Brainfood: voeding waar je brein van smult

Brainfood, van welke voeding wordt je brein blij? Wil je je concentratievermogen verbeteren, uitblinken? Er is heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het verband tussen voeding en de hersenen.

Wat is nu de beste brandstof voor je brein zodat jij vol gas kunt geven? Waarom is het belangrijk dat je je bloedsuikerspiegel in balans houdt? Voor een beter geheugen, meer concentratie en meer alertheid is het belangrijk afwisselend en gezond te eten. Smul van deze brainfood!

Brandstof voor je brein

De belangrijkste brandstoffen van onze hersenen zijn vetten en suikers. Het zijn echter uitgerekend deze voedingsstoffen die het eerst worden geschrapt bij allerhande diëten.

Onze hersenen nemen maar 2% van ons hele lichaam in beslag en zijn ongeveer net zo groot als een gemiddelde bloemkool. Maar vergeleken met al onze andere organen en weefsels verbruiken onze hersenen 10 keer meer energie.

Bloedsuikerspiegel in balans houden

Belangrijk is dat je bloedsuikerspiegel redelijk constant blijft om hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) te voorkomen, onmiskenbaar één van de belangrijkste vijanden van ons IQ. Bovendien zouden we op regelmatige tijdstippen moeten eten en kiezen voor voedingsmiddelen met een lage ‘glycemische index’.

Sommige voedingsmiddelen doen de bloedsuikerspiegel sneller stijgen dan andere. De graad van stijging wordt de ‘glycemische index’ genoemd. Geconcentreerde suikers, verwerkt in snoepgoed en frisdranken, hebben een hoge glycemische index en worden best zo weinig mogelijk gegeten. Koolhydraten zoals volkorenbrood, aardappelen en zilvervliesrijst hebben een lage glycemische index en zijn dus waardevoller voor ons lichaam.

Welke voedingsmiddelen hebben een positieve invloed op je hersenen hersenen?

Zes brainfoods waar je brein van smult

1 Brainfood: Vis

Vis is denk ik wel de bekendste brainfood. Vis bevat erg veel onverzadigde vetzuren, vooral bekend onder de naam omega-3. De hersenen zijn, na het vetweefsel, de meest vette organen van het menselijk lichaam. De celwanden bevatten vooral omega-3, omega-6 en cholesterol. Omega-3 zorgt voor een soepele werking van de cellen, zodat bepaalde stoffen (vb. serotonine) vlot worden aangemaakt.

Omega-3 helpt tegen de afbraak van hersencellen en bevordert de aanmaak van nieuwe cellen. Omega-3 behoort tot de goede vetten, die onze hersenen voeden en de neuronen beschermen. Omega-3 leidt dus tot meer leermogelijkheid en een betere weerstand tegen stress. Wil je voldoende omega-3 binnenkrijgen, dan zou je elke dag 230 g vette vis of 860 g witte vis moeten eten.

2 Brainfood: groene (blad) groenten

Groene groeten zoals broccoli en spinazie zou iedereen eigenlijk elke dag moeten eten. Deze groenten bevatten veel ijzer, foliumzuur en vitamine B6. Het ijzergehalte in het bloed, of liever gezegd het gebrek er aan, beïnvloedt ons vermogen om ons te concentreren. Foliumzuur en vitamine B6 helpen om tryptofaan, o.a. aanwezig in bananen, om te zetten in serotonine, dat je humeur opfleurt.

Ze helpen ook om homocysteines, chemicaliën die gerelateerd zijn aan kennisafname en Alzheimer, af te breken. Daarnaast bevat broccoli ook nog eens veel vitamine K, dat de hersenfunctie stimuleert.

Tip maak groene smoothies

Recept van mijn favoriet

Dit heb je nodig:

  • 1 bananen
  • 1 eetlepel rauwe cacao
  • 2,5 kopjes water of rijstemelk
  • 1 eetlepel eiwitpoeder
  • Flinke hand bladspinazie

Stop alle ingrediënten in de blender en voeg als laatste het water toe. Zet de blender aan en wacht tot alles goed gemixt is. Eventueel nog wat water toevoegen als je van dunne smoothies houdt.

Het resultaat: niet alleen een erg smakelijke en gezonde smoothie, maar geeft ook een boost voor je brein.

3 Brainfood: Eieren

Eieren hebben ten onrechte een slechte reputatie gekregen. Eieren zijn rijk aan choline en lecithine, twee voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de hersenen. Choline is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en hersenfuncties. Lecithine verbetert de vertering en transport van vetten en heeft daardoor een positieve werking op het metabolisme. Lecithine verbetert eveneens het geheugen en het leervermogen.

4 Brainfood: Chocolade (rauwe cacao)

Pure chocolade bevat de stof fenylethylamine. Deze stof zit ook in de hersenen. Mensen die vaak neerslachtig of depressief zijn, hebben waarschijnlijk een tekort aan deze stof. Daarnaast bevat chocolade ook flavonoïdes; dit zijn pigmentstoffen die mensen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat de bloedtoevoer naar de hersenen uitermate belangrijk is, is vooral rauwe cacao dus goed voor je brein.

Let op niet de gewone chocolade uit de supermarkt, deze zit bomvol suiker! Kies voor de rauwe cacao.

5 Brainfood: Noten en zaden

Noten bevatten allemaal eiwitten, veel voedingsvezels, onverzadigde vetten, vitamine B, E en magnesium, belangrijk voor de hersenfunctie. Ze kunnen je helpen om helderder na te denken en bevorderen je humeur. Daarnaast bevatten ze anti-oxidanten die stress tegengaan.

6 Brainfood: Granaatappel

Bommetje vol met antioxidanten. Deze zorgen dat je stress levels dalen. Eet het liefst de vrucht zodat je meteen een flinke dosis vezels binnen krijgt. Onze hersenen reageren als eerste op stress dus alles wat je kunt doen om dit effect te verminderen helpt.

Drew Ramsey bij TED

Drew Ramsey vertelt zijn verhaal bij TED over hoe hij patiënten weer zag opbloeien nadat ze hun hun dieet aangepast hadden op hun brein.

Wat ga jij zo voor je lunch eten?

Wil jij een echte brein meester worden?

Ontdek Geavanceerde Breinprincipes En Strategieën, Zodat Je Beter Kunt Onthouden, Razend Productiever Wordt En Slimmer Kunt Werken En Leren.

Bekijk mijn gratis video reeks Breinessentials op mijn youtube kanaal.

Belangrijk: Laat hieronder jouw reactie en eventuele aanvullingen achter.

Als je dit artikel over een brainfood waardevol vindt deel het dan met je vrienden, klanten, collega’s – iedereen die een beetje support kan gebruiken voor je een beter geheugen, meer concentratie en meer alertheid – Janneke