Mag ik een cookie plaatsen?
Ontdek de 7 gewoonten van Succes

Page content

Spiegelneuronen

article content

Spiegelneuronen

Spiegelneuronen zijn hersencellen die nadoen wat je een ander ziet doen. Je bent dus niet alleen door facebook en internet met elkaar verbonden maar ook met je neuronen. Je hebt zogenaamde spiegelneuronen. Wat heb je eraan? En wat voor onderzoek is er gedaan naar spiegelneuronen?

Wat zijn spiegelneuronen?

Spiegelneuronen zijn hersencellen die nadoen wat je een ander ziet doen. Bijvoorbeeld een ander geeuwt en jij ziet het. In je hoofd worden dan de hersencellen actief die de hersencellen van de gaper nadoen.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, je brein spiegelt ook, ontdek hoe #brein

Functies spiegelneuronen

In de onderstaande TED video schetst neurowetenschapper Vilayanur Ramachandran de fascinerende functies van spiegelneuronen. Dit zijn neuronen die pas recent ontdekt zijn.  Ze stellen ons in staat complexe sociale gedragingen aan te leren.

Je bent niet alleen via facebook met elkaar verbonden maar ook met je neuronen #brein #spiegelneuronen

Onderzoek naar spiegelneuronen

marco-iacoboni-over-spiegelneuronenMarco Iacoboni is neuroloog en neurowetenschapper aan de University of California in Los Angeles. Hij schreef het boek “Het spiegelende brein”. Het is het eerste boek dat deze revolutionaire wetenschap toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Iacoboni beschrijft in onderhoudende verhalen hoe de spiegelneuronen zijn ontdekt door het team van Giacomo Rizzolatti van de Universiteit van Parma. Hij legt uit hoe ze werken en waarvoor ze belangrijk zijn: om anderen te begrijpen, voor imitatiegedrag, moreel gedrag, bij het leren, taalverwerving, verslaving, politieke voorkeur en de al dan niet vrije wil. Hij gaat ook in op commerciële toepassingen, zoals het bepalen van consumentenkeuzes.

Er is zelfs een nieuw vakgebied ontstaan: neuromarketing. Ook situaties waarin het spiegelen niet lukt komen aan bod, zoals bij autisme.

Marco Iacoboni was te gast bij google waar hij uitgebreid verslag doet over spiegelneuronen. Bekijk de onderstaande video.

Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over spiegelneuronen waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen gedrag beter wil leren begrijpen – Janneke

Comment Section

1 reactie op “Spiegelneuronen


Door Hennie op 7 december 2015

Spiegelneuronen zijn interessant, naar mijn idee. Ik leerde erover in mijn therapie m.b.t. mijn gevoel. Ik zag alle spiegeltjes in mijn brein en begreep meer van wat ik dacht en voelde.

Plaats een reactie


*


Gratis E-book: Bespaar Tijd met Brein essentials
Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-book
Wij hebben ook een hekel aan spam!