Zes simpele principes voor meer productiviteit
10 september 2013 
2 min. leestijd

Zes simpele principes voor meer productiviteit

Heb jij het razend druk? Kom je om in de mail? Kom je bijna niet aan je werk toe. Dan heb ik zes simpele principes voor je om je productiviteit te verhogen.

We hebben allemaal 168 uur per week. Je kan je richten op 10 verschillende zaken. Dan gaat je energie alle kanten op.

Richt je op 1 ding en al je energie gaat die kant op. Beperk je tot de essentie en schrap al het andere. Ontdek hoe ook jij je productiviteit kunt verhogen.

Meer productiviteit

In het boek Focus van Leo Babauta krijg je zes principes voor meer productiviteit.

1 Stel grenzen

2 Bepaal wat de essentie is

3 Vereenvoudig

4 Focus

5 Leer nieuwe gewoonte aan

6 Begin klein

1. Stel grenzen

Wat zou jij minder willen doen. Waar wil jij je tijd aan besteden? Wil je tijd besteden aan je mail weg te werken? Bekijk eens hoe vaak je bepaalde zaken doet. Hoe vaak check je bijvoorbeeld je mail per dag? Ga als experiment dit aantal eens halveren. En kijk wat dit met je productiviteit doet.

2. Bepaal wat de essentie is

Vragen die je kunnen helpen zijn: wat zijn je waarden, wat zijn je doelen, waar hou je van, wat is belangrijk voor je, wat heeft het grootste effect. Schrap wat niet essentieel is

3. Vereenvoudig

Als je duidelijk hebt wat de essentie is dan kan je je leven vereenvoudigen. Niet om je leven leger te maken maar om ruimte te maken wat jij echt belangrijk vindt

4. Focus

In de onderstaande video onderzoekt Paolo Cardini hoe (in)efficiënt multitasking nu echt is. Stop met multitasken. Richt je op je doel. Begin in de ochtend met je belangrijkste taak.

Leer een nieuwe gewoonte aan

Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd. Hoe kan je dit combineren met een baan, gezin en ook nog een beetje tijd voor jezelf. Er werd altijd gedacht dat je 10.000 uur nodig hebt om echt een master in iets te worden.

Josh Kaufman geeft in zijn boek The First 20 Hours aan dat je die 10.000 uur niet nodig hebt. In de onderstaande video vat ik het boek voor je samen.

Meer lezen: 10.000 uren regel

Begin klein

Begin niet met 180 verschillende dingen tegelijk. Richt je op één ding. Een nieuwe vaardigheid kost wilskracht. Je hebt één grote “pot” met wilskracht. Als je bijvoorbeeld moet inhouden om niet zwaar geïrriteerd te raken als in de file staat, gaat dat uit hetzelfde wilskrachtpotje, als je minder chocolade wilt eten of meer wilt gaan sporten.Bedenk dus goed wat je met je wilskrachtpot wilt doen. Het goede nieuws is dat onderzoekers er achter zijn gekomen dat je wilskracht kunt trainen. Door regelmatig te oefenen wordt je wilskracht sterker.

Lees ook: de kracht van mini habits

Dit waren de zes simpele principes voor meer productiviteit. Ik ben benieuwd wat jij doet om je productiviteit te vergroten.

Vind jij dit artikel over zes simpele principes voor meer productiviteit interessant help dan mee deze te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van het klikken op de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Reactie plaatsen