Dat beweging goed is voor je conditie wist je al, maar uit recent onderzoek blijkt dat het ook goed is voor je brein. In FIT! gaat John Ratey in op de fascinerende relatie tussen fysieke activiteit en mentaal functioneren. Op basis van baanbrekend onderzoek en indrukwekkende voorbeelden laat Ratey zien waarom bewegen cruciaal is voor de manier waarop we denken.
Je brein en bewegen
De meeste mensen weten niet dat je met lichaamsbeweging óók werkt aan je geheugen, aan je cognitieve functies. Lichaamsbeweging en cognitieve inspanning doen een beroep op dezelfde circuits in het brein; het betreft dezelfde neurale systemen. Verbindingen tussen hersengebieden waarvan we dachten dat ze alleen bedoeld zijn voor geheugenprocessen, blijken ook belangrijk te zijn voor motorische processen.”
Voordelen bewegen
Door geregeld te sporten worden we minder gestrest, kunnen we geheugenproblemen verminderen, verbetert onze stemming en neemt ons concentratievermogen toe. Voldoende beweging is de beste verdediging tegen depressie, ADHD, verslaving, menopauze en Alzheimer. Door je geregeld in het zweet te trainen, verandert je brein en kun je – niet alleen fysiek, maar ook – mentaal op topniveau presteren.
Organisaties en onderwijsinstellingen moeten dit weten!!
FIT! is een extreem belangrijk boek. Iedereen – leerkrachten, dokters, managers, beleidsmakers, psychologen en therapeuten – kunnen enorm profiteren van het zeer overtuigende gedachtegoed in dit briljante en baanbrekende boek.
Beweging op school
Video van de resultaten op een school waar kinderen meer zijn gaan bewegen.
‘Lichaamsbeweging is bovenal een manier om je brein in conditie te brengen’, schrijft John Ratey, hoogleraar psychiatrie in Harvard, in zijn boek ‘Fit!’. ‘Spieren kweken, calorieën verbranden, hart en longen versterken: het zijn eigenlijk maar bijverschijnselen.’ Ook Ratey stelt: door te bewegen kun je je brein beïnvloeden. Beweging verbetert je leervermogen en geheugen, en blijkt heilzaam bij psychische klachten als stress, verslaving en depressiviteit. Zo is inmiddels voor depressie omstandig aangetoond dat running therapy een effectieve behandeling is.
In deze video John Ratey vertelt meer over de achtergrond van beweging en leren
Maar ik ben te oud om te gaan sporten. Kijk dan maar eens naar dit filmpje, geloof het of niet deze dame is 86!!
Beweging en het ouder wordende brein
Karin Volkers deed onderzoek naar beweging en het ouder wordende brein. Ouderen met een inactieve leefstijl, bijvoorbeeld in verzorgings- of verpleeghuizen, gaan sneller achteruit dan actievere ouderen. Als een oudere eenmaal last heeft van geheugenverlies of zelfs een beginnende dementie, kan een regelmatige wandeling nog helpen om de achteruitgang in de executieve functies te verminderen.
Nog niet overtuigd?
Waarom zou je gaan bewegen?
- Slechts twee keer per week aerobische beweging halveert je risico op dementie.
- Het verlaagt je risico op Alzheimer met 60 procent.
- Je blijft gemakkelijker op het juiste gewicht.
- Je spijsvertering werkt beter.
- Je hart blijft in goede conditie.
- Bewegen heeft een bloeddrukverlagend effect.
- Je slagaders blijven soepel.
- Je reactievermogen wordt beter.
- Je immuunsysteem functioneert beter.
- Lichamelijke training werkt preventief tegen depressies.
- Fysieke training verbetert je geheugen.
- Bij sporten komt dopamine vrij, een stof die doorgaans een gelukkig gevoel geeft.
- Je verdraagt hitte (tijdens vakantie) beter.
- Je ademhaling wordt beter.
Grit
Ik heb sinds kort GRIT ontdekt. De GRIT Series zijn gebaseerd op de wetenschappelijke techniek van High Intensity Interval Training, met piek- en herstelmomenten die je tot het uiterste drijven. GRIT bestaat uit verschillende uitdagende workout-blokken, die gemixt zijn in 30 minuten sessies. Een GRIT sessie geeft je in slechts 30 minuten een full body workout! Het is echt heftig maar daarna voel ik mij geweldig.
Ik ben benieuwd wat jij gaat doen om meer te bewegen?
Als je dit artikel over beweging en leren waardevol vindt help dan mee dit artikel te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van het klikken op de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nog meer lezen over breintechnieken, lees mijn gratis e-book!
Download mijn gratis e-book, klik hier >>>
Wil meer uit je brein halen ? Dan is dit interessant voor je >>>