Koud kunstje

Wim Hof is een bijzondere man. Hij zwemt in water met temperaturen rond het vriespunt en loopt een marathon boven de poolcirkel, in alleen een korte broek. Hij wordt ook wel de Iceman genoemd. Wat is het nut van zwemmen in ijskoud water? Wie is hij en wat kan je van hem leren?

Wie is Wim Hof?ice man

Wie zwemt er nu voor zijn lol in ijskoud water? En ik kan nog even verder gaan. Hof loopt een halve marathon door de woestijn zonder te drinken. Hij zit 15 minuten in een bak met ijs. Waarom haalt hij van die extreme toeren uit?

Wat kan je leren van Wim Hof?

Zijn extreme uitdagingen zijn geen doel op zich, hij wil laten zien waartoe een menselijk lichaam toe in staat is. Niet alleen bij hem maar ook gewoon bij jou en mij. Wim Hof is nooit ziek en zijn technieken werken soms beter dan medicijnen. Wim kent een geheim en is sinds kort bevestigd door de wetenschap.

Het autonome zenuwstelsel is te beïnvloeden. Wim Hof en Koen de Jong schreven samen een boek “Koud kunstje”. In dit boek legt Wim Hof zijn techniek uit en daarin ook de wetenschappelijk onderbouwing voor zijn methode.

Wim Hof methode

Wat is zijn geheim? Wim Hof combineert ademhalingsoefeningen, koudetraining en inzet.

Ademhaling

Quote: “het is geen hocus pocus, het is fysiologie” Wim Hof

Veel mensen ademen sneller en dieper dan nodig is. Een ontregelde ademhaling houdt verband met klachten. Ademhalingsoefeningen beïnvloeden je brein. Zuurstof zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen. Koolzuurgas zorgt voor het openen van de vaten.

wim hof advies

Koudetraining

Je hoeft niet meteen in een ijsbad te gaan. Je kan het langzaam opbouwen door koud te douchen.

Een maand geleden ben ik begonnen met koud douchen. In het begin denk je maar aan één ding NEEEEEEEEEEEEEE!! Dit kan echt niet goed zijn. Ben ik gestoord?

Koud douchen no way, of toch wel, ga jij de challenge aan? #wimhof

Maar na het douchen voel ik mij geweldig. Het is een beetje als met sporten. Soms heb je geen zin om te gaan en als je geweest bent dan voel je je geweldig.

Hoe ga je te werk?

Begin met een warme douche en doe de ademhalingsoefeningen. Draai dan aan de kraan en laat koud water over je heen stromen. Brrr koud. Zelfs als je denkt no way, probeer het!! Als je eenmaal gaat koud douchen wil je niet meer terug. Laat hieronder jouw koud douchen ervaringen achter.

Quote: van de kou kun je niets leren. Maar kou kan je wel iets afleren. Wim Hof.

Inzet

Om de twee hoofdonderdelen goed te doen heb je een flinke dosis inzet nodig. In de onderstaande video’s inspiratie waarom je koud zou gaan douchen.

Wim Hof

Wim Hof bij TED

 

Voor wie is het interessant?

Het Radboud UMC bevestigt met onderzoek dat de methode van Wim Hof een positief effect heeft. Welke mensen kunnen baat hebben bij Wim Hof zijn methode?

Ook jij kan echt baat hebben bij koud douchen.

– gezonde mensen

– sporters o.a. Sven Kramer

– ontstekingen

– ziekte van Crohn

– depressie

– astma

– artrose

– overgewicht

– vermoeidheid

– diabetes type 2

Koud douchen? Koud kunstje, durf jij het aan? #kouddouchen #wimhof

Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over een koud kunstje interessant vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen die je wilt uitdagen om koud te gaan douchen – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
sascha
Door

sascha

op 17 Jul 2015

Sinds ik Wim Hof de 1e keer op tv zag, ben ik koud gaan douchen. Dat is al een paar jaar geleden. Ook zijn ademhalingstraining gebruikte ik. Na allerlei medische klachten van mijn puberdochter (en bijbehorende ziekenhuisbezoeken), kwam ik zelf achter de oorzaak: te vaak ademen per minuut (dat was nav zijn boek Koud kunstje). Eureka. Ik leer haar nu goed te ademen en we doen ijsbadjes. Ze knapt er echt van op. Bij ademtelling tijdens een yogasessie zat ik op 6x per minuut. Ik dacht dat dat veel te weinig was. Adem inhouden na de oefening ging per dag met 15 seconden vooruit. Echt grappig. Ik had altijd zo'n hekel aan kou maar vind het nu echt lekker. Dat duurde wel even. Beter en dieper ademen enz. heeft ook een verlies van een aantal kilo's opgeleverd de afgelopen jaren en een strakker vel. Mijn buikvet is veel minder.

Yenny
Door

Yenny

op 17 Jul 2015

Super interessant. Ik zou de cursus zo volgen

Dennis T
Door

Dennis T

op 27 Jul 2015

Sta er nog wel sceptisch tegenover maar ik zou zo meedoen met elk soort gelijk experiment om het zelf te kunnen ondervinden.

Harm van Wijk
Door

Harm van Wijk

op 20 Jun 2016

Hoi Janneke, ik kan ook bevestigen: het werkt!!! Zelfs mijn zoontje van 7 staat nu al onder de koude douche en vindt het heerlijk! :-D

Janneke
Door

Janneke

op 21 Jun 2016

Wat wat tof. Mijn dochter vindt het wel interessant maar nog net te koud. De jongste is 5 en wil gewoon nog warm water.

Jeroen Spierings
Door

Jeroen Spierings

op 20 Jun 2016

Ik douche ondertussen 2 maanden alleen nog maar koud en het bevalt me erg goed. Inderdaad heb ik in de vroege ochtend wel eens geen zin, maar warm water voelt gewoon niet meer lekker. Het geeft mij een extra boost en staat voor mij voor maken van eigen keuzes en niet meer te vervallen in allerlei uitstel gedrag voor dingen die ik zelf graag wil doen. Er zit 1 nadeel aan het koud douchen voor mij, en dat is dat mijn vriendin nu niet meer samen heerlijk onder de douche wil staan. Maar die krijg ik ook nog wel ooit onder die koude douche ;)

Janneke
Door

Janneke

op 21 Jun 2016

Ik heb mijn man gewoon meegenomen naar Wim Hof. Op zaterdag middag gaat hij nu vrijwillig in een ijsbad ;-). Veel plezier

jan van acht
Door

jan van acht

op 16 Dec 2016

In 1964 kreeg het advies van mijn longarts koud te douchen, begin met wisseldouche was zijn advies. Na een aantal jaren ben ik overgestapt op alleen koud douchen. Ik kan het niet meer missen en ben nu 85 jaar en geniet elke morgen van een koude douche en voel me dus lekker.

elly-lie@online.nl
Door

elly-lie@online.nl

op 27 Dec 2018

Zijn er ook mensen met artrose die baat hebben met koud douchen? Xx

Janneke
Door

Janneke

op 05 Jun 2019

Ik ben geen arts. Helaas niet bekend wat voor effect dit voor artrose heeft. Sterkte!

Willie slootman
Door

Willie slootman

op 08 Nov 2019

Ik douch sinds 2 jaar koud ,maar kon er eerst moeilijk aan wennen.Nu spring ik makkelijk onder de koude douche. Mijn hoofd douch ik beperkt koud omdat het mij anders pijn doet en misschien daardoor mijn reukvermogen was aangetast.Later is dit wel weer redelijk hersteld.

Reactie plaatsen