Wil je leren snellezen? Er verschillende redenen waarom we langzaam lezen. In dit artikel ga ik het hebben over teruglezen en (sub) vocaliseren. Met een beetje bijschaven kan je veel sneller lezen.
Teruglezen
Ken je dat: je hebt een stuk gelezen en je hebt geen idee wat je zojuist hebt gelezen. Je leest de tekst die je net hebt gelezen nog een keer. Dit wordt teruglezen genoemd. Dit is een gewoonte die je bewust of onbewust hebt aangeleerd. Hierbij springt je oog een paar woorden terug. Dit doen we uit gewoonte of omdat je de tekst niet helemaal begrepen hebt.
Teruglezen kan ook te maken hebben met weinig zelfvertrouwen. Het is bewezen dat het teruglezen van de tekst geen enkele invloed heeft op het beter begrijpen van de tekst. Je kan dit voorkomen door je leessnelheid op te voeren.
Vergelijk het met het rijden van een auto. Als je op de snelweg vijftig gaat rijden kan je allerlei dingen doen die eigenlijk niet bedoeld zijn om onder het rijden te doen. Rij je echter 180 dan zal je je helemaal moeten focussen op het autorijden. Dit zelfde geldt ook voor snellezen. Voer je de snelheid op dan krijg je meer focus en gaat je begrip ook omhoog.
Vocaliseren & subvocaliseren
Met vocaliseren bedoelen we de neiging om mee te praten als we aan het lezen zijn. Subvocaliseren doen we ongemerkt en is het inwendig meepraten. Subvocaliseren vertraagt je leessnelheid omdat we maximaal ongeveer 400 woorden per minuut kunnen spreken. Snellezen is lezen op denksnelheid in plaats van spreeksnelheid. Waardoor je dus veel sneller dan 400 woorden per minuut kan lezen.
Wil jij sneller leren lezen, ga nu direct aan de slag met snellezen>>
Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.
Als je dit artikel over snellezen waardevol vindt help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.