Effectief studeren; de drie criteria
02 juli 2014 
in Leren
1 min. leestijd

Effectief studeren; de drie criteria

Effectief studeren, welke drie criteria dien je op te letten? Ben jij naast je baan weer aan het studeren geslagen. Moet je weer terug de boeken in?

Deze keer is Drs. Steven Peutz te gast als gastblogger. Steven is afgestudeerd als psycholoog aan de Universiteit van Utrecht. Hij geeft je drie criteria hoe je effectief kunt studeren.

Geen Multi-tasking

‘Iedereen leert op zijn eigen manier’ is veel gehoord cliché. Of het ook waar is, is een ander punt. Dat er veel verschillende aanpakken mogelijk zijn is inderdaad zo. De een leert met facebook open en muziek op de achtergrond, de ander in stilte door samenvattingen te maken. Maar als je effectief wilt studeren moet je niet aan het multi-tasken zijn. Klik facebook weg, en zet afleidende muziek af. Ben in dit geval niet eigenwijs, dit is geen persoonsgebonden variabele. Multi-tasken verslechterd je studieprestaties (bij gelijke studieduur)

Inbeelden

Gun jezelf de tijd om bij de gelezen nieuwe informatie even te checken of je het begrijpt. Reproduceer de informatie door het in gedachten of op papier in je eigen woorden te herhalen.
Je kunt je ‘retentie’ (i.e. het vasthouden van de informatie) vergroten door de nieuwe informatie (bijvoorbeeld wanneer je het voor jezelf reproduceert) zo levendig mogelijk voor te stellen. Neem bij de representaties de tijd om kleur, gevoel en geur in te beelden.

Verdeling: Repetitie en Pauzes

Bij studeren (en bijna alle andere leerprocessen) geldt ‘3 keer 20 minuten is beter dan 1 keer 1 uur’. Concentratie en leervermogen nemen heel snel af, gelukkig is er ook maar heel weinig tijd nodig om deze weer te herstellen. Tien minuten pauze kan al genoeg zijn. Denk er aan dat je niet de totale stof onderverdeeld in blokken van 20 minuten, en dat tot de dag voor het tentamen. Houdt een tijd over om de doorgenomen stof te herhalen!

Zorg dat ook het herhalen aan de drie criteria (Geen Multi-Tasking, Inbeelden en Verdeling) voldoet, en je bent effectief aan het studeren!

Welke tips heb jij om effectief te studeren? Laat hieronder jouw reactie achter.

Vind jij dit artikel over effectief studeren interessant deel dit artikel dan met andere professionals. Klik hieronder op één van de social media knoppen.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Reactie plaatsen