Leren van Tim Ferriss
08 november 2013 
2 min. leestijd

Leren van Tim Ferriss

Leren van Tim Ferriss, schrijver van het boek de 4-Hour Chef. Je leeft in een tijd waarin informatie heel snel vindbaar en te delen is. Informatie die dagelijks wisselt, aangevuld of al snel weer achterhaald is.

Enerzijds wordt het jou door alle technologische ontwikkelingen ongelofelijk makkelijk gemaakt om snel informatie te vergaren, maar anderzijds zie je door de bomen het bos niet meer door de grote hoeveelheid informatie die erop je af komt.

‘Excelleren in leren’, hoe je in 6 maanden tijd expert wordt op jouw vakgebied.

Leren is van levensbelang. Leren houdt ons jong, brengt ons buiten onze comfortzones en daagt ons uit verder te gaan met ontdekken. De grote vraag is: hoe leer je?

4-Hour Chef

Timothy Ferriss, o.a. bekend van de 4-urige werkweek. Hij heeft nu een nieuwe boek geschreven de 4-hour chef. Dit boek gaat over hoe je sneller een nieuwe vaardigheid of kennis kunt aanleren. Hij is van mening dat een boek over leren zonder context ongelofelijk saai is. Wat deed hij?Hij schreef een boek over leren. Tim deed allerlei zaken hij leerde allerlei talen, tango dansen en koken.

4-Hour Chef Official Trailer

Leerstrategie

Tim Ferris heeft een leerstrategie ontwikkelt, waarbij hij onderscheid maakt in twee afkortingen: DISSS en CAFE. Deze afkortingen behandelen de stappen die van belang zijn bij een leerproces.

DISSS

Bij de DISSS theorie zijn dit:

  1. Breek het hoofdonderwerp op in kleinere stukken.
  2. Onderzoek welke 20% van de stukken, leiden tot 80% van de kennis.
  3. Bepaal wat de beste manier voor jou is om deze 20% eigen te maken.
  4. Maak een plan binnen welk tijdsbestek je deze materie onder de knie gaat krijgen.
  5. Zorg ervoor dat alle informatie uit de 20%, die van belang zijn om 80% kennis te vergaren, op maximaal 1 A4-tje past.
  6. Stel vast hoe vaak je moet oefenen om deze kennis of vaardigheid je eigen te maken.
  7. En pas een geheugen techniek toe om de kennis zo snel en effectief mogelijk eigen te maken.

Leren doe je dus door eerst de informatie op te delen in kleine, behapbare stukken (deconstructie), welke je uitzoekt om te bepalen wat je echt moet weten om de kennis eigen te maken (selectie). Waarna je de logische volgorde vaststelt om die 20% zo snel en effectief mogelijk eigen te maken (sorteren), om de leerstof/ vaardigheid uiteindelijk met succes toe te passen.

CAFE

De ‘CAFE’ theorie komt er in het kort op neer hoe je de informatie die je via de DISSS methode hebt geleerd voor jezelf kunt vereenvoudigen. Maak de informatie makkelijker om op te nemen, maak de vertaalslag naar hoe lang (en hoe vaak) je moet oefenen om deze informatie eigen te maken en stel vast hoe je deze informatie kan aanhaken aan de kennis die je al machtig bent (verankeren). Klinkt wellicht eenvoudig, maar er ligt 1 gevaar op de loer, namelijk het verliezen van motivatie.

Motivatie

Je hebt motivatie nodig om door te zetten als het tegen zit, op te staan als je gevallen bent en om simpelweg je gestelde doel of bestemming te bereiken. Zo is het ook met leren. Je hebt motivatie nodig om de nieuwe informatie eigen te maken. Gun jezelf dus de tijd, de ruimte en de energie om op een effectieve manier aan je doel te werken!

Tim Ferriss te gast bij google

Als je dit artikel over leren van Tim Ferriss waardevol vindt, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Wout Plevier
Door

Wout Plevier

op 19 Sep 2015

Hey Janneke, Aanvulling motivatie is dat mensen bij deze vaardigheid goed dienen te letten op egodispletie. Je wilskracht is niet voldoende om het vol te houden. Men schakelt dit aan door de bezieling en discipline te trainen en de vaardigheid tot een routine te maken ten einde om het hogere doel te bereiken. Pijn en plezier helpen om de beslissing te nemen en zich te committeren. Suc7 en versneld leren is top voor iedereen om te leren. 100% gas geven op frutselen helpt!

Janneke
Door

Janneke

op 20 Sep 2015

Dank voor je aanvulling Wout, mensen hebben idd maar 1 "wilskracht pot".

Reactie plaatsen