Brein leren en stofjes die je brein beïnvloeden
05 oktober 2011 
1 min. leestijd

Brein leren en stofjes die je brein beïnvloeden

Er zijn heel veel stofjes die van invloed zijn op je brein. Je brein is net een chemische fabriek.

Ik zal je met een aantal stofjes laten kennis maken.

Dopamine

Dopamine is een stof waar je blij van wordt. Als je iemand een compliment geeft komt er ook dopamine vrij. Hoe kun je dit nu gebruiken tijdens het leren? Als je mensen vooraf een compliment geeft of als je mensen aan elkaar complimenten laat geven dan komt er dopamine vrij. Wanneer iemand vrolijk wordt er beter gepresteerd op cognitieve taken. Het werkt dus positief voor het leren.

Endorfine

Endorfine kan worden aangemaakt na lichamelijk inspanning. Endorfine maakt je echt vrolijk. Door te bewegen, verbetert de doorbloeding van de hersenen. Hoe kan je dit inzetten bij leren. Tijdens het leren bewegen of als break even bewegen en dan weer verder.

Ghreline

Ghreline zorgt er voor dat je honger krijgt. Als je te weinig slaapt maak je meer ghreline aan en heb je dus eerder honger. Hoe kan je dit inzetten tijdens het leren? Simpel op tijd eten en zorgen voor voldoende slaap.

Adrenaline

Deze stof wordt aangemaakt wanneer er een spannende situatie ontstaat. Adrenaline maakt je alert. Je krijgt meer energie en bent zo beter in staat om problemen aan te pakken. Hoe kan je dit inzetten bij leren? Als je merkt dat de groep een beetje in aan het zakken is. Zorg dan dat er iets spannends gebeurd. Mensen zijn dan weer alert.

Melatoninebreinleren melatonine

Deze stof zorg ervoor dat je slaap krijgt. Daglicht remt de aanmaak van melatonine. Als het donker wordt neemt de aanmaak van melatonine toe. Hoe kan je dit inzetten bij het leren? Kies een ruimte met voldoende daglicht. Zit je in een donkere ruimte, ga zo mogelijk af en toe even naar buiten.

Heeft dit bij jou geleid tot slof tot nadenken, deel het met anderen en druk op één van de onderstaande knoppen.

Over de schrijver
Ik ben Janneke Stielstra, ondernemer sinds 2011 en oprichter van Rebels Company. Een plek voor slimme, creatieve (hoogbegaafde) ondernemers, eigenwijze rebels en sensitieve pioniers die geïnspireerd willen worden op thema’s op gebied van business, persoonlijke ontwikkeling en Human Design
Henk van der Wijk
Door

Henk van der Wijk

op 03 Oct 2016

Met de juiste voedingsmiddelen kan je de aanmaak van deze stoffen beïnvloeden. Google eens op bijv. food and melatonine increase.

Klaas Homan
Door

Klaas Homan

op 04 Oct 2016

Volgens prof Perlmutter wordt dopamine in de darmen aangemaakt (voorstadium ) Als je darmen niet goed werken is er weinig dopamine beschikbaar Grain Brain staat nog veel meer

Reactie plaatsen