De Chimp Paradox

De Chimp Paradox is een krachtige, bewezen methode voor zelfvertrouwen, succes en geluk. Saboteer jij je eigen geluk en succes? Heb je moeite om jezelf te begrijpen? Dicteren je emoties soms je leven? Graag laat ik je kennis maken met Steve Peters. Hij heeft een uniek model om presetaties te verbeteren. Hij helpt Olympisch kampioenen en het Engelse eredivisievoetbal. Professor Steve Peters legt uit welke strijd je brein dagelijks moet leveren. Jij wilt dit en je “Chimp” wil dat.

De Chimp Paradox laat je zien hoe je brein werkt en hoe je het kunt managen om een gelukkiger en succesvol leven te lijden.

Wie is Dr. Steve Peters?

Dr. Steve Peters verkocht in Engeland al meer dan 200.000 exemplaren van “De Chimp Paradox”. Hij is psycholoog van Liverpool FC, Sky ProCycling en het Engelse voetbalteam.

Daarnaast begeleidt hij ondernemers, studenten en anderen. Hij helpt hen te begrijpen waarom ze denken zoals ze denken en waarom ze zich gedragen zoals ze zich gedragen en hoe ze hun brein zo leren te managen zodat ze de beste prestaties leveren zowel op hun werk als in hun persoonlijke leven.

Chimp model

Het Chimp Model is:

    • bedoeld om je te helpen je geest te begrijpen en te managen
    • gebaseerd op wetenschappelijke principes
    • maakt neuro wetenschap gemakkelijk te begrijpen

Je hebt twee verschillende persoonlijkheden in je hoofd zitten: jij en je Chimp. Je brein moet dagelijks een strijd leveren tussen jou en je Chimp. In het Chimp model is de Chimp het emotionele team binnen jouw brein dat zonder toestemming van jou denkt en handelt.

Het logische team is de werkelijke persoon, jij dus: rationeel, invoelend en welwillend. Het is de mens in jou.

Daarnaast heb je nog databanken die als referentie dienen, vormen je computer.

Lees meer hoe je brein is opgebouwd>>>

The-Psychological-mind

Je chimp managen

Nu je weet dat er twee verschillende wezens in je hoofd zitten en hoe ze functioneren kan je hier mee aan de slag. Hoe kan je je Chimp managen?

1 Herken wie de leiding heeft: jij of je ChimpChimp_Paradox

De gulden regel is dat zodra jij gevoelens, gedachten of gedragingen hebt die je niet wilt hebben en niet leuk vindt, je gegijzeld wordt door je Chimp.

2 Begrijp de regels van je brein en accepteer ze

Een chimpansee is vijf keer zo sterk als een mens. En je emotionele Chimp is ook vijf keer zo sterk als jij. Probeer hem niet te beteugelen, manage hem. Je hebt een managementplan nodig.

3 Kalmeer en manage je Chimp om de beste resultaten voor jezelf te behalen.

Drie manieren om je Chimp te managen

1 Stoom af laten blazen

Zet je Chimp in een afgesloten ruimte. Laat hem stoom afblazen. Luister naar je Chimp zolang het duurt. Onthoud je van commentaar.

2 Naar zijn doos sturen

Als je Chimp is uitgeraasd, heb je een kans om er op een wat beheerstere manier mee om te gaan. Als je Chimp zijn hart voldoende heeft gelucht kan je zijn angsten en zorgen aanpakken door tegen hem te praten.

Via feiten, de waarheid en logica kan je doorgaan met het kalmeren van je Chimp en hem proberen te overtuigen. Dit wordt het “naar zijn doos sturen” genoemd. De doos staat voor de plek waar de Chimp zich veilig en prettig voelt.

3 Banaan geven

Er zijn twee soorten bananen: afleiding en beloning. De Chimp bananen geven is niet echt een krachtige manier om problemen op te lossen maar in sommige omstandigheden kan het een heel effectieve manier zijn om je Chimp te managen.

Je eigen Chimp een beloning geven kan een verrassend krachtig instrument zijn. Gebruikelijke bananen voor de meeste Chimps zijn lof en goedkeuring door anderen.

De Chimp Paradox

Je innerlijke Chimp kan je beste vriend of je grootste vijand zijn… In de onderstaande video wordt de Chimp paradox nader toegelicht.

 Steve Peters bij TEDx

Lees ook: apenmanagement, wat je kan leren van apen?

De Chimp Paradox – winnen?

Ik ga 1 exemplaar van dit boek weggeven. Hoe kan je het boek “De Chimp Paradox” winnen? Heel eenvoudig!

Stap 1: Deel dit artikel, klik op 1 van de social media knoppen

Stap 2: Geef hieronder aan waarom jij dit boek wilt winnen

Belangrijk: Ik ben benieuwd wat jij herkent. Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over de Chimp Paradox interessant vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s  – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
C. Griens
Door

C. Griens

op 09 Nov 2015

Lijkt me reuze interessant om te lezen waar die dagelijkse dialogen in je hoofd vandaan komen en wat je ermee kan doen om het op een positieve manier aan te wenden

Karen
Door

Karen

op 09 Nov 2015

Ik ben op mijn 37e terug gaan studeren. Het zou me helpen om mijn studie krachtiger en gerichter aan te pakken.

Marten Walen
Door

Marten Walen

op 09 Nov 2015

Meteen herken ik de singalen van de Chimp in mijzelf. Tijdens overleg met collega's slaat hij op zijn borst en neemt hij de overhand. Soms lukt het van te voren of tijdens die momenten hem een banaan te geven.

Jan
Door

Jan

op 09 Nov 2015

Bedankt voor het delen. Interessant artikel en leuke video's waarin het proces op een simpele manier wordt uitgelegd. Je mag mij het boek sturen :) Ik ben namelijk geïnteresseerd in alles wat met persoonlijke ontwikkeling te maken heeft. Daarnaast probeer ik al een poosje het brein te 'begrijpen' en bewust de keuze te maken tussen het onbewuste en bewuste. Dit kan m.i. namelijk ontzettend veel opleveren en dit boek kan daar een goede bijdrage aan leveren. Wie je het boek ook toestuurt, nogmaals bedankt voor de tip want het boek staat vanaf vandaag op mijn lijstje 'kopen'.

Ellen
Door

Ellen

op 09 Nov 2015

Heel zinvolle tip, dank je! Ik ga het gebruiken voor de studenten op de Pabo in Sittard, waar ik o.a. een minor verzorg, genaamd: "het gemotiveerde brein" en voor mezelf natuurlijk, iedereen heeft geregeld een Chimp om mee rekening te houden.

Nettie
Door

Nettie

op 09 Nov 2015

Leuke inspiratie voor de maandagochtend! Dank.

Paul
Door

Paul

op 09 Nov 2015

Ik wil die aap onder controle krijgen, om beter te functioneren. Hij leidt mij regelmatig af!

Henk
Door

Henk

op 09 Nov 2015

Uiterst boeiende materie Janneke! Door de voortgang van de wetenschap kunnen we steeds meer kennis tot ons nemen over de werking van het brein. Het model van Stevens is een benadering die praktische handvatten biedt en ik wil het boek graag lezen voor een diepgaander begrip. Anderzijds lijkt het model niet meer dan een versimpelde en onvolledige voorstelling van het functioneren van het brein. Verband met de elementaire indeling van het brein in een bewust- en een onderbewust gedeelte wordt kennelijk niet gelegd. Het managen van de chimp lijkt me een taak die volledig op het bordje van het bewuste gedeelte ligt. De dominante rol die het onderbewuste gedeelte speelt, blijft buiten beeld. Terwijl het mij waarschijnlijk lijkt, dat het karakter van de chimp daar wordt gevormd. Conclusie: kennis van het functioneren- en de rol van het onderbewuste is een onmisbaar aspect in de kennis van deze materie.

Ellen
Door

Ellen

op 09 Nov 2015

Mooi beschreven dat aapje in de kooi. En dan nu de uitdaging om ermee samen tewerken. Lijkt me een mooi boek om te lezen.

Janneke
Door

Janneke

op 10 Nov 2015

Wat een geweldige informatieve mails stuur je toch altijd. Alles wat met het brein te maken heeft vind ik interessant. En al dat moois neem ik mee in mijn persoonlijke ontwikkeling en draag ik dus uit in mijn leven en werk. Dit lijkt me een geweldig boek! ❤️

Rombout
Door

Rombout

op 11 Nov 2015

Als gepensioneerd leraar geef ik nog wat lessen over tolerantie.Vaak krijg je dan gewenst gedrag in de discussies en daar heb je dus niets aan. Ik volg jou site al lang en haal er leuke dingen vanaf. Voor sommigen moeten al jou positieve tips misschien nogal goeroe-achtig zijn overgekomen maar het CHIMP verhaal is het duidelijke bewijs dat jij helemaal goed zit! Een eyeopener voor mij was ook een documentaire van filosofe Stine Jensen over de werking van het brein. Ook hier komt naar voren dat we bestuurd worden door het primitievere reptielenbrein ofwel de chimp link: https://drive.google.com/file/d/0B_kdZqvyUKFaN05aZVpOVXN2UW8/view Ook opvallend is dat al voor de tweede wereldoorlog er een boekenreeks "succes" is uitgegeven waarin op Janneke-achtige enthousiaste manier je wordt uitgelegd hoe je jezelf kunt aansporen om succes te hebben. Ik las dat in de jaren zestig van de vorige eeuw en vond het toen nogal vreemd om je onbewuste te behandelen als een enthousiast kind. The CHIMP is er het bewijs van dat dat ook klopt. Link: http://www.succesboeken.nl/Inkijken/9789080396081.pdfGa het boek the Chimp Paradox meteen bestellen! Janneke: vooral doorgaan!

Janneke
Door

Janneke

op 13 Nov 2015

Dank je wel Rombout voor je uitgebreide aanvulling !!

Reactie plaatsen