Daniel Goleman over leiderschap
29 november 2015 
2 min. leestijd

Daniel Goleman over leiderschap

Daniel Goleman over leiderschapDe beste leiders gebruiken hun emotionele intelligentie. Daniel Goleman werd wereldberoemd met zijn baanbrekende boek Emotionele intelligentie.

Goleman brengt in zijn boek Daniel Goleman over leiderschap zijn bekendste publicaties over leiderschap bijeen en laat zien hoe aandacht voor emotionele intelligentie op de werkvloer kan leiden tot een betere sfeer en betere prestaties.

Hoe zorg je als leider voor optimale resultaten?

Als leider bepaal je de strategie, je motiveert medewerkers, je ontwikkelt een missie, je creëert een cultuur.

Je belangrijkste opdracht is optimale resultaten te behalen. Hoe zorg je voor effectief leiderschap? Uit een onderzoek onder 20.00 leidinggevende over de gehele wereld kwamen zes verschillende leiderschapsstijlen naar voren.

Zes verschillende leiderschapsstijlen

 1. Gezaghebbende leiders
 2. Gelijkwaardige leiders
 3. Democratische leiders
 4. Toonaangevende leiders
 5. Begeleidende leiders
 6. Dwingende leiders

Het bleek dat van de zes stijlen er vier effectief zijn. Toonaangevende en dwingende leiders zijn niet effectief. Veel onderzoek wijst uit dat hoe meer stijlen je als leider beheerst – vooral de gezaghebbende, de democratische, de gelijkwaardige, en de begeleidende stijl, hebben de beste werksfeer en de beste zakelijke resultaten.

Effectief leiderschap berust op emoties

[tweetquote]Effectief leiderschap berust op emoties. De beste leiders gebruiken hun emotionele intelligentie.# leiderschap[/tweetquote]

Grote leiders brengen je in beweging. Ze doen je hartstocht ontbranden en brengen het beste in je naar boven. Effectief leiderschap berust op emoties. De emoties en handelingen van leiders zijn van invloed op hoe de door hen geleide mensen zich voelen en dus functioneren.

Hoe goed leiders hun stemmingen reguleren en de stemming van alle anderen beïnvloeden is dus niet allen een persoonlijke zaak, maar ook een factor in succes van een onderneming.

Dicteren je emoties soms je leven? Graag laat ik je kennis maken met Steve Peters. Hij heeft een uniek model om prestaties te verbeteren. Lees meer over de Chimp Paradox.

De beste leiders gebruiken hun emotionele intelligentie.

Hoe ontwikkel je emotionele intelligentie?

[tweetquote]Hoe ontwikkel je emotionele intelligentie? Ontdek hoe #danielgoleman #leiderschap[/tweetquote]

Het eerste wat telt is inzet. De volgende stap is heel praktisch: probeer niet te veel tegelijk te leren. Spits je doel toe op een een specifiek gedrag. Maak het concreet zodat je weet wat je moet doen en wanneer.

Maak gebruik van de kracht van herhaling. Als je een gewoonte volhoudt ontstaan er nieuwe neurale verbindingen in je brein. Hoe meer je oefent, hoe sterker de verbindingen.

Wie is Daniel Goleman?

Daniel Goleman promoveerde aan Harvard en schrijft nu voor de New York Times over psycholgie, gedrag en hersenonderzoek. Hij werd door The Financial Times en The Wall Street Journal uitgeroepen tot een van de tien invloedrijkste managementdenkers.

Hij schreef o.a. de volgende boeken:

 • Emotionele intelligentie
 • Daniel Goleman over leiderschap
 • Sociale intelligentie
 • Aandacht vertaald van het boek Focus
 • Het brein en emotionale intelligentie
 • De kracht van het goede

Zie ook mijn blog over 30 invloedrijke leiders>>

Het boek Daniel Goleman over leiderschap geeft een mooi overzicht over hoe aandacht voor emotionele intelligentie op de werkvloer kan leiden tot een betere dynamiek en betere prestaties.

Wat mij betreft had Daniel Goleman er dieper op in mogen gaan. Daniel Goleman had wat mij betreft iets meer structuur aan kunnen brengen. Daarnaast is een uitdaging voor een volgend boek een praktische vertaling naar de praktijk.

Bestel hier het boek: Daniel Goleman over leiderschap

Belangrijk: Ik ben benieuwd wat jij herkent. Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over de leiderschap interessant vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s  – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Reactie plaatsen