Learning Rebels
Janneke Stielstra
Learning Rebels
11/15/2015
4 min
8

Laat je hersenen niet zitten

11/15/2015
4 min
8

Laat je hersenen niet zitten. Zitten is het nieuwe roken. Om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen: Als je gemiddeld 8 of 9 uur per dag zit, heb je een 15% hogere kans om vroegtijdig te sterven. Bij 11 of meer uur is dat zelfs 40%. Ook als je elke avond een uur gaat sporten. Dit blijkt uit onderzoek van Hidde van der Ploeg, onderzoeker aan de VU Amsterdam. In deze blog wil ik je een spiegel voorhouden. Ik daag je uit om uit je stoel te komen.

Nederlanders zitten het meeste van alle Europeanen

De uitkomsten van zijn onderzoek zijn slecht nieuws voor Nederlanders, want wij zitten van alle Europeanen het meest. 45,6% van de Nederlanders boven de 15 jaar zit 7 uur per dag of langer. Bij de Duitsers is dit 5,8 uur en bij de Belgen 5,7 uur. De Roemenen zijn het actiefst met 3,2 uur.

Nederlanders zitten het meeste van alle Europeanen. Zitten is dodelijk. #zitten #brein #nieuweroken

zitten-is-het-nieuwe-roken

Waarom maakt zitten je ziek?

“Wanneer je zit gebruik je je spieren vrij weinig. Vooral je beenspieren niet en dat zijn de grootste spieren in je lichaam. Als je deze spieren niet gebruikt wordt het vet en het suiker uit je bloed minder snel opgenomen en daardoor maak je meer kans op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes,” zegt Van der Ploeg.

Waarom maakt zitten je ziek? Ontdek wat jij kan doen? #brein #hersenen #zitten

In de onderstaande animatie wordt het heel helder uitgelegd.

Dagelijks sporten is niet genoeg

De bevindingen die Van der Ploeg werden nog eens bevestigd door een onderzoek van de University of Leicester. Hierbij werden de resultaten van 18 studies, gehouden onder 800.000 mensen vergeleken. Niet alleen werd nog eens onderstreept dat langdurig zitten de kans op diabetes en hart- en vaatziekten verdubbelt. Ook bleek dat mensen die regelmatig sporten niet ontkomen aan de effecten van al dat dagelijkse zitten. Er moet dus niet alleen meer bewogen worden in de sportschool, maar vooral ook overdag op werk.

De oplossing

Het is belangrijk om het zitten te vervangen door bewegen. Denk aan het vergaderen aan een statafel. Vervang je stoel door een zitbal. Ook zijn er fietsbureaustoelen en loopbanden met een werkblad. Misschien even wennen, maar wel goed voor je gezondheid.

waarom is zitten het nieuwe roken

Ga daarnaast 30 minuten per dag matig intensief bewegen.

Walking meetings

Voer Walking Meeting in. Het is ‘hot’ om al wandelend te overleggen, heel Silicon Valley doet dat. In deze TEDtalk wordt verteld waarom dat zo goed werkt. Stap in de voetsporen van Steve Jobs, Charles Dickens, Beethoven en Charles Darwin.

Professor Erik Scherder schreef het boek “Laat je hersenen niet zitten”. In dit boek legt hij in begrijpelijke taal uit hoe lichaamsbeweging je hersenen jong houdt.

Wie is Erik Scherder?

Scherder begon zijn loopbaan als fysiotherapeut. Daarna volgde hij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam de studie psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie, waarin hij in 1995 promoveerde.

Momenteel is hij hoogleraar en geeft leiding aan de afdeling Klinische Neuropsychologie. Door de jaren heen heeft Erik Scherder meerdere malen onderwijsprijzen toegekend gekregen.

In 2013 werd hij uitgenodigd om mee te werken aan de Universiteit van Nederland, een initiatief dat erop gericht is wetenschappelijke kennis voor iedereen toegankelijk te maken, ook buiten de muren van de universiteit.

Naar aanleiding daarvan volgden uitnodigingen voor De Wereld Draait Door en in 2015 ook drie afleveringen van DWDD University, waarin het functioneren en stoornissen/aandoeningen van het brein op een voor ieder begrijpelijke manier voor het voetlicht zijn gebracht.

Hieronder kan je twee afleveringen volgen.

Gaat je geheugen kapot, als je teveel voor je computer hangt?

We weten allemaal dat het goed voor ons lichaam is als we regelmatig bewegen. Maar Erik Scherder vertelt in dit eerste college van de Universiteit van Nederland dat bewegen minstens zo belangrijk is voor je hersenen. Mensen die tussen hun vijftiende en vijfentwintigste erg actief waren, hebben op latere leeftijd veel minder last van dementie. Ook na je vijfentwintigste is bewegen – stevig doorfietsen of doorlopen is al genoeg – essentieel voor het functioneren van je brein. Scherder vraagt zich af: waarom zitten bejaarden dan stil in verzorgingshuizen? En waarom wordt er dan bezuinigd op gymnastiekonderwijs?

Bekijk het college hieronder.

Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen?

Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen? Bewegen is goed voor je motoriek en je geheugen. Volgens professor Scherder zouden ouderen dan ook meer moeten worden gestimuleerd om te bewegen.

Meer beweging leidt tot een betere lichamelijke conditie. Meer bewegen ook goed is voor geestelijke conditie.

Lees ook: beweeg voor een beter brein

JA maar, ik heb geen tijd om elke dag te bewegen. Obama heeft de gewoonte om elke ochtend eerst te bewegen. Als Obama het kan, kan jij het ook.

obama

Afsluitend wil ik je uitdagen om uit je stoel te komen. Maak van je vergaderingen walking meeting en ga 30 minuten per dag bewegen.

Keukentafel sessie

In mijn keukentafel sessie geef ik je tips zoals in dit artikel, maar nog veel en veel meer.

Krijg je veel informatie over je heen?
Wil je creatiever aantekeningen maken en het zo beter onthouden?

Ik wil je van harte uitnodigen aan mijn keukentafel in een klein groepje aan de slag te gaan om te excelleren in leren. Het wordt een super praktische workshop om jouw brain performance te vergroten.

Het is een kleine groep, veel aandacht en gewoon een dagje dat je in de watten wordt gelegd met een heerlijke lunch.

Meld je NU aan bij mijn keukentafel sessie.

keukentafel sessie Janneke Stielstra

 

Geen tijd om live langs te komen?

Meld je dan voor het online programma brein essentials>>

Belangrijk: Ik ben benieuwd hoeveel uur per dag jij zit en daarnaast natuurlijk hoe vaak je beweegt. Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over je brein en bewegen interessant vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s, iedereen die je wilt uitdagen uit zijn of haar stoel te komen – Janneke

Reacties
Categorieën