Jack Welch - wat is zijn geheim van succes?
25 april 2015 
1 min. leestijd

Jack Welch - wat is zijn geheim van succes?

Jack Welch maakte van General Electric de belangrijkste en succesvolste onderneming ter wereld en werd uitgeroepen tot ‘manager van de 20e eeuw’. Samen met zijn vrouw Suzy schreef hij het boek Winnen. Suzy, is voormalig hoofdredacteur van de Harvard Business Review.

Wat is Jack Welch recept voor succes?

Zorg dat je de nummer één of twee bent in de markt of sluit de tent. Snijd voortdurend in de kosten, koop groei en investeer in verandering. Zeg als manager niet ‘misschien’, maar ‘ja’ of ‘nee’.

[tweetquote]Recept voor succes van Jack Welch, voormalig topman GE #leiderschap #succes[/tweetquote]

Zijn leiderschapsstijl bij GE was niet bepaald zachtaardig. Hij was ongeduldig, confronterend en heeft duizenden medewerkers ontslagen.

Tien taken van leiders

Volgens Welch zijn er tien taken van leiders. De tien taken van leiders volgens Jack Welch worden hieronder opgesomd.

  1. Leiders verbeteren hun team voortdurend, waarbij ze iedere ontmoeting aangrijpen als een kans om te evalueren, te coachen en zelfvertrouwen te kweken.
  2. Leiders zorgen niet alleen dat hun mensen hun visie delen, maar haar ook tot de hunne maken: ze moeten haar als het ware leven en erin ademen.
  3. Leiders proberen tot iedereen door te dringen en stralen positieve energie en optimisme uit.
  4. Leiders bouwen vertrouwen op, op basis van openhartigheid, transparantie en door te eren wie ere toekomt.
  5. Leiders hebben de moed impopulaire beslissingen te nemen en gaan moeilijkheden niet uit de weg.
  6. Leiders stellen indringende vragen en zij overtuigen zich ervan dat al hun vragen worden beantwoord met daden.
  7. Leiders moedigen het nemen van risico’s en de bereidheid te leren aan, door zelf het voorbeeld te geven.
  8. Je moet evalueren en erop toezien dat de juiste mensen in de juiste functie werken, degenen die daaraan al voldoen ondersteunen en bevorderen, en degenen die dat niet doen uit je team zetten.
  9. Je zult moeten coachen – de weg wijzen, opbouwende kritiek leveren en mensen helpen hun prestaties in alle opzichten te verbeteren.
  10. En tot slot zul je het zelfvertrouwen van je mensen moeten opkrikken – door hen te bemoedigen, begaan met hen te zijn  en hun erkenning te geven. Zelfvertrouwen geeft energie, én het geeft je mensen de moed op hun tenen te lopen, risico’s te nemen en daardoor meer te bereiken dan ze ooit hadden gedroomd. Zelfvertrouwen is de brandstof van een winnend team.

Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over Jack Welch en zijn adviezen over succes en leiderschap waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen die de beste wil zijn – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Reactie plaatsen