Steve Jobs, wat kan je van hem leren? Apple topman Steve Jobs is op 56-jarige leeftijd overleden. Apple noemt Jobs op de website van het bedrijf “een visionair en een creatief genie”. Wat kan je van deze visionair en creatief genie leren?
Wat is zijn geheim hoe hij Apple groot heeft gemaakt? In 2005 hield Steve Jobs een speech op de Standford universiteit.
Steve Jobs vertelt drie verhalen uit zijn leven. Zijn eerste verhaal gaat over het verbinden van punten. Zijn tweede verhaal gaat over liefde en verlies. Zijn derde verhaal gaat over de dood.
Steve Jobs speech op Standford University
Verbindt de punten
Zijn eerste verhaal gaat over het verbinden van punten. Steve is een vroege schoolverlater. Als baby werd hij geadopteerd. Zijn biologische moeder was een jonge, ongetrouwde student, en ze besloot om hem voor adoptie aan te bieden. Dit leidt ertoe dat hij moeilijk kan aarden en wortelen. In zijn zoektocht naar de zin van het leven leeft hij van statiegeldflessen en eet maaltijden bij liefdadigheidsinstellingen. Ondanks alles heeft hij het vertrouwen dat het ooit allemaal goed zal komen. Aangezien hij is gestopt met zijn studie besluit hij zich in te schrijven voor kalligrafie. Voor de zeventiger jaren een ogenschijnlijk nutteloze actie. Hij weet zelf ook nog niet wat hij ermee wil. Zijn passie ligt gewoon bij grafisch ontwerpen en hij volgt zijn hart.
Liefde en verlies
Zijn tweede verhaal gaat over liefde en verlies. Op 30-jarige leeftijd wordt Steve ontslagen bij Apple wegens een verschil van visie met het mede management. Hij staat weer op straat. Hij start het bedrijf Pixar en gaat zich bezig houden met grafische animaties. In dezelfde tijd leert hij zijn vrouw kennen, waar hij erg gelukkig mee is. Dat had niet gebeurt als hij bij Apple was blijven werken. Achteraf, zegt hij, was zijn ontslag het beste wat hem kon overkomen. Later wordt Pixar opgekocht door Apple (het vormt tegenwoordig het grafische hart van de Apple-software) en zo komt Steve weer terug bij zijn eerste liefde.
De dood
In 2004 wordt er bij Steve kanker geconstateerd. Hij heeft volgens de dokter nog 3-6 maanden te leven. Hij krijgt het advies om zijn zaken te gaan regelen en afscheid te nemen. De uitslag van een volgend onderzoek brengt de dokter ernstig in verlegenheid. De vorm van kanker blijkt wel geneesbaar. Steve ondergaat de behandeling en geneest volledig. Door deze ervaring verandert zijn visie op het leven en de dood. Een theoretische filosofie verandert in een alledaagse levensstijl. Iedere dag die hij nog leeft zal nooit meer hetzelfde zijn.
Door deze ervaring verandert zijn visie op het leven en de dood. Een theoretische filosofie verandert in een alledaagse levensstijl. Iedere dag die hij nog leeft zal nooit meer hetzelfde zijn.
Wat kan je leren van Steve Jobs?
– Leef elke dag alsof het je laatste is
– Doe waar je gemotiveerd voor bent, wat je interesseert
– Je tijd is gelimiteerd, dus verspil het niet door het leven van iemand anders te leven
– Volg je hart en intuïtie
Steve Jobs sluit zijn speech af met de woorden:
‘Stay hungry, stay foolish’
Doe niet iets omdat het zo hoort, omdat anderen het zeggen of omdat het zeker lijkt. Blijf bij je eigen interesses, blijf nieuwsgierig en durf!
Wat heb jij geleerd van Steve Jobs? Laat jouw reactie hieronder achter.
Als je dit artikel over Steve Jobs waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere ondernemers. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.