maak je nog niet druk hoe je je wens gaat realiseren, dat komt later.

Verbeelden

De volgende stap is je wens te verbeelden. Hoe ziet het eindresultaat van jouw wens eruit? Wat zie je voor je? In deze fase visualiseer je je wens. Belangrijk is om je aandacht bij een zichtbaar eindresultaat te houden, de weg er naar toe hoef je niet per se te visualiseren.

Geloven

Een belangrijke stap voor je verder kan is zelf in je wens te geloven. Als jij er al niet in gelooft, wei dan wel? Een helder beeld uit de vorige stap helpt hierbij. Mocht je twijfelen, kijk dan eens goed waarom je twijfelt. Twijfel je aan je wens of aan jezelf? Als je twijfelt aan jezelf, wees dan bewust dat je niet alles zelf hoeft te doen. Met een oprechte wens vind je vanzelf mensen om je heen die je helpen.

Uiten

Het is nu tijd om je wens te uiten. Zet je verbeeldingskracht en geloof in je eigen wens in, en uit je wens. Hoe meer enthousiasme je hierbij gebruikt, hoe sterker je boodschap zal zijn. Verwacht niet dat iedereen direct enthousiast is. Besef ook dat het een reactie op jouw wens is en niet op jouw als persoon. Koester de mensen die je enthousiasme delen, deze mensen kunnen jouw bondgenoten in de volgende stap worden.

Netwerken

Een ondernemend mens is niet iemand die alles kan. Iemand die alles zelf kan en doet, wordt doodmoe. De kunst is jezelf te omringen met mensen die het kunnen. Je zult ze niet altijd in je bestaande (werk) kring vinden. Gelukkig geloof jij in je wens (stap 3), dus kun je ook buiten de gebaande paden op zoek naar partners.

Plannen

Plannen speelt zich af precies op de grens tussen fantasie en realiteit. Dat wat gepland is, heeft een sterke neiging ook daadwerkelijk te gebeuren.

Beslissen

Op basis van het plan uit de vorige stap maak je met je partners de keuze: gaan we dit doen? Beslissen is een moeilijke stap als je de voorgaande stappen niet hebt gedaan. Als je de voorgaande stappen hebt uitgevoerd dan groei je naar je beslissingen en keuzes toe.

Handelen

Het echte werk is begonnen. Je handelt, je zet alles in. Je ontdekt, je gebruikt en ontwikkelt je eigen talenten en die van je partners. Op basis van plannen maak je stap voor stap je wens tot werkelijkheid.

Volharden

Je hebt je heel goed voorbereid maar toch blijken er in de praktijk onverwachte problemen te overwinnen. Je mist bepaalde praktische vaardigheden. Kortom je wordt geacht te volharden. Vallen en weer opstaan. Volharden is de stap waarin het geloof (stap 3) op de proef wordt gesteld.

Ontvangen

Ontvangen is voor veel mensen de moeilijkste stap. Verlangen naar een nieuw succes gaat ons meestal beter af dan het genieten van een behaald succes. Genieten van je succes vult je energie weer aan. Je gaat er beter door functioneren en dat is niet alleen plezierig voor jou, maar ook voor je omgeving. Betrek ook je partners bij het ontvangen. Ontvang complimenten en geef ze door!

Waarderen

Na het openlijk succes is het tijd te genieten van de indirecte gevolgen van je wens. Welke mensen ben je gaandeweg tegengekomen, wat heb je allemaal geleerd, hoe ben je gegroeid. In deze stap kijk je naar de punten die zijn blijven liggen. Waar zaten de irritaties, waar ben je bang voor geweest. Het nu tijd dit op te ruimen.

Ontspannen

Wie geoogst heeft en genoten heeft, kan langzaam tot rust komen. Een tijd van bezinning. En dan komen de nieuwe wensen. Het hele creatieproces begint weer van voren af aan. De cyclus is rond.

Als je dit artikel waardevol vindt help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van het klikken op de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Vond je dit interessant, download dan ook mijn gratis e-book breinessentials>>>

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Reactie plaatsen