Tien apps voor mindmapping

Mindmapping is een zeer krachtige manier van aantekeningen maken die aansluit bij de manier waarop je hersenen werken. Je krijgt meer overzicht, structuur en kan informatie beter onthouden.

Welke apps zijn er zo al om te mindmappen?

Ik zet ze hier op een rij. Als jij nog aanvullingen hebt dan hoor ik het graag. Er zijn zeer verschillende apps op de markt.
Wat zijn de voor- en nadelen? Ik stelde de vraag op facebook welke mindmapping app gebruik jij en waarom. Daarnaast heb ik zelf verschillende apps uitgetest. Hieronder mijn bevindingen.

1 Mindmeister

Met mindmeister kan je mindmaps maken, bekijken en bewerken online of offline. De app sync met je MindMeister account wanneer aangesloten. Mindmeister is een app die prettig werkt als je met elkaar mindmaps wilt maken of delen. Delen kan rechtstreeks vanaf het apparaat, of exporteren in MindManager, Freemind, RTF, PDF en PNG.

2 Imindmap

Imindmap maakt gebruik van de principes van Tony Buzan. Het geeft veel overzicht. Er wordt gebruik gemaakt van organische takken. Een aanrader als je creatief wilt bezig zijn. Voor het schrijven van blogs, het ontwikkelen van nieuwe producten, het voorbereiden van presentaties maak ik gebruik van deze app.

Een handleiding vind je in de ze video.

 

3 Mindjet

Deze kan je goed gebruiken om te brainstormen. Mindjet is en zeer uitgebreide tool. Met Mindjet heb je een project planning tool in handen.
Je kan je prioriteiten in kaart brengen en je planningen. Deze app is het meest uitgebreid maar er hangt ook een prijskaartje aan. In de app store kan je Mindjet gratis downloaden. Let op! Je dient je wel een account te hebben van mindjet.

In deze video wordt uitgelegd hoe je mindjet kan gebruiken voor je iPhone en iPad.

4 Connected Mind

Connected Mind is echt een topper!! Het is gratis. Het maakt gebruik van organische takken. Het werkt heel erg simpel. Je maakt met je vinger zelf de takken van de mindmap. Nadeel is dat er geen plaatjes ingevoegd kunnen worden. Het werkt goed om te brainstormen.

5 Popplet Lite

Met Popplet Lite op de iPad kun je eenvoudig tekst, afbeeldingen, tekeningen in een popple (een digitaal prikbord) op je iPad plaatsen. Nadeel vind ik de grote blokken waar je je tekst in plaatst. Ik zet liever de tekst op de takken van de mindmap. Het invoegen van afbeeldingen gaat erg gemakkelijk. Exporteren van popples kan in pdf en jpg.

 

6 Mindnote

Simpele maar zeer bruikbare app. De woorden worden op de takken gezet, wat beter aansluit bij de werking van je hersenen. Het ziet er goed uit, en het is zeer makkelijk te gebruiken. Wat ik mis het gebruiken van plaatjes of tekeningen.

7 iThoughtsHD

iThoughtsHD heeft zeer goede recensies in de app store. Toch ben ik iets minder enthousiast. Je kan geen takken met de vinger maken door over het scherm te scrollen. Je moet toch op allerlei knopjes drukken. De prijs is behoorlijk maar biedt je WEL het voordeel van tekenen uit de losse pols en je kan je tekening zelfs verplaatsen. De app heeft zelf allerlei plaatjes die je kan toevoegen of je kan gebruik maken van eigen plaatjes.

Ben je klaar met je project, dan kun je het heel eenvoudig exporteren naar, bijvoorbeeld, Powerpoint, Keynote, Word, PDF enzovoort.

Tip voor de ontwikkelaar zorg dat je de takken kunt laten verschijnen door met je vinger over het scherm heen te gaan en zet de woorden op de takken dan heb je een super mooie app in handen.

8 MindMaple

Lijkt een heel klein beetje op Mindjet alleen dan een uitgeklede versie ervan. Het is gratis. Nadeel is dat de niet de woorden op de takken kunt schrijven. Voldoet prima als je wil starten met oefenen met mindmapping. Je kan plaatjes invoeren. Prima app.

9 Headspace Lite

Headspace Lite geeft aan grafisch super sterk te zijn. De software kent een 3D-interface waarmee je een prachtige mindmap met meerdere lagen onder of over elkaar kunt aanleggen. Tot zo ver allemaal waar. Qua design kan je er mooie dingen mee maken. Ik haak alleen af. De software moet je echt even onder de knie krijgen. Het duurt mij te lang om even een mooie mindmap te maken.

10 OmniGraffle

Van dezelfde makkers als apps zoals omnifocus en omniplan. Het is een dure app. Maar ik wilde deze wel eens uitproberen. Qua design zou deze app super moeten zijn.

Je kan er flow charts, uitgebreide stambomen en nog veel meer mee kunnen doen. Super maar te gaan mindmappen zou ik toch 1 van de apps hier boven kiezen. Makkelijker te gebruiken, minder duur. Als je vaak flowcharts gebruikt of moet maken is het super.

Vraag

Welke van deze apps heb je geprobeerd? Hoe bevalt de app jou? Heb je ervaring met andere apps? Graag jouw reactie.

Vond je dit interessant?

  • Krijg je enorm veel informatie over je heen?
  • Wil je bijblijven in je vakgebied, maar heb je nooit echt geleerd hoe je makkelijk leert?
  • Ben jij een beelddenker? Zie je alles in plaatjes?
  • Wil je tijd besparen?
  • Wil je creatiever aantekeningen maken en het zo beter onthouden?

Graag nodig ik je uit aan mijn keukentafel voor een praktische workshop brein performance.

Ja, ik meld mij aan voor de keukentafel sessie>>

Ontdek Geavanceerde Breinprincipes En Strategieën, Zodat Je Beter Kunt Onthouden, Razend Productiever Wordt En Slimmer Kunt Werken En Leren.

Belangrijk: Als jij nog aanvullingen hebt dan hoor ik het graag. Laat hieronder je reactie achter.

Als je dit artikel over mindmapping waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen een beetje ondersteuning kan gebruiken om sneller te leren en beter te onthouden – Janneke