Learning Rebels
Janneke Stielstra
Learning Rebels
11/08/2015
3 min
12

De Chimp Paradox

11/08/2015
3 min
12

De Chimp Paradox is een krachtige, bewezen methode voor zelfvertrouwen, succes en geluk. Saboteer jij je eigen geluk en succes? Heb je moeite om jezelf te begrijpen? Dicteren je emoties soms je leven? Graag laat ik je kennis maken met Steve Peters. Hij heeft een uniek model om presetaties te verbeteren. Hij helpt Olympisch kampioenen en het Engelse eredivisievoetbal. Professor Steve Peters legt uit welke strijd je brein dagelijks moet leveren. Jij wilt dit en je “Chimp” wil dat.

De Chimp Paradox laat je zien hoe je brein werkt en hoe je het kunt managen om een gelukkiger en succesvol leven te lijden.

Wie is Dr. Steve Peters?

Dr. Steve Peters verkocht in Engeland al meer dan 200.000 exemplaren van “De Chimp Paradox”. Hij is psycholoog van Liverpool FC, Sky ProCycling en het Engelse voetbalteam.

Daarnaast begeleidt hij ondernemers, studenten en anderen. Hij helpt hen te begrijpen waarom ze denken zoals ze denken en waarom ze zich gedragen zoals ze zich gedragen en hoe ze hun brein zo leren te managen zodat ze de beste prestaties leveren zowel op hun werk als in hun persoonlijke leven.

Chimp model

Het Chimp Model is:

    • bedoeld om je te helpen je geest te begrijpen en te managen
    • gebaseerd op wetenschappelijke principes
    • maakt neuro wetenschap gemakkelijk te begrijpen

Je hebt twee verschillende persoonlijkheden in je hoofd zitten: jij en je Chimp. Je brein moet dagelijks een strijd leveren tussen jou en je Chimp. In het Chimp model is de Chimp het emotionele team binnen jouw brein dat zonder toestemming van jou denkt en handelt.

Het logische team is de werkelijke persoon, jij dus: rationeel, invoelend en welwillend. Het is de mens in jou.

Daarnaast heb je nog databanken die als referentie dienen, vormen je computer.

Lees meer hoe je brein is opgebouwd>>>

The-Psychological-mind

Je chimp managen

Nu je weet dat er twee verschillende wezens in je hoofd zitten en hoe ze functioneren kan je hier mee aan de slag. Hoe kan je je Chimp managen?

1 Herken wie de leiding heeft: jij of je ChimpChimp_Paradox

De gulden regel is dat zodra jij gevoelens, gedachten of gedragingen hebt die je niet wilt hebben en niet leuk vindt, je gegijzeld wordt door je Chimp.

2 Begrijp de regels van je brein en accepteer ze

Een chimpansee is vijf keer zo sterk als een mens. En je emotionele Chimp is ook vijf keer zo sterk als jij. Probeer hem niet te beteugelen, manage hem. Je hebt een managementplan nodig.

3 Kalmeer en manage je Chimp om de beste resultaten voor jezelf te behalen.

Drie manieren om je Chimp te managen

1 Stoom af laten blazen

Zet je Chimp in een afgesloten ruimte. Laat hem stoom afblazen. Luister naar je Chimp zolang het duurt. Onthoud je van commentaar.

2 Naar zijn doos sturen

Als je Chimp is uitgeraasd, heb je een kans om er op een wat beheerstere manier mee om te gaan. Als je Chimp zijn hart voldoende heeft gelucht kan je zijn angsten en zorgen aanpakken door tegen hem te praten.

Via feiten, de waarheid en logica kan je doorgaan met het kalmeren van je Chimp en hem proberen te overtuigen. Dit wordt het “naar zijn doos sturen” genoemd. De doos staat voor de plek waar de Chimp zich veilig en prettig voelt.

3 Banaan geven

Er zijn twee soorten bananen: afleiding en beloning. De Chimp bananen geven is niet echt een krachtige manier om problemen op te lossen maar in sommige omstandigheden kan het een heel effectieve manier zijn om je Chimp te managen.

Je eigen Chimp een beloning geven kan een verrassend krachtig instrument zijn. Gebruikelijke bananen voor de meeste Chimps zijn lof en goedkeuring door anderen.

De Chimp Paradox

Je innerlijke Chimp kan je beste vriend of je grootste vijand zijn… In de onderstaande video wordt de Chimp paradox nader toegelicht.

 Steve Peters bij TEDx

Lees ook: apenmanagement, wat je kan leren van apen?

De Chimp Paradox – winnen?

Ik ga 1 exemplaar van dit boek weggeven. Hoe kan je het boek “De Chimp Paradox” winnen? Heel eenvoudig!

Stap 1: Deel dit artikel, klik op 1 van de social media knoppen

Stap 2: Geef hieronder aan waarom jij dit boek wilt winnen

Belangrijk: Ik ben benieuwd wat jij herkent. Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over de Chimp Paradox interessant vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s  – Janneke

Reacties
Categorieën