Mini habits zijn de sleutel tot succes! Herken je dat je allerlei zaken in je leven wilt doen en als puntje bij paaltje komt, gebeurt er niet zo veel. Je zit vol goede voornemens. Maar deze daadwerkelijk doen is toch echt anders. De oplossing hiervoor is mini habits.
In deze blog ontdek je wat niet werkt, wat mini habits zijn, waarom werken mini habits en krijg je enkele voorbeelden van mini habits. Professor BJ Fogg – Tiny Habits en Stephen Guise – Mini Habits kwamen bijna onafhankelijk van elkaar tot deze methodiek.
Wat werkt niet?
Om te beginnen wat werkt niet? Een bekende quote van Norman Vincent Peale is “Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll land among the starrs.” De boodschap is dat je erg hoog moet streven en zelfs als je te kort schiet, zul je ergens tussen de sterren belanden.
Uit wetenschappelijk onderzoek naar de hoe je hersenen werken, motivatie en wilskracht blijkt deze methode helaas niet te werken. Wil je productief en gezond gedrag bevorderen dien je hele kleine stapjes te zetten. Het streven naar de maan is simpel weg te ver. Als je doel stap voor stap is kan je doorgaan en de maan bereiken.
Wat werkt wel? Mini habits!
Wat zijn mini habits?
Mini habits zijn hele kleine gewoonten. Een mini habit is zo klein dat je jezelf kunt dwingen het elke dag te doen. Maak het zo klein dat het belachelijk klein voelt om te doen.
Mini Habits is een strategie om permanent gezonde gewoonten te creëren . Denk bijvoorbeeld aan: bewegen, schrijven, lezen, positief denken, mediteren, het drinken van water, het eten van gezonde voeding , enz.
Mini habits in de praktijk
Belangrijk is dat je de eerste stap neemt. Voorbeeld: stel je hebt het doel om een x aantal push ups per dag te doen. Je maakt het zo klein dat je eigenlijk denkt dit is te makkelijk om te doen. In het voorbeeld van de push ups doe je dan dus 1 push up per dag.
Mini habits gaan NIET over het afleren van slechte gewoonten. Al kunnen mini habits daarbij helpen.
In de onderstaande TEDx video vertelt Professor BJ Fogg over tiny habits.
Vergeet grote verandering start met tiny habits
Prof Tiny Fogg legt het principe van tiny habits in de onderstaande video uit.
Hoe vindt gedragsverandering plaats?
Tiny Fogg is geobsedeerd hoe gedrag werkt. Hij doet constant onderzoek hoe gedragsverandering plaats vindt.
Volgens Tiny Fogg is gedragsverandering niet zo moeilijk als veel mensen denken.
Als iets erg veel moeite kost dan heb je ook erg veel motivatie nodig. Wat als het je weinig moeite kost, dan kost het je minder motivatie. Het is makkelijker vol te houden en kan er een verandering in je brein ontstaan.
Voorbeeld je wilt een marathon lopen. Een marathon lopen is veels te groot. Maak het super klein. Je mini habit is bijvoorbeeld loopt naar buiten voor 30 seconden.
En vier ook dit succes. Dit maakt het steeds makkelijker.
Voorbeelden van mini habits
- Lees 2 bladzijdes per dag
- Lees 1 nieuw feit
- Doe 1 push up
- Drink 1 glas water
- Floss 1 tand
- Schrijf één ding op waar je dankbaar voor bent
- Schrijf 50 woorden per dag
- Leer één nieuw woord (leren taal)
- Rij naar de fitness x keer per week
- Doe je hardloop kleren aan
Beste apps voor habits
Er zijn verschillende apps op de markt om je mini habits bij te houden.
- Chains
- Coach.me
- Goalsontrack
Chains
Chains werkt super eenvoudig. Je zet je mini habit in de app en jij kan afvinken of je de mini habit hebt gedaan. De app houdt bij hoe vaak je de mini habit hebt volgehouden en kan je een reminder sturen.
Coach.me
Coach.me is een mooi ontworpen app om inspiratie op te doen. Je kan mee doen aan allerlei uitdagingen. Valkuil is dat de doelen heel groot worden gesteld. Buig de uitdagingen uit deze app om naar mini habits.
Goals on Track
Dit is een zeer uitgebreide app. Je kunt hiermee je nieuwe habits bijhouden maar ook je doelen, subdoelen inclusief datum en tijd. Goalsontrack synchroniseert zelfs met Google Calendar en Outlook.
Welke mini habits ga jij starten?
Ik daag jou uit om één mini habit vandaag te starten. Laat hieronder jouw mini habits achter die jij de komende tijd wilt gaan starten. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.
Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.
Als je dit artikel over mini habits waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – Janneke
Henny Liplijn
op 12 Oct 2015Jacqui
op 12 Oct 2015Janneke
op 14 Oct 2015Carla
op 12 Oct 2015Sanku
op 14 Oct 2015Veron Goemans
op 12 Oct 2015Vinolia
op 12 Oct 2015Sanku
op 14 Oct 2015Myrddin
op 12 Oct 2015Heleen
op 12 Oct 2015Sanku
op 14 Oct 2015Jolien
op 12 Oct 2015Auke
op 12 Oct 2015Janneke
op 14 Oct 2015Sanku
op 14 Oct 2015Henk
op 12 Oct 2015Janneke
op 14 Oct 2015