De ondernemersmythe
29 juni 2015 
3 min. leestijd

De ondernemersmythe

De ondernemersmythe van Michael E. Gerber is een boek dat wereldwijd meer dan 3 miljoen keer is verkocht. Wat maakt dit boek zo speciaal?

Volgens Michael Gerber noemen veel ondernemers zichzelf ten onrechte een ondernemer. Ze hebben een baan, geen onderneming en houden zich bezig met de dagelijkse werkzaamheden, zonder strategisch na te denken over de toekomst van hun bedrijf. Het is een mythe dat iedereen die goed is in zijn werk, ook goed zou zijn in ondernemen. Dat is de ondernemersmythe.

De valkuil voor veel ondernemers is dat ze keihard werken in hun bedrijf. Maar ondanks hun tomeloze inzet lukt het helaas niet om een succesvol bedrijf op te bouwen. Dat komt omdat de meeste ondernemers werken ín hun bedrijf, en niet áán hun bedrijf.

Opbouw van de ondernemersmythe

Hoe is het boek de ondernemersmythe opgebouwd?

Deel 1
Waar gaat het mis bij veel kleine bedrijven? Welke rollen moet de ondernemer invullen? Welke ontwikkelingsfasen heb je in een bedrijf?

Deel 2:
De Sleutelrevolutie: Een nieuwe kijk op zakendoen

Deel 3:
Hoe kun je een bedrijf opbouwen dat werkt?

Je vervult niet 1 maar 3 rollen in je bedrijf

Volgens Gerber vervul je als ondernemer niet 1 rol maar drie rollen: de ondernemer, de manager en de uitvoerder. Wat houden die verschillende rollen in?

De ondernemer

De ondernemer zorgt voor groei, ziet nieuwe kansen en weet deze te pakken.

De manager

De manager is verantwoordelijk voor de planning en het overzicht houden binnen de organisatie.

De specialist/werknemer/ uitvoerder

Deze rol zorgt voor het uiteindelijke werk. De schoenmaker die voor zichzelf begint en zelf de reparaties uitvoert. De app ontwikkelaar die ontslag neemt bij het grote bedrijf en voor zichzelf gaat werken en zelf al het ontwikkel werk uitvoert.

Ideale wereld

In de ideale wereld heb je als ondernemer een perfect evenwicht tussen deze verschillende rollen.

De typische eigenaar van een bedrijf is slechts voor 10 procent ondernemer, 20 procent manager en voor 70 procent uitvoerder.

Bij de meeste ondernemers die voor zichzelf beginnen overheerst de specialist/werknemer/ uitvoerder. Deze persoon wil gewoon lekker zijn werk doen en daar zo min mogelijk in gestoord worden. Bij zijn oude baan werd hij constant lastiggevallen door managers en andere werknemers die hem van zijn werk afhielden. Nu hij voor zichzelf is begonnen gaat hij het anders doen!

Grootste inzichten van de ondernemersmythe

Mijn nummer 1 inzicht van de ondernemersmythe was het evenwicht tussen de verschillende rollen. De tweede eyeoper was dat je als bedrijf verschillende fasen doorloopt.

Nummer 1 inzicht van de ondernemersmythe #ondernemen #ondernemersmythe #mindset

Je gaat van kindertijd via adolescentie naar volwassenheid. Gerber laat je zien welke voorwaarden je moet creëren om je onderneming te laten slagen.

ondernemersmytheNa het lezen van dit boek begrijp je ineens waarom je super enthousiast bent gestart maar dat er gaande weg dingen zijn  veranderd. Heb je soms het gevoel gevangen te zitten in een web? De ondernemersmythe laat je zien hoe je uit dit web kunt komen. Opeens valt alles op zijn plaats. Je snapt waarom jouw droom niet is uitgekomen.

Waarom je bedrijf kan aanvoelen als een gevangenis. Waarom je nadenkt om terug te gaan naar je oude baas.

En gelukkig snap je ook waarom je niet terug moet gaan naar je baas. Je leert waar de echte oplossing in zit. Door allerlei verhalen laat Gerber zien hoe je het beste kan reageren in welke fase van je bedrijf. Je ontdekt dat je jouw mindset moet veranderen en jouw handelen om echt te gaan ondernemen.

Dit boek is verplichte kost voor elke ondernemer.

Je kan het boek de ondernemersmythe hier direct bestellen.

Video over de ondernemersmythe

In de onderstaande video legt Michael E. Gerber zelf de ondernemersmythe uit.

Ontdek de valkuil van veel ondernemers en creëer succesvolle groei. #ondernemers #valkuil

De ondernemersmythe winnen

Ik ben zo enthousiast over dit boek dat ik speciaal voor jou 2 exemplaren van dit boek ga weggeven. Hoe kan je het boek “De ondernemersmythen” winnen? Heel eenvoudig!

Stap 1: Deel dit artikel, klik op 1 van de social media knoppen

Stap 2: Geef hieronder aan waarom jij dit boek wilt winnen

Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over de ondernemersmythe waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – elke ondernemer die een een succesvol bedrijf wil opbouwen – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Imke
Door

Imke

op 02 Jul 2015

Win-win-win situatie - Jaaaaa heel graag! De mindset van aan mijn bedrijf werken is er steeds meer en toch is er te regelmatig nog de valkuil van verzuipen in de vele to-do's "op de werkvloer". Ik zou daar graag nog meer tips en tools in willen om verdere en échte ondernemerstappen te zetten. Leuk artikel weer Janneke! Liefs Imke

Janneke
Door

Janneke

op 16 Jul 2015

Beste Imke,Ik mag jou feliciteren met het boek de ondernemersmythe. Ik ben heel benieuwd wat voor nieuwe inzichten je gaat opdoen.GroetjesJanneke

Ed
Door

Ed

op 02 Jul 2015

Help me van de vloer op te staan.

Agnes
Door

Agnes

op 02 Jul 2015

Ik kan wel wat steun gebruiken om groter te groeien. Ben er na 6,5 jaar klaar voor om te groeien, helemaal nu de jongste bijna naar school gaat! En lezen is mijn hobby, dus pleeeeaaaaase, laat mij dat boek winnen :). Hij zal heeeeel goed terecht komen en van voor naar achteren gelezen worden.

Fenny Geritz
Door

Fenny Geritz

op 02 Jul 2015

Ja heb ik heeeeeel hard nodig. April 2015 ons sportcentrum Global Fit om financiële redenen overgedragen aan basic fit. Met hard en ziel hebben we letterlijk en figuurlijk dit bedrijf gebouwd. In maart 2008 getekend voor de bouw van ons prachtig pand van 1800m2 en in september klapt de economie. Sinds de entree in het pand juni 2009 alleen maar gevochten om te overleven en de laatste jaren steeds meer taken naar ons toegetrokken, om maar geld te besparen. En nu .......... Verder met mijn andere bedrijf OCA fysiotherapie, maar ik merk dat ik mijn management skills ver naar achteren heb gedrukt. Deze heb ik hard nodig om er een bloeiend bedrijf van te maken en zo onze enorme schuld af te kunnen lossen.Dat moet lukken met de juiste focus!!En zo te horen biedt dit boek mij de kans die focus weer te vinden.

Gonneke
Door

Gonneke

op 05 Jul 2015

Sukses Fenny!

Gonneke
Door

Gonneke

op 05 Jul 2015

WAUW! Wat een interessante materie en ik zat met open mond te kijken/luisteren naar de video. Deze man weet precies de vinger op de zere plek te leggen. Ik weet zeker dat ik zijn boek verslinden zal zijn en zijn adviezen ga implementeren (ga ik nu al mee aan de slag!). Hard gewerkt aan mijn bedrijf het afgelopen jaar; ik weet zéker dat ik problemen van vele Solo Mama's kan helpen oplossen maar loop te veel vast in exact de valkuil die hier genoemd word...ik werk nog teveel IN mijn bedrijf ipv AAN mijn bedrijf. Bedankt voor het artikel Janneke en ik ben erg nieuwsgierig naar het boek :-)

Janneke
Door

Janneke

op 16 Jul 2015

Beste Gonneke,Ik ga jou blij maken met het boek de ondernemersmythe! Gefeliciteerd, stuur mij je adres toe, dan stuur ik het boek naar je toe. En ik ben heel benieuwd naar je lessen die verder gaat leren.Groetjes Janneke

Gonneke
Door

Gonneke

op 17 Jul 2015

Yeah!!!!! Dank je wel Janneke :-)Ik heb je een mail gestuurd met mijn adres. Warme groet, Gonneke.

Sander
Door

Sander

op 05 Jul 2015

Het boek lijkt me erg interessant,ik wil het graag lezen

Jorn
Door

Jorn

op 18 Jun 2019

Hoi Janneke, vraagje. is dit boek überhaupt nog te krijgen in het Nederlands? Ik wil het graag aanschaffen, liefst Nederlands, maar kan het nergens vinden. Wellicht heb jij een extra tweedehands liggen die ik kan overnemen :-)

Janneke
Door

Janneke

op 11 Apr 2020

Ik begreep dat die alleen tweedehands te krijgen is

Reactie plaatsen