Test het verschil tussen mannen en vrouwenbrein
2 december 2010 
in Brein

Test het verschil tussen mannen en vrouwenbrein

Test het verschil tussen mannen en vrouwenbrein. In het onderstaande filmpje is een test voor het verschil tussen het mannen en vrouwenbrein.

Tel hoe vaak de bal in het witte team wordt doorgegeven en welke speler het meeste stuitert. Laat je weten op hoeveel je uit komt?

Video verschil tussen mannen en vrouwenbrein

Jaap Murre

Jaap Murre, hoogleraar neuropsychologie heeft in recent breinonderzoek een soort gelijk filmpje laten zien. In dat onderzoek werd er een filmpje getoond van kinderen die een bal laten stuiteren. Opeens loopt er een grote zwarte aap door het beeld.

Kijkers aan wie is gevraagd goed te tellen hoe vaak de bal stuitert en welke speler het meest stuitert, zien de aap helemaal niet: voor hen is er geen aap. Na afloop wordt het filmpje opnieuw getoond, de kijkers hoeven nu niet meer op de bal te focussen. Het merendeel gelooft niet dat hetzelfde filmpje wordt getoond!

Bewust of onbewust?

We denken dat we onze omgeving bewust waarnemen, maar uit dit onderzoek blijkt het tegendeel. We nemen enerzijds waar datgene waarop we focussen – het stuiteren van de bal – anderzijds datgene wat logisch is en aansluit bij ons verwachtingspatroon – apen lopen niet in een sportzaal.

Aap door beeld

De aap is uit de mouw. Had jij de aap gezien? Ik heb je een beetje om de tuin geleid met de test. De test heeft niks met het verschil tussen mannen en vrouwenbrein te maken, dit heb ik alleen gedaan om je nog meer te laten focussen op het stuiteren van de bal.

Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over bewust – onbewust waarnemen waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen die interesse heeft in breinonderzoek – Janneke

Peter Lagae
Door

Peter Lagae

op 21 July 2018

Het merendeel geloofd niet ==> geloofT Voor de rest best interessant

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down