Life Makeover programma week 12
22 juni 2011 
in Succes
1 min. leestijd

Life Makeover programma week 12

Heb je wel eens afgevraagd waarom je sommige van je beste ideeën onder de douche krijgt? Het heeft alles te maken met de manier waarop je denkt. Je hebt de analytische, denkende manier – de manier van denken die we toepassen als we iets willen onthouden of een nieuwe vaardigheid aanleren. En er is een ontspannen, inzichtgevende manier – de manier waardoor we onze gedachten even rust gunnen.

life-makeover-programma-week-12Op deze manier denken we als we een douche nemen of als we in de vakantie ontspannen zijn. Moet je bijvoorbeeld een moeilijke tekst schrijven. Zorg dan dat je de kaders uitwerkt en ga dan even iets heel anders gaat doen. Bijvoorbeeld een wandeling in het bos. Je zult zien dat je daarna de tekst veel makkelijker kunt schrijven.

Mind like water

David Alleen, schrijver van het boek Getting Things Done schrijft in zijn boek dat je pas creatief kunt zijn als je een mind like water hebt. Dit is een staat van werken, handelen en zijn waarbij de geest helder is en dingen als vanzelf gebeuren.

Basis eisen mind like water

Om zelf een mind like water op te roepen zijn er drie basis eisen:

1 Telkens als je ergens aan moet denken is je geest niet helder. Je hebt waarschijnlijk veel meer “losse eindjes” in je hoofd dan jezelf denkt. Zorg
voor een betrouwbaar systeem buiten je hoofd.

2 Zorg dat je besluit neemt wat je moet doen met al die “losse eindjes”, als je er al iets mee moet doen.

3 Als je eenmaal hebt besloten welke acties je moet ondernemen, maak dan een systeem met geheugensteuntjes voor die actie.

Actie

– Deze week wil ik je vragen een experiment te doen. Kies een probleem of uitdaging. In plaats van er steeds over te piekeren vraag je je ontspannen brein om het probleem op te lossen terwijl je iets anders doet. Ga bijvoorbeeld het bos in of naar het strand om je analytische brein even vrij te geven. Ervaar wat er gebeurt als je hersenen even rust gunt.

– Doe een zogenaamde minddump waarbij je alle losse eindjes opschrijft. In de kennisbank kan je meer lezen over GTD. De eerste
stap is om je hoofd leeg te maken.

Ik hoor graag wat dit experiment voor je heeft opgeleverd. Volgende week ga ik het hebben over een gezonde levensstijl.
Veel plezier en succes, Janneke Stielstra

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Reactie plaatsen