Ricardo Semler - Wat is zijn geheime succesformule?
15 juli 2014 
in Succes
4 min. leestijd

Ricardo Semler - Wat is zijn geheime succesformule?

Ricardo Semler, een Braziliaanse ondernemer bouwde een wereldimperium op met de simpele vraag, hoe worden mijn werknemers nou echt gelukkig? "Minder regels en minder toezicht zorgen voor grotere productiviteit en geluk.”Hij bouwde een bedrijf waar vertrouwen, openheid en liefde hoog in het vaandel staan. Wat kan je van Ricardo Semler leren? Wat is zijn succesformule?Hij heeft een democratische onderneming waar werknemers als volwassenen worden behandeld. Zij kiezen hun eigen werktijden, salaris en baas. De bureaucratie is tot een minimum teruggebracht. Ricardo Semler creëert een wereld waarin mensen zelf verantwoordelijkheid nemen. Zelf keuzes leren maken.

Wat komt er aanbod in dit artikel over Ricardo Semler ?

- Wie is Ricardo Semler?- Uitzending Tegenlicht De kapitale kracht van geluk- Het complete interview met Ricardo Semler- Semco filosofie- Waarom zijn er zo weinig bedrijven als Semco?- Het weekend van zeven dagen- Lumiar school - een nieuw onderwijssysteemIk wens je veel lees en kijk plezier. Ik waardeer het zeer als je hieronder een reactie plaats en ben benieuwd wat jij met de filosofie van Ricardo Semler gaat doen.

Wie is Ricardo Semler

De Braziliaanse ondernemer bouwde een wereldimperium op met de simpele vraag, hoe worden mijn werknemers nou echt gelukkig? Hij schreef er een boek over – Maverick – een internationale bestseller die in meer dan 35 talen is verslonden. Ricardo Semler studeerde rechten aan de universiteit van São Paulo en studeerde daarna aan Harvard Business School. Hij kreeg een gastleerstoel in Harvard. In 1990 roept de Zuid Amerikaanse editie van Wall Street Journal hem uit tot Zuid Amerikaans zakenman van het jaar en in 1990 en 1992 wordt hij Braziliaans ondernemer van het jaar.

Tijdperk van macht en controle is voorbij

Volgens Semler is het tijdperk van macht en controle definitief voorbij en gaat het in de toekomst om het kapitaliseren van zachte waarden als liefde, vertrouwen en openheid. Semler gaat uit van de aanname dat ieder mens in principe eerlijk is en openstaat voor werk dat voldoening schenkt. Semler gelooft dat zachte waarden als liefde, vertrouwen en openheid succesvollere organisaties opleveren.

Uitspraak van Ricardo Semler

"Als je moeder gelooft dat je alles kunt, dan kun je ook alles”."De sleutel tot zelf-management is het gevoel van eigenwaarde."Quote Ricardo Semler(Je mag deze als tweet gebruiken ;-)) Tweet:

Tegenlicht De kapitale kracht van geluk

Tegenlicht dwaalt af in de wereld van Ricardo Semler. Bekijk hier de uitzending van de kapitale kracht van geluk. Waarin Ricardo Semler vertelt hoe hij het bedrijf van zijn vader veranderde. Wat is zijn geheime toverformule?

Complete interview met Ricardo Semler

Bekijk hier het complete interview met Ricardo Semler.

Semco filosofie

Semco heeft geen afdeling human-resourcesmanagement, geen kledingvoorschriften, geen vaste werktijden of vaste werkplekken, geen controlemechanismen en geen statusverhogende poespas voor leidinggevenden, zoals secretaresses, en eigen kantoren en parkeerplaatsen.

Eigen verantwoordelijkheid, zelfdiscipline en ondernemerszin

In plaats daarvan wordt personeel aangesproken op de eigen verantwoordelijkheid, op zelfdiscipline en ondernemerszin. De beloning is prestatiegebonden, waarbij collega’s een zware stem hebben in de beoordeling van de toegevoegde waarde van de werknemer voor het werk dat hij verricht.De filosofie van Semco is gebaseerd op 10 principes:1. Om een betrouwbaar en geloofwaardig bedrijf te zijn 2. Waardeer eerlijkheid en transparantie boven alle tijdelijke belangen 3. Zoek een balans tussen kortetermijn- en langetermijnwinsten 4. Lever producten en services aan een faire prijs die door de klant erkend worden als de beste op de markt 5. Bedien de klant met gedifferentieerde service en geef verantwoordelijkheid voorrang op winst 6. Stimuleer creativiteit, ondersteun de durver 7. Spoor iedereen aan om te participeren en om beslissingen die van bovenaf worden opgelegd in vraag te stellen 8. Zorg voor een informele een aangename omgeving met een professionele houding en vrij van vooroordelen 9. Zorg voor een veilige arbeidsomgeving en controleer de industriële processen om personeel en omgeving te beschermen 10. Heb de moed om onze fouten te erkennen en begrijp dat alles altijd beter kan.

Waarom zijn er zo weinig bedrijven als Semco?

“Omdat managers bang zijn voor het verlies van macht en controle. Kijk maar naar al die formuliertjes en afdelingen: die geven een gevoel van schijnzekerheid. Dat de meeste bedrijven traditioneel zijn ingericht is het gevolg van verkeerde conditionering. Wij leren al vroeg dat alles op een bepaalde manier moet gebeuren zodat we ons later niet meer afvragen of dat wel de beste manier is.”

Het weekend van zeven dagen

In het boek 'Het weekend van zeven dagen' laat Ricardo Semler zien hoe hij Semco wist om te bouwen naar een veelzijdig concern met veertig maal de oorspronkelijke omzet - terwijl hij in kantooruren genoot van een goede film of met zijn zoon de eendjes ging voeren. Dat kon hij, omdat hij de subtiele balans wist te vinden tussen werk en privé-leven, voor zichzelf en voor zijn 3.000 werknemers. Werknemers bij Semco creëren hun eigen baan, bepalen hun eigen salaris, bedenken nieuwe producten, terwijl ze ook nog veel vrije tijd hebben. Ricardo heeft het bedrijf overgenomen van zij vader die het bedrijf runde volgens de gebruikelijk management culturen. Wat in de fabriek Semco kan, kan volgens Ricardo Semler ook op scholen. Je kan niet vroeg genoeg beginnen.

Lumiar school - een nieuw onderwijssysteem

In 2002 werd in Sao Paolo de eerste Lumiar school geopend.Voor Lumiar is opleiden een doorlopend, permanent proces van ontwikkeling. Niet alleen de cognitieve aspecten van ontwikkeling wordt belangrijk gevonden maar maar ook de emotionele en sociale elementen.De school wordt gezien als een bevoorrechte leeromgeving die speciaal is opgezet om studenten te voorzien van flexibele en verleidelijke leermogelijkheden. Lumiar school stimuleert autonomie en op hetzelfde moment, stimuleert het studenten om verantwoordelijkheid te dragen voor hun keuzes, beslissingen en acties.

The Circle

Een van de meest unieke kenmerken van Lumiar scholen is 'The Circle', een wekelijkse vergadering waarin alle studenten en docenten samen kwesties in de school bespreken en over belangrijke beslissingen stemmen. Alle leerlingen van 4 - 14 jaar moeten deelnemen op die specifieke dag. Ze leren hoe ze moeten debatteren, hoe hun mening te uiten, en hoe je elkaars bijdrage respecteert en waardeert.

Meest innovatieve school

In een onderzoek gezamenlijk uitgevoerd door de Unesco, Stanford University en Microsoft, werd Lumiar gekozen als een van de 12 meest innovatieve scholen in de wereld (de enige in Brazilië).Bekijk hier een video over de Lumiar school.Vind jij dit artikel over Ricardo Semler interessant help dan mee deze te verspreiden door het te delen met andere ondernemers. Dit kan door middel van het klikken op de social media knoppen. Ik ben benieuwd wat jij met de filosofie van Ricardo Semler gaat doen?
Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Reactie plaatsen