Alles op een rijtje
10 januari 2016 
3 min. leestijd

Alles op een rijtje

Alles op een rijtje! Paula Rizzo schreef het gelijknamige boek. Met haar boek “Alles op een rijtje” ontdek je hoe je je hoofd en leven op orde krijgt door slim lijstjes te maken. Heb jij het idee soms achter de feiten aan te lopen, of wil je wat meer structuur aanbrengen in je to-dolijstjes lees dan verder.

Alles op een rijtje? Je hoofd en leven op orde door slim lijstjes maken #allesopeenrijtje #succes

Succesvolle mensen hebben lijstjes

Succesvolle mensen zijn allemaal lijstjesmakers. De geschiedenis leert ons dat de grootste creatieve vernieuwers allemaal to-dolijstjes maakten en ze vaak bijwerkten.

Zes redenen om vandaag met lijstjes te starten

 1. Ze nemen je angst en zorgen weg dat je misschien iets vergeet.
 2. Lijstjes stellen je in staat om je te richten op iets te DOEN in plaats van te ONTHOUDEN.
 3. Je kunt je focussen op wat er echt toe doet.
 4. Delegeren gaat gemakkelijker.
 5. Als je iets van je lijst kunt wegstrepen, heb je het gevoel dat je iets hebt bereikt.
 6. Automatiseer belangrijke taken in je leven – je leven wordt er echt makkelijker door.

Lijstjes en je brein

Red je hersenen met lijstjes!? #allesopeenrijtje

Geheugendeskundige dr. Cynthia Green geeft aan dat lijstjes je hersenen kunnen redden. Geheugenhulpmiddelen zoals lijstjes maken, dwingen ons om meer aandacht te schenken aan de informatie die je moet onthouden, en geeft de informatie betekenis door het in een organisatorisch systeem te plaatsen.

We zijn dol op lijstjes

Mijn best gelezen artikelen zijn bijna allemaal lijstjes 😉

Waar te beginnen? Vier tips

Waar begin je met het maken van lijsten? Ik geef je vijf tips om direct van start te gaan.

 1. Schrijf het op

  Begin met een lijst. Doe een minddump. Alle begin is moeilijk. David Allen raad je aan om wekelijks je lijst te onderhouden. Lees ook: een checklist voor wekelijks onderhoud.

 2. Maak een bucketlist

  Schrijf alle zaken op die je dolgraag zou willen als geld, tijd en verantwoordelijkheden geen rol zouden spelen. Jaren geleden heb ik een 101 in 1001 dagen lijst gemaakt. Het principe van 101 in 1001 bestaat eruit dat je je voorneemt om 101 dingen te doen in 1001 dagen tijd. Dat maakt je voornemens een stuk concreter en tijdgebonden. Je publiceert je lijst publiekelijk en houdt ook je voortgang bij.

  Podcast
  Grappig dat een aantal zaken pas jaren later weer komen boven drijven. In 2010 wilde ik al een podcast maken. Ik beken, het heeft even geduurd. Volgende maand gaat mijn eigen podcast live.

  Succesvolle mensen interviewen
  Net daarna staat op mijn lijst 50 succesvolle mensen interviewen. Raad eens wat ik in mijn podcast ga doen? Ik was het al weer vergeten en was gewoon verbaast dat ik het in mijn lijst had opgeschreven.

  Op de nationale televisie komen
  Ook leuk: op de nationale televisie komen. Toen ik het opschreef was het iets waar ik niet in geloofde. Eind vorig jaar was ik op de nationale televisie. Bekijk hier mijn TV debuut.
  janneke-stielstra-bij-van-liempt-live-rtlz

 3. Zoek uit wat het beste bij je past.

  Probeer verschillende notitieboekjes of apps. Je vindt vast een systeem wat bij je past.
  Ik heb behoorlijk wat apps versleten:
  – Remember the Milk
  Wunderlist
  – Huidige app: trello (erg blij mee)
  Daarnaast gebruik ik apps om mijn doelen bij te houden.
  Lees ook: Beste apps om je doelen te behalen

 4. Organiseer je lijst in categorieën

  Als je eenmaal alle dingen weet die je moet doen dan wordt het organiseren kinderspel. Maak van elk onderdeel in je leven een aparte lijst zoals: werk, thuis, leuke dingen, ik heb van elke familielid een aparte lijst.

Wie is Paula Rizzo?

Paula Rizzo

Paula Rizzo is succesvol tv-producent. Zij deelt haar tips en tricks om al je lijstjes af te vinken en zo tijd over te houden voor een goed boek, je hobby of andere dingen waar je echt blij van wordt.

Ze begon in april 2011 met haar website ListProducer.com. Paula heeft het maken van lijstje geërfd van haar vader, Louis. Ze schrijft veel van haar successen toe aan haar lijstjes.

alles-op-een-rijtje-boekAlles op een rijtje – winnen?

Ik ga 1 exemplaar van dit boek weggeven. Hoe kan je het boek “Alles op een rijtje” winnen? Heel eenvoudig!

Stap 1: Deel dit artikel, klik op 1 van de social media knoppen

Stap 2: Geef hieronder aan waarom jij dit boek wilt winnen

Geef duidelijk je naam weer, het is zonde als je wint en ik kan je het boek niet toesturen.

Belangrijk: Ik ben benieuwd, heb jij het nog allemaal op een rijtje? Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over alles op een rijtje interessant vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en creativiteit.
Hans
Door

Hans

op 11 Jan 2016

Terugkomend van overspannenheid, ben ik volop bezig 'oude' werkgewoontes onder de loep leggen. Ik kom erachter dat het maken van lijstjes me niet gemakkelijk afgaat. Ik krijg het lastig onder de knie. Het boek van Paula zal me geweldig kunnen helpen.

egbert van heumen
Door

egbert van heumen

op 11 Jan 2016

ik ben dagelijks op projectbasis bezig voor me werk, graag wil ik slimmer leren met lijstjes om te gaan .

Stefanie Blum
Door

Stefanie Blum

op 11 Jan 2016

HI Janneke, Momenteel hebben we allemaal een druk bestaan. Als lerares in het voortgezet onderwijs wordt veel van je gevraagd. Na een persoonlijke tegenslag ben ik momenteel met een verhuizing bezig. Tegelijkertijd ben ik bezig met het schrijven van een boek. Hiernaast heb ik een leuke baan als coach in Utrecht waar ik verschillende scholen bij hun projecten begeleid - focus professionalisering in eigen handen nemen als leerkracht. Allemaal leuke projecten. Momenteel heb ik wat steun nodig om mijn taken beter te structureren. Ik ben een fan van lijstjes en benieuwd na de aanpak die in het boek beschreven staat. Groetjes, Stefanie

cynthia
Door

cynthia

op 11 Jan 2016

Leuk artikel. ik ben altijd wat allergisch voor lijstjes geweest, teveel lijstjes die dan weer onoverzichtelijk werden. nu met alle apps gaat het iets makkelijker en ik lees graag dit boek om meer uit mijn lijstjes te gaan halen.

MJ
Door

MJ

op 11 Jan 2016

beste Janneke,graag zou ik het boek willen winnen want hopelijk kunnen 'rijtjes' mijn leven meer focus en vrijheid geven...groeten MJ

Monique
Door

Monique

op 14 Jan 2016

Dag Janneke Wat een brilliante kort en krachtige truc die je nu ons aanschrijft. Wat zou die Paula me goed kunnen bijdragen aan mijn chaotische hoofd van analyseren snel over te moeten stappen naar Hoe houd je al die ballen in de lucht en dan ook nog een keer alles te moeten kunnen onthouden. Nou dat lukt me niet hoor. Want het is al dood vermoeiend al 1 ding goed te willen doen.

Gert-Jan
Door

Gert-Jan

op 15 Jan 2016

Beste Janneke, Ik werk al jaren met lijstjes. Heerlijk om er iets vanaf te halen wat gerealiseerd is.

Reactie plaatsen