Tien efficiënte gewoonten om beter met je tijd om te gaan.
20 januari 2011 
2 min. leestijd

Tien efficiënte gewoonten om beter met je tijd om te gaan.

Vorige week heb ik het gehad gehad over tien tijdverspillers. Deze week geef ik aandacht aan tien efficiënte gewoonte om beter met tijd om te gaan.

1 Begin de dag vroeg

De meeste mensen zijn het meest productief in de ochtend. Volgens sommige is een half uur ‘s-ochtends vroeg gelijk aan twee uur aan het einde van de dag. Mijn suggestie is kijk wanneer jouw energie het meest optimaal is en sluit hierbij aan.

2 Plan de volgende dag

Sinds een jaar probeer ik elke avond of op het einde van de werkdag de volgende dag voor te bereiden. Ik hoef zo ‘s-avonds niet meer te denken oh wat moet ik morgen ook al weer doen en kan de volgende ochtend meteen beginnen.

3 Zorg voor je gezondheid

Als je je zelf een dweil voelt kan je nog zo goed je dag plannen maar als je geen energie hebt op zaken op te pakken dan gebeurd er nog niks. Dus te zorgen voor je gezondheid en je lekker vitaal te voelen is de beste tijdsinvestering die je kan doen. Wetenschappers hebben aangetoond dat je brein ook veel beter werkt als je aan lichaamsbeweging doet. Tip plan een vaste avond dat je gaat sporten of spreek af met een vriend of vriendin. Zie ook mijn artikel over 6 manieren om je energie een boost te geven.

4 Reserveer tijd om te relaxen

De boog kan niet altijd strak gespannen zijn. Neem de tijd om af en toe te relaxen. Ga eens lekker wandelen zonder duidelijke bestemming, luister naar je favoriete muziek.

5 Regel blok uren

Ken je dat, je bent de hele dag druk bezig en je hebt aan het einde van de dag niks gedaan. Een telefoontje, een collega die een beroep op je deed. Probeer voor jezelf blok uren te regelen waar je ongestoord aan een taak kunt werken. Dit scheelt je heel veel tijd.

6 Delegeer bijna alles

Lees mijn blogbericht over een werkweek van vier uur. Timothy Ferris is absoluut olympisch kampioen delegeren.

7 Focus

Stel vast wat voor jou essentieel is en elimineer alles wat daarbuiten valt. Het zal je een stuk gelukkiger en minder gestrest maken. Houd een week lang bij wat je allemaal doet op een dag en ga daarna kijken wat je allemaal niet meer hoeft te doen. Ga schrappen! Bepaal welke taak het meest impact heeft.

8 Denk in de ochtend, praat in de middag

Veel bedrijven plannen hun vergaderingen in de ochtend. Dit is jammer. Er zijn hiervoor drie redenen. In de ochtend ben je het meest productief. Dus als je een baas hebt laat die hier een hoop mogelijkheden liggen. Daarnaast heb je op het einde van de middag minder last van haantjes gedrag. Tot slot willen veel mensen op het einde van de dag naar huis en wordt plotsklaps de vergadering een stuk korter.

9 Gebruik je hoofd om te denken, niet om te onthouden

Alles wat je moet onthouden kan je beter opschrijven. Bovendien scheelt het je een hoop energie die je beter voor andere dingen kan gebruiken. Het principe van Getting Things Done (GTD) is gebaseerd dat je je hoofd leeg moet houden. Alleen als jouw hoofd leeg is en jouw ideeën georganiseerd zijn, kan je productief zijn zonder stress en jouw creativiteit laten werken.

10 Zeg nee

Tijd is schaars. Jij bepaalt wat je met je tijd doet. Zeg eens wat vaker nee. Nee bedankt ik heb al genoeg.

Het duurt gemiddeld veertig dagen om nieuw gedrag aan te leren. Als het je veertig dagen lukt krijgen je hersenen de kans om een nieuw voorkeurspatroon aan te leggen.

Dus als je echt efficiënter wilt worden kiest dan een paar van deze gewoonten uit en ga er de komende 40 dagen mee aan de slag.

Ik hoor graag of jij nog meer tips hebt en of je nieuwe gewoonte hebt aangeleerd.

Vind je dit interessant, lees dan ook mijn gratis e-book >>>

Deel dit met anderen door op één van de knoppen hier onder te klikken.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en creativiteit. 
Reactie plaatsen