63 Daniel Ofman: Meer bezieling door kernkwadranten
19 april 2017 
6 min. leestijd

63 Daniel Ofman: Meer bezieling door kernkwadranten

Daniel Ofman is expert op het raakvlak van organisatieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling – met name op managementniveau. Hij is bekend van “kernkwadranten”.

In deze Power Talk spreek ik met Daniel Ofman over zingeving, bewustzijn, bezieling, kernkwadranten en de impact van kernkwadranten op je relatie.

Wie is Daniel Ofman?

Daniel Ofman ontwikkelde het succesvolle en veelvuldig gebruikte kernkwadrant.  In de onderstaande animatie wordt het kernkwadrant nader toegelicht.

De eerste 20 jaar van Daniel Ofman waren vrij kleurloos. Hij studeerde technische bedrijfskunde. Hij kwam er achter dat het probleem nooit in systemen zit maar dat het probleem altijd in mensen zit. Daar had hij nooit iets over geleerd. Wat bezield mensen, wat beweegt ons? Daar ging hij zich in verdiepen. Daar is nu al 45 jaar naar op zoek.

Op een dinsdag in februari gaf hij een workshop. Tussen de middag maakte hij een wandeling in het speulderbos in Galderen. Daar kreeg hij het idee van de kernkwadranten. Na de pauze schreef hij het op het bord, geen benul hoe dit zijn leven zou bepalen. Het kernkwadrant nam een enorme vlucht. Nog elke dag is Daniel dankbaar voor alles wat hij krijgt.

Kernkwadrant

Een kernkwadrant is een prachtig hulpmiddel om je eigen kwaliteiten in kaart te brengen Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot de kern van een persoon behoren. Het zijn de specifieke sterktes die iemand bij uitstek kenmerken. Het gevaar bestaat dat de kwaliteiten doorslaan en daardoor zogenoemde valkuilen kunnen worden, een dusdanige vervorming van de doorgeschoten kwaliteit dat deze daarmee zelfs een zwakte wordt.

kernkwadrant

Het eerste cadeautje wat je krijgt is je valkuil. Je valkuil is je kernkwaliteit iets te veel van het goede. Je valkuil is vaak wat je als label opgeplakt krijgt. Je uitdaging is het tweede cadeau wat je krijgt. Wat bewonder je in anderen? Wat wensen mensen je toe? Het gaat om de balans. Richt je op het ontwikkelen van je uitdaging. Je uitdaging kan ook doorschieten. Het doorschieten van je uitdaging levert een heel interessant inzicht op: namelijk je allergie. Sleutelwoord bij je allergie is minachting. In de onderstaande video ligt Daniel Ofman het kernkwadrant nader toe.

Wil jij deze podcast in een sketchnote ontvangen? Klik hier onder om de shownotes in sketchnotes te ontvangen.

Klik hier om de shownotes te ontvangen

Kernkwadranten redden je relatie

Wat ga je tijdens deze podcast leren?

  • Wat is de missing link die vaak wordt vergeten bij de toepassing van het kernkwadrant?
  • Waarom er direct gestopt dient te worden met persoonlijke ontwikkelingsplannen ?
  • Waarom is veranderen als doel geen goed idee?
  • Wanneer veranderen mensen wel?
Persoonlijke ontwikkeling is niet te plannen, stop met POP’s


63 Power Talks: Daniel Ofman


Meer info over Daniel Ofman>>>

Wat heb je gemist?

In aflevering 62 was Jef Staes te gast. In deze Power Talk sprak ik over rode apen, management, verandering, cultuurinnovatie en ondernemerschap.

Wat ga je ontdekken in de volgende aflevering?

In de volgende Power Talk spreek ik met Annelies Rulkens-Zielman. In deze Power Talk spreek ik over leiderschap, menselijke organisaties, levenslessen, fouten durven maken en succesvolle routines waarmee je echt een verschil maakt.

Abonneer je op mijn podcast zoals je zeker bent dat je deze aflevering niet mist.

Instructies voor:       Iphone     Android      Windows

Abonneer je op mijn podcast

Stap 1: Download op je smartphone de gratis podcast app

Stap 2: Zoek naar: Power Talks podcast met Janneke Stielstra

Stap 3: Klik op abonneren

abonneer-je-op-power-talks-met-janneke-stielstra

Deel mijn Power Talks podcast via social media

Ik hoop dat je hebt genoten van de podcast. Als je dit artikel over Daniel Ofman interessant vindt deel het dan met andere ondernemers. Deel mijn Power Talks show via sociaal media.

Laat een reactie achter

Belangrijk: Laat jouw reactie en eventuele aanvullingen achter. In de onderstaande video zie je welke stappen je dient te zetten.

Ik waardeer het zeer als je een review achterlaat via Itunes. Dit helpt mij om een nog groter bereik te krijgen met de Power Talks podcast.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en creativiteit.
Reactie plaatsen