Het brein van farao tot fMRI. Jouw brein heeft 100 miljard hersencellen. Hoe werkt je brein eigenlijk? In het boek het brein van farao tot fMRI laat Kees Brunia zien hoe de mens steeds op zoek is geweest naar de relatie tussen gedrag en hersenfuncties.
In dit boek beschrijft Brunia de geschiedenis van de neurowetenschap, vanaf het oude Egypte tot op heden.
Geavanceerde technieken maken het mogelijk om een levend en gezond functionerend brein te onderzoeken terwijl het onvoorstelbare hoeveelheden informatie analyseert, beslissingen neemt en ons gedrag aanstuurt. Je moet er even voor gaan zitten het boek telt meer dan 500 pagina’s. Het is een heus naslagwerk.
Interview met Kees Bunia
Brunia gaat terug in de tijd, een paar duizend jaar. In het Egypte van de farao’s was al bekend dat ons brein iets met bewegen te maken heeft.
De Romein Galenus bepaalde bijna 1500 jaar de anatomische kennis en de kennis over onze ‘humores’, onze gesteldheid en het daaruit voortvloeiende gedrag. De Brusselse arts Vesalius, nagenoeg tijdgenoot van Leonardo da Vinci, legde door zijn kritiek op Galenus de basis voor nieuwe theorieën over het functioneren van ons lichaam en onze geest.
21ste eeuw en ons brein
In de 21e eeuw zijn er mensen die denken dat wij ons brein zijn. Hebben wij dan geen ziel? En als we die wel hebben, ontstaat die dan uit ons brein? Dit soort vragen komen aan de orde aan het einde van het boek.
Wat voor vragen komen nog meer aanbod?
- Wat zijn de grondslagen van mijn gedrag?
- Hoe kan een stel neuronen in mijn hoofd leiden tot een gevoel en een gedachte?
- Wat is het verband tussen de materie van mijn brein en mijn onstoffelijke ziel?
- Ben ik wie ik zie in de spiegel?
Wil jij op ontdekkingsreis door je brein?
Ik mag 1 exemplaar van dit boek weggeven. Hoe kan je het boek winnen? Heel eenvoudig!
Stap 1: Deel dit artikel
Stap 2: Geef hieronder aan waarom jij dit boek wilt winnen
Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.
Als je dit artikel over het brein waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen die op zoek is naar de relatie tussen ons gedrag en ons brein – Janneke