Geheugen voor geluk

Geheugen voor geluk is het nieuwe boek van Rick Hanson. Positieve ervaringen en gevoelens vormen de bouwstenen voor een gezond en gelukkig leven. Koester je geluksmomenten.

Rick Hanson laat zien hoe je je blij kunt voelen met ‘de verborgen kracht van alledaagse positieve ervaringen’. De truc: aandacht geven aan waar je je goed bij voelt en dit opslaan in het langetermijngeheugen.

Je brein en negativiteit

Je brein is een lerend orgaan. Je brein verandert door ervaringen. Negatieve ervaringen kunnen soms nuttig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kachel die heet is. Als je een keer je hand verbrand aan een kachel, let je de volgende keer op bij een warme kachel.

Negatieve ervaringen hebben ook negatieve neveneffecten, zoals psychisch ongemak of schadelijke gevolgen voor de gezondheid door stress. Ze kunnen ook conflicten veroorzaken of verergeren.

Positieve ervaringen brengen bijna altijd baat.

Nu is het vervelende dat je brein het positieve wist en het negatieve wordt vastgehouden. Dit is een ongewenst bijproduct van de evolutie. Oorspronkelijk was het bedoeld om je te waarschuwen voor gevaren.

Opbouw hersenen

Je hersenen hebben zich in drie stadia ontwikkeld.

De opbouw van je brein kan je vergelijken met een appartementencomplex. De hersenen zijn het resultaat van een lang proces van evolutie. De onderste laag van het appartementencomplex is het oudste deel van de hersenen en  wordt ook wel het reptielenbrein genoemd. In de loop van miljoenen jaren hebben zoogdieren, onder de invloed van de externe omgeving, een nieuw soort hersenen ontwikkeld, bovenop het reptielenbrein; het zoogdierenbrein.

Het menselijk brein is pas 100.000 jaar oud en vergeleken met het reptielenbrein en het zoogdierenbrein komt het nog maar net kijken. Dit brein is groot en machtig, maar tegelijkertijd zwak. Het levert grote denkkracht, waardoor wij ongeëvenaarde intellectuele prestaties kunnen leveren. Het is zwak, omdat dit brein het vaak moet afleggen tegen de instincten van het reptielenbrein en de emoties van het zoogdierenbrein.

Lees meer over de opbouw van je brein>>

Groene en rode hersenen

De ontwikkeling van je hersenen ging gepaard met de ontwikkeling van onze drie kernbehoeften: veiligheid, voldoening en verbinding.

Groene hersenen

Als er aan je kernbehoeften wordt voldaan dan keert je brein terug naar een rusttoestand, de groene responsieve instelling. Wanneer je hersenen op groen staan raak je niet van stuk door bedreiging, verlies of afwijzing.

Rode hersenen

Wanneer er niet wordt voldaan aan de kernbehoeften schakelen je hersenen als gevolg van een negatieve neiging snel over op rood. Wanneer je hersenen op rood staan gaat je brein naar de reactieve instelling van vechten/ vluchten/ bevriezen.

In deze rode zone wordt je geest gekleurd door angst, frustratie en verdriet.

Stappen om het goede op te nemen

1 Heb een positieve ervaring

2 Verrijk deze

3 Absorbeer deze

4 Link het positieve aan het negatieve

De eerste letters van deze woorden vormen het acroniem HEAL (genezen).

Je denkt dus aan een positieve ervaring. Dat kan van alles zijn, zoals denken aan vrienden of dingen waar je dankbaar voor bent. Daarna ga je deze ervaring ‘verrijken’. Geniet ervan. Laat de ervaring langzaam intenser worden. Stap 3 is dat je de ervaring echt in je opneemt.

Je maakt gebruik van de kracht van schijnbaar doodgewone ervaringen. Hiermee bouw je veerkracht op, geneest uitputting, verbetert relaties, bevordert de fysieke gezondheid en kweekt duurzaam geluk.

Wie is Rick Hanson?

Rick Hanson is neuropsycholoog en meditatieleraar. Rick Hanson laat zien hoe je goede ervaringen en gevoelens kunt vasthouden en negatieve naar de achtergrond kunt laten verdwijnen. Zijn eerste boek Boeddha’s brein is in meer dan twintig talen vertaald. Hanson is verbonden aan het Greater Good Science Center van de Universiteit van Californië.

Rick Hanson bij TEDx

Rick Hanson bij Google Talks

Verhaal twee wolven

Laat je inspireren door het verhaal van twee wolven. Dit vat het boek van Rick Hanson perfect samen.

Een oude Cherokee indiaan leert zijn kleinzoon over het leven.

‘Binnen in me is een gevecht gaande‘, zegt hij tegen de jongen. ‘Het is een afschuwelijk gevecht tussen twee wolven.’

‘De ene wolf is slecht: hij bestaat uit woede, jaloezie, verdriet, spijt, hebzucht, verwaandheid, zelfmedelijden, schuldgevoelens, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego.’

‘De andere wolf is goed: hij is vreugde, vrede, liefde, hoop, kalmte, nederigheid, vriendelijkheid, welwillendheid, medegevoel, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof. Binnen in jou woedt dezelfde strijd en datzelfde geldt voor ieder mens.’

De kleinzoon denkt daar enkele ogenblikken over na en vraagt dan aan zijn grootvader: ‘Welke wolf zal het gevecht winnen?’ De oude Cherokee glimlacht en antwoordt eenvoudig: ‘Degene die je voedt.’

gevecht-twee-wolven

Dit is waar het boek van Rick Hanson over gaat welke wolf voed jij?

Ik ben benieuwd welke goede dingen kwamen er afgelopen week allemaal op je pad.

Zo delen we met zijn allen het positieve ;-).

Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over je geheugen voor geluk interessant vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s en andere ondernemers – Janneke

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en creativiteit. 
Han Buwalda
Door

Han Buwalda

op 18 Apr 2016

Wat n heerlijke start van de week. Ik krijg pv3 tranen in mijn ogen. Ik ken n soortgelijk verhaal van m ASEA trainingen. Ik zoek t nog wel voor je op. n Kinderboek. Je hebt helemaal gelijk dat wanneer je het GROENE brein voedt dat het RODE brein helpt tot rust te komen en samen te werken. Vandaar dat kruislopen ook zo mooi werkt. Gisteren was op de verjaardag van mijn nicht met mijn mopperende vader en mijn immer kritische broer. Als je ophoudt met de weerstand voeden, in te gaan op het commentaar, dan merk je meer dat de zon schijnt en kun je lachend meespelen met het spel :-) Btw dat was kubb (uit Zweden).

Janneke
Door

Janneke

op 18 Apr 2016

Beste Han, Dank je wel voor jouw reactie. Inderdaad laten we elkaar helpen ons brein op groen te zetten. Geniet van alle positieve momenten! Groetjes Janneke

Dhyan Willem
Door

Dhyan Willem

op 15 Jan 2023

Bedankt voor deze informatie

Reactie plaatsen