De kracht van de introverte persoon
24 juni 2014 
2 min. leestijd

De kracht van de introverte persoon

Hoef jij niet altijd haantje de voorste te zijn? Kijk je liever de kat uit de boom. Hou je van stilte om je heen? Ben je niet van de grote groepen mensen? Ben je rustig en afwachtend of zullen we analyserend zeggen?

Introverte personen worden enorm onderschat. Lees hier het onderschatte succes van de kracht van de introverte persoon.

Introvert versus extravert

De introverte persoonlijkheid staat in de schaduw van de extraverte persoonlijkheid. Je weet wel, degene die veel praat, graag naar feestjes gaat en er niet voor schuwt om in de belangstelling te staan. Ze zijn goed in sales, onderhandelen en overleggen.

Natuurlijk overdrijf ik een beetje. De meeste van ons vallen hier ergens tussenin.

Succesvolle introverts

Introverte personen worden vaak onderschat. De volgende personen hebben met elkaar gemeen dat ze introvert én succesvol zijn: Angela Merkel, J.K. Rowling, Hillary Clinton, Barack Obama, Bill Gates en Mark Zuckerberg. Ook de volgende personen waren introvert én succesvol: Albert Einstein, Mahatma Gandi, Charles Darwin en Charles Newton.

Laten we eerlijk zijn, Van Gogh was niet heel erg op de voorgrond aanwezig. Maar, schilderde wel met volle overtuiging die gele zonnebloemen, die vandaag de dag heel veel geld waard zijn. Nog een stille, die erg goed in zijn vak is, is Bill Gates. De machtige man van Microsoft. Rustig, op de achtergrond, maar met een ongelofelijke drive om mooie dingen te maken (en het ook doet).

Susan Cain

Wellicht ken je haar al, Susan Cain. Ze schreef een prachtig boek over de introverte mens. ‘Quiet, the power of Introverts in a World that can’t stop talking’. Diepzinnig, overtuigend en passievol. Op hartstochtelijke wijze doet zij haar onderzoek, bevindingen en gesprekken uit de doeken. En borduurt ze voort op de kracht van de introverte mens.

Susan Cain te gast bij google

Het boek laat zien hoe de introverte mens stelselmatig onderschat wordt in onze maatschappij en toont haarscherp aan wat de voordelen zijn van stil zijn in een wereld vol lawaai.

Schouderklopjes en innovatie

Kenmerkend zijn de Aziatisch-Amerikaanse studenten die de onbezonnen schouderklopjes en algemene peptalks op de Amerikaanse scholen maar moeizaam kunnen plaatsen, laat staan waarderen. Susan plaatst daarbij ook grote kanttekeningen bij de dominante waarden van de Amerikaanse bedrijfscultuur. Niet alleen zit de gedwongen samenwerking, waar veelal sprake van is, de innovatie in de weg. Maar wordt zo ook de introverte manager compleet over het hoofd gezien. En wat blijft er over als innovatie en leiderschap wegvallen?

Neurotransmitters

Je opvoeding speelt een belangrijke rol in je leven maar je wordt als introvert persoon geboren. Uit hersenonderzoek is namelijk gebleken dat het brein van een introverte persoon anders omgaat met zijn energie dan het brein van een extraverte persoon. Waar de extraverte persoon zijn energie haalt uit zijn omgeving, haalt de introverte persoon deze juist uit zichzelf en heeft hij rust nodig om weer op te laden.

Susan Cain bij TED

Juist introverte personen zijn in staat om die dimensie in de bedrijfsvoering aan te brengen die nodig is om te groeien, ontwikkelen en innoveren.

Herken jij jezelf als introvert? Laat hieronder jouw reactie achter hoe jij hier mee gaat en wat heeft het jou gebracht als het gaat om ondernemen?

Als je dit artikel over introverte personen waardevol vindt help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere ondernemers. Dit kan door middel van het klikken op de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Rowdy Groothedde
Door

Rowdy Groothedde

op 02 Jul 2014

Hoi Janneke,Waardevol artikel, en de video's zijn Susan Cain zijn inspirerend om naar te kijken!

Denise Huntjens
Door

Denise Huntjens

op 21 Apr 2016

Hallo Janneke, Interessant stuk. Ik ben zelf introvert als het gaat om op de voorgrond treden en direct reageren op van alles (dat doe ik dus niet graag en niet vanzelf). Ik heb in een training van Marloes Bouwmeester veel nuttige inzichten gekregen en zet nu vooral mijn natuurlijke talenten in (mensen en belangen verbinden, projecten opzetten, helicopterview inzetten) in plaats van mezelf druk maken over dingen die ik lastig vind. Komt vanzelf goed merk ik. Qua werk zit ik beter in mijn vel dan ooit, omdat ik intensief bezig ben met het bedrijf waar ik voor werk. Gesprekken voeren met mensen vind ik nu echt leuk, omdat ik de energie er in op zoek en we er altijd samen iets aan hebben.

Janneke
Door

Janneke

op 21 Apr 2016

Dank voor je mooie aanvulling

Reactie plaatsen