Change blindness
08 september 2011 
0 min. leestijd

Change blindness

Change blindness, je kunt niet alles in de gaten houden. Je hersenen kunnen zich niet de hele tijd focussen op details. Mensen zijn vaak slecht in het zien van veranderingen. In bepaalde omstandigheden, zoals te zien in het filmpje worden zelfs grote verschillen ten opzichte van de oorspronkelijke situatie niet waargenomen.

Dit verschijnsel heet change blindness.

Change blindness

change-blindness-je-kunt-niet-alles-in-de-gaten-houdenOnderzoekers proberen te achterhalen waarom veranderingen in ons blikveld in bepaalde omstandigheden onopgemerkt blijven. De oorzaak ligt in het ultra-kortetermijngeheugen. Daar regeert de waan van de milliseconde.

Change blindness zorgt er voor dat de hersenen zich focussen op één bepaald ding. Dit is zeer nuttig voor ons overlevingsmechanisme. Maar aangezien we de meeste tijd ons niet bewust zijn waar onze hersenen zich op richten, verstoort het onze waarneming voortdurend.

Als je dit artikel over change blindness waardevol vindt help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Reactie plaatsen