Drie tips om gedrag te veranderen
19 januari 2011 
1 min. leestijd

Drie tips om gedrag te veranderen

Je hebt ongeveer 40 dagen nodig om van nieuw gedrag een automatisch patroon te maken. De cortex en de amygdala spelen een hoofdrol bij het inslijten van nieuwe patronen.

Een goed voornemen is genoeg om te beginnen, maar niet genoeg voor een gedragsverandering. Als het veertig dagen lukt, krijgen de hersenen de kans om een nieuw voorkeurspatroon aan te leggen, waardoor het nieuwe gedrag “spontaan” voelt. Er zijn drie elementen die je helpen om te blijven oefenen.

Drie tips om gedrag te veranderen

  1. Positieve aandacht: Geef een compliment over de inspanning of groei en niet over het resultaat (anders kan faalangst ontstaan uit angst de volgende keer niet hetzelfde te bereiken). Geef steeds een compliment na een succes en bouw dit op (je moet steeds een stapje meer doen voor het compliment: “shaping”).
  2. Bijstuuraanwijzingen: Geef specifieke en precieze feedback waar je echt achter staat.
  3. Succeservaringen: er komt endorfine vrij bij een succes, dit voelt zeer prettig en je gaat het vaker doen! Probeer dus zo veel mogelijk om succeservaringen op te doen. Het geloof in je eigen kunnen is essentieel.

Brein essentials

Nog meer leren over het veranderen van gedrag? Ontdek geavanceerde breinprincipes en strategieën, zodat je beter kunt onthouden, razend productiever wordt en slimmer kunt werken en leren.

Ontdek hoe je je brain performace kunt verbeteren>>

Vind jij dit artikel over het veranderen van gedrag interessant help dan mee deze te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van het klikken op de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Reactie plaatsen