Beweging in je brein
24 september 2015 
1 min. leestijd

Beweging in je brein

Wie fysiek beweegt, gaat mentaal bewegen. Hoe krijg je tijdens een presentatie je luisteraars in beweging? In het boek beweging in je brein krijg je zestig thematisch geordende werkvormen om bijeenkomsten interactiever en vooral doeltreffender te maken.

Beweging in je brein geeft inspiratie aan iedereen die meer uit zijn training, workshop of presentatie wil halen. Brein in beweging kan je gebruiken als een kookboek.

6 thema werkvormen

In het boek brein in beweging wordt er onderscheid gemaakt in zes thema’s. Elke thema heeft een korte introductie en vervolgens worden er tien werkvormen gepresenteerd.

1 Kennismaken en introduceren

2 Ijsbrekers

3 Verkennen en brainstormen

4 Bouwen en boetseren

5 Uitwisselen

6 Afronden en evalueren

In het boek wordt bij elke werkvorm aangegeven wat het effect is,  welke ruimte geschikt is, de benodigdheden, de stappen,tips, variaties, de tijd en groepsgrootte.

Mijn vijf favoriete werkvormen

1 Kennismaken – Greep uit je tas

Vaak wordt deze over geslagen. Toch is dit een van de belangrijkste breinprincipes. Door een goede kennismaking geef je veiligheid. Een leuke manier om wat meer persoonlijk kennis te maken is Greep uit je tas.

In iedere tas zit iets persoonlijks. Laat deelnemers iets uit zijn of haar tas pakken en de persoon vertelt aan de hand van het voorwerp iets over zichzelf.

2 Kennis maken – verrassende vragen

Andere die ik erg leuk vind is om tijdens de introductie verrassende vragen te stellen. Bijvoorbeeld: Wat is je grootste wens? Welke talenten heb je? Waaraan dacht jke vanochtend in de trein of auto?

3 Verkennen en brainstormen – parkeerflap

Een fijne werkvorm vind ik de parkeerflap of terwijl de jubel of klaagmuur.  Als er een probleem opduikt kan je die op een flap parkeren en later aan de groep meegeven en bij de juiste persoon het neerleggen. Zo voorkom je onnodig veel tijdsverlies over lastige onderwerpen in een organisatie.

4 Afsluiter – oefening met bal om dag samen te vatten

Je geeft een bal aan de zaal en vraagt de zaal over te gooien. Elke keer als de bal gevangen wordt dan roept degene die hem vangt een woord wat hem of haar is bijgebleven van de presentatie of workshop.

5 Afsluiter & Evalueren – Reminder kaart

Mensen schrijven tijdens de workshop of presentatie een kaart naar zichzelf. Twee weken krijgen de deelnemers de reminder kaart toegestuurd. De deelnemers verrassen zichzelf.

Vraag: Wat zijn jouw favoriete werkvormen tijdens een workshops, presentaties of lezing.

Lees ook: Verbaal meesterschap

Als je dit artikel over werkvormen interessant vindt deel het dan met je collega’s, vrienden of andere ondernemers iedereen die je wilt inspireren om gebruik te maken van activerende werkvormen.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Linda van Tuyl
Door

Linda van Tuyl

op 25 Sep 2015

En hoe kom ik aan die 60 werkvormen?

Janneke
Door

Janneke

op 26 Sep 2015

De zestig werkvormen staan in het boek beweging in je brein ;-).

Reactie plaatsen