Zoete verleider slecht voor je brein
28 februari 2013 
1 min. leestijd

Zoete verleider slecht voor je brein

Je brein heeft brandstof nodig. De enige brandstof waar hersenen op draaien is glucose. Voldoende glucose is nodig voor het vermogen van de hersenen om informatie op te slaan en op te halen. Het is dus belangrijk dat het glucosegehalte van het bloed  een juiste hoeveelheid bevat om de hersenen te laten functioneren.

Suiker is gif voor je brein

Het nadeel van geraffineerde suiker (in snoep, koek, zoet broodbeleg en frisdrank) is dat het de bloedsuikerspiegel plotseling heftig laat stijgen (hyperglycemie), waarop het lichaam reageert met een grote afgifte van insuline om de bloedsuiker te laten dalen. Het gevolg is dat je in een hypoglycemie terechtkomt. Je bloedsuiker spiegel daalt.

Is dat dan zo erg ?

Voor het functioneren van jouw brein heeft dat de nodige consequenties. Het vermogen om informatie op te slaan en op te halen daalt, waardoor je leerprestaties afnemen. Daarnaast zijn hoge insulinespiegels schadelijk voor de activiteit van de synapsen, waardoor de overdracht van boodschappen tussen de cellen verstoord raakt en dus de hersenwerking en het geheugen aangetast worden.

Zoete verleiders – uitzending Zembla

Zembla onderzoekt: Waarom eten we zoveel suiker terwijl we weten dat het slecht voor ons is?

We eten nu gemiddeld 35 kilo suiker, terwijl dit vroeger slechts 5 kilo was. Dat is zeven keer zoveel! Suiker heeft hetzelfde effect op ons brein als cocaïne.

Suiker is big business. Niet alleen voor suikerfabrikanten, maar ook voor de suikerverwerkende industrie. Ook zij proberen daarom via lobby hun belangen veilig te stellen. Bekijk de uitzending van Zembla en je zult verbaast zijn over de macht van suikerproducten en de negatieve impact om je brein.

Brein essentials

Je brein performance verbeteren? Ontdek geavanceerde breinprincipes en strategieën, zodat je beter kunt onthouden, razend productiever wordt en slimmer kunt werken en leren.

Ontdek hoe je je brain performace kunt verbeteren>>

Vind jij dit artikel over suiker en je brein interessant help dan mee deze te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van het klikken op de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Reactie plaatsen