Tien tips als er niks uit je vingers komt
16 augustus 2013 
4 min. leestijd

Tien tips als er niks uit je vingers komt

Soms heb je van die dagen, er komt niks uit je vingers. Dit artikel is ontstaan toen ik zelf zo’n dag had.

Je krijgt tien tips wat je kan doen om weer wat uit je vingers te krijgen. Met deze tips ben je in een wip uit je dip.

1. Laat het los

Hou op met ‘moeten’. Het lijkt soms alsof iedereen zoveel van je verwacht. Dat alles mis gaat als jij niets doet. Bedenk dat je niet onmisbaar bent. Vaak zijn het niet de anderen waarvan je zoveel moet. Meestal moet je zoveel van jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn. Pas je doelen aan, zodat ze haalbaar zijn. Ontspan, ga hardlopen, fietsen of zwemmen of duik de sauna in en laat het maar even. Je zult opknappen en je beter voelen. Accepteren van wat is is de sleutel. Je hoeft je niet schuldig te voelen over het feit dat het even niet lukt. Jezelf niet veroordelen, je niet minder waardig voelen en vooral er niet meer van balen!

2. Ga sporten

Door geregeld te sporten word je minder gestrest, kunnen je geheugenproblemen verminderen, verbetert je stemming en neemt je concentratievermogen toe. Sporten zorgt voor een betere doorbloeding van je brein. Bij sporten komt do­pamine vrij, een stof die doorgaans een gelukkig gevoel geeft. Ook als je je eigenlijk te moe voelt. Probeer een wandeling van tien minuten en kijk eens of je je beter voelt.

sporten

3. Doe je belangrijkste taken als eerst

‘Slik die kikker!’ Doe de essentiële taken uit al je werkzaamheden eerst. Je krijgt zo niet alleen meer gedaan in minder tijd, maar je krijgt ook de juiste dingen gedaan. Dit boek geeft een korte samenvatting van 21 principes die je daarbij kunnen helpen.

Meer lezen over slik de kikker>>>

4. Duik een sauna in

Tijdens een saunasessie van 10 – 20 minuten stijgt je hartslag met zo’n 50-75%. Omdat je bloed flink gaat stromen en alle aderen opengaan stimuleer je de ontgiftingsorganen zoals de lever en de nieren hun werk te doen. De poriën van de huid gaan door de warmte open en daardoor kan je lichaam via de huid afvalstoffen kwijt. De warmte opent niet alleen je poriën, maar ook je geest waardoor je gemakkelijk gedachten en problemen kunt loslaten. Het is mijn ervaring dat de warmte van de sauna zorgt voor een ontspanning, maar dat het afkoelen zorgt voor een nog intensere ontspanning. Veel mensen zien op tegen het koude dompelbad, maar dit is wel erg belangrijk om de overtollige warmte weer kwijt te kunnen. Meestal is de sauna een rustige ruimte zonder afleiding en prikkels. De saunagang zorgt voor de aanmaak van rustgevende endorfines in de hersenen, waardoor je na afloop een heerlijke rust mee naar huis neemt.

5. Zet een lekker muziekje op en ga dansen

Zet een lekker muziekje op en ga dansen. Tijdens het dansen komt het gelukshormoon endorfine vrij, waardoor je je automatisch beter voelt.

Deze helpen mij

Avicii – Levels

Tiesto – Lethal Industry

6. Stel jezelf een deadline

Stel jezelf een deadline. Laat andere van je deadline weten en stel jezelf een beloning in het verschiet. Gebruik een deadline om jezelf te motiveren, om kracht en focus te krijgen. Om dat te bereiken wat je wil bereiken. En als je ze gehaald hebt, krijg je de beloning van een gevoel van succes en voldoening.

Ideeën om jezelf te belonen: sporten, een lekker warm bad, een boek lezen, bioscoop, je lievelingsmaaltijd maken, een massage.

7. Zorg voor goede voeding

Begin de dag goed met een optimaal ontbijt. Door anders te gaan eten kan je je energieniveau verbeteren. Hersenscans tonen aan dat het ontbijt overslaan ervoor zorgt dat je later op de dag extra zin hebt in calorierijk voedsel. Dat melden onderzoekers van het Imperial College London op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Neuroscience.

Voordelen optimaal ontbijten:

  • Blijft je bloedsuikerspiegel in balans
  • Ervaar je dus geen pieken en dalen in energieniveau
  • Heb je de hele dag veel minder last van behoefte aan zoetigheid
  • Zorg je voor een gezonde darmflora en stoelgang
  • Lever je een bijdrage aan gezonde botten en gewrichten
  • Zal je lichaam overschakelen op vetverbranding en verlies je gewicht, vooral rond je middel
  • Krijgen de cellen van je spieren en hersenen energie in plaats van je vetcellen
  • Hou je je hormonen in balans waardoor o.a. je humeur stabieler blijft
  • Voorkom je ongezonde eetbuien later op de dag
  • Hou je dus energie over omdat je jezelf niet op de kop zit

Ik ga optimaal ontbijten>>>

8. Ga op tijd naar bed

Als je niet goed slaapt word je prikkelbaar. Als je weer genoeg slaap krijgt, kom je in een betere stemming. In de hersenen zitten boodschappenstofjes (neurotransmitters) die de slaap reguleren. Een groot deel van deze neurotransmitters bepaalt de gemoedstoestand: daarom zijn mensen die lijden aan slaapgebrek humeurig en kunnen ze last hebben van stemmingswisselingen. Als deze neurotransmitters weer aangevuld worden door lekker te slapen, zal het humeur aanzienlijk verbeteren.

9. Maak een planning de dag van tevoren

Maak een planning. Begin de dag met een takenlijstje. Schrijf hier op wat je die dag moet doen. Het geeft je overzicht en houvast. Je kan ook aan het einde van een werkdag alvast een lijstje voor de volgende dag maken. Dat helpt je ’s avonds om je werk los te laten. Als je in je vrije tijd dan nog aan iets denkt, schrijf je dit meteen op.

10. Niks uit je vingers lijst

David Allen maakt met zijn Getting Things Done systeem gebruik van lijstjes.Eerst volgende actie lijst, projectenlijst, later/misschien, wachten op. Je kan aan deze lijst nog een lijst toevoegen, de niks uit je vingers lijst. Op deze lijst zet je acties die je moet doen als je even niet zo veel energie hebt.

Na een nacht goed slapen was dit artikel zo geschreven.

Heb jij nog meer tips. Laat ze hieronder achter. Alvast heel erg bedankt!

Vind jij dit artikel over Tien tips als er niks uit je vingers komt interessant help dan mee deze te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van het klikken op de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Hennie
Door

Hennie

op 25 Mar 2016

Mooi om alle tips op een rijtje te zien! Ze zijn mij reeds bekend, maar werken toch niet voor iedereen. Als je 5 chronische ziekten hebt herstellende van een CVA en nog een paar ongemakken hebt. Als dan niet kan laten om de lat nog steeds té hoog te leggen wordt het erg lastig voor jezelf, maar ook voor je naasten. Heb jij daar ook een tip voor om dat te doorbreken?

Janneke
Door

Janneke

op 26 Mar 2016

Leg de lat niet te hoog. Start met kleine stapjes! En werk zo naar je uiteindelijke plan. Wees lief voor jezelf. Sterkte

Reactie plaatsen